Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość heliaaaa

Czy pierzecie nowe ubrania przed 1 założeniem ?

Polecane posty

Gość heliaaaa

ostatnio rozmawiałam z panią sprzedającą rajstopy :) która mi powiedziała że należy bezwzględnie prać wszystkie nowokupione rzeczy - bo zawierają szkodliwe substancje, jakąś konserwującą, grzybobójczą chemię. miała całe dłonie w takich kropeczkach i mówiła, że to właśnie od stałego kontaktu z nowymi rajstopami. Mi się zdarzało prać rzeczy zaraz po kupieniu gdy za bardzo czuć było od nich "fabryką" - ale nie zawsze. A wy? Pierzecie? Nie pierzecie? Co sądzicie?

Gość heliaaaa
np. pokazuje jak wygląda faktycznie kolor - na dłoni. nigdy nie kupowałaś rajstop? :) i wszędzie naokoło wiszą te rajstopki, skarpeteczki itd.

a po chooya prać? pierwsze słysze :classic_cool: ja nowe ciuchy odrazu zakładam na siebie, chyba że ktoś kupuje w lumpie to bym radziła uprać :classic_cool:

Gość wspolczuje ci tez raz
Jak kiedys bylam u takiej zamoznej rodziny we wloszech to oni wszystko prali co kupili nowe i nie chodzi mi o to,ze kupione w szmateksach bo tam nie kupowali tylko w butikach,i oni wszystko ogolnie prali np sweterek jeden dzien ubrali i do prania,dżiny tak samo,o koszulkach i bieliznie nie mowie bo kazdy z nas ubiera i daje do prania,mam nadzieje ;)

Gość heliaaaa
np. na jednym ręczniku na metce jest napisane uprać przed pierwszym użyciem. jak te rzeczy płyną do nas z azji w tych kontenerach to je muszą jakoś zabezpieczać przed wilgocią i innym szajsem całą masą chemii - więc myślę że coś może być w tym praniu mądrego. Chciałam wiedzieć czy ktoś tak robi. Nikogo z was to nie zastanawia?

Gość bohoboo
ręczniki trzeba prac przed 1 użyciem bardziej ze względu na to że mogą farbować oraz zostawiać na skórze te "kłaczki". Ja nie piorę ale mam znajomą , która nie może nakładać nowych nie wypranych rzeczy bo ma uczulenie. Pierze wszystko "na wszelki wypadek" w jakimś tam swoim specjalnym proszku. Ale to chyba ekstremalny przypadek

ja akurat nie piorę nigdy nowych rzeczy przed pierwszym założeniem, u mnie w domu nigdy się tego nie praktykowało, aczkolwiek to, co napisałaś, skłania do refleksji na ten temat ;)

Gość gość
z zalozenia piore,a le kupujac w http://ifriko.pl/ - to sklep internetowy i zakaldam ze nikt tego nie nosil:)

Gość gość
i tak, i nie. zależy od rzeczy.

Gość gość
Ja też piorę albo i nie, zależne od ciucha. Np majtki, skarpetki, biustonosze tak, ale nie zawsze. Płaszcze, kurtki, kamizelki , nie. Aż do czasu kiedy wymgają odświeżenia albo są brudne na kołnierzu i pod pachami. Tak czy siak, oddaję do czyszczenia albo piorę wedle noszenia. Spodnie, spódnice, sukienki, bluzki, tak i nie. Zależy z jakiego materiału są wyprodukowane.