Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość do grafikow

Pytanie do grafikow - sa tu tacy?

Polecane posty

Gość do grafikow
Chodzi mi o grafikow komputerowych. Jak dlugo zajmuje Wam wykonanie takiej ilustracji?

Gość LittleMe
Jak widać nie ma tu grafików. Zadzwoń albo napisz do jakiegoś studia graficznego, wycenią Ci to.

Gość do grafikow
Wycenic mozna tylko konkret, a ja chcialam sie dowiedziec, czy raczej zajmuja sie przygotowaniem do druku i stronami www, czy takowa kreacja.

Gość LittleMe
Potrzebne Ci taka praca do jakiegoś zaliczenia?

Gość do grafikow
nie

Gość LittleMe
Więc odp. od grafika: zajmują się tym ilustratorzy, dla dobrego ilustratora to max pół godziny, zależy od detali

Gość do grafikow
czym sie rozni grafik od ilustratora i ile ilustratorowi by to zajelo gdyby zamiast rysowac tabletem rysowal myszka i ciagnal po wezlach?

Gość do grafikow
W pol godziny ja bym tego kredkami nie zrobila... :(

Gość LittleMe
Ale na tablecie zawsze łatwiej. Jesteś bardzo tajemnicz/a

Gość zapłakana nieopanowana
ja jestem grafikiem i nie zajmuję się takimi rzeczami, robię grafikę dla www, plakaty, ulotki, wizytówki etc, czasami ogólnie identyfikacje wizualną z logotypem włącznie, jeśli chodzi o wektory korzystam ze stockow

tzn zależy jeszcze w sumie jakie wektory, bo jakieś strzałeczki, ikony, buttony, elementy www itp, czasami robię sama w illustratorze, ale generalnie to co pokazałaś kupuje na stockach

Gość grafik_pl
czasem rysuje, częśc wygląda na 3d

Gość do grafikow
No wiec chodzi o to, ze jestem grafikiem samoukiem, potrafie przygotowywac do druku i robic plakaty. Rysowac potrafie w sumie tez, ale olowkiem, trwa to wiele czasu, nie jestem ilustratorem. Dostalam do narysowania 54 troche prostsze rzeczy + 3 bardziej skomplikowane + 3 zdjecia wraz z obrobka + 4 tla na WWW. Musze to robic w Corelu. Stara myszka 2-klawiszowa. Do srody... Zastanawiam sie czy ja jestem taka kiepska, czy szef przesadzil... :( Jakos wydaje mi sie, ze szybko narysowac takie rzeczy potrafia osoby ktore sie w tym specjalizuja, a ja umiem wszystko tak po trochu i na pewno swietna nie jestem...

Gość do grafikow
Dodam jeszcze ze nie mam pojecia co ma byc na tych obrazkach, sa to slowa - klucze, z dziedziny o ktorej nie mam pojecia i ktora musze sobie przyswoic, w dodatku b. szczegolowe. Powiedzialam, ze nie zrobie. Nie dam rady. My NIC nie kupujemy. Wszystko musze zrobic ja. Wszystko. Zdjecia, rysunki, zalatwic to, co ma byc na zdjeciach... Nie mam dobrego aparatu. Zreszta uzywam swojego, bo w firmie nie ma. Nie mam tabletu... :(

W Corelu tak nie wyjdzie. A zeby wyszlo to trzeba na koncu zamienic w bitmape i obrabiac efektami w PfotoCorel. Takie jablko to jakies 4 godziny roboty

Gość do grafikow
zaplakana - a potrafisz tak narysowac? grafik_pl - i zajmuje Ci to pol godziny??? Ja nie potrafie takich rzeczy rysowac z glowy, najpierw z godzine szukam zdjec, a pozniej dopiero rysuje :(

A poza tym takie grafiki jak np. to jablko robi sie ze zdjecia. Mozna na wektorach, ale na to , to szkoda czasu.

A jak szef taki madry, to nich Ci kopi pioro USB. Bo te dwa inne rysunki maluje sie piorem najszybciej, a potem obrabia.

Gość do grafikow
Mam na mysli, ze zdjecie masz na podklad, wzor. W wektorach latwiej zmienic kolory i ponakladac na siebie rozne rzeczy, choc moze w Photoshopie latwiej rysowac plamami. Ale jesli masz na mysli, ze lepiej "podkrecic" fote, to ja tych fotek nie mam.

Gość do grafikow
Czym sie rozni pioro USB od tabletu? (sorki za pytanie)

Gość LittleMe
To szef niech sam pokaże jak w corelu to robi

gdyby ktoś mi kaząl zrobic np. tę druga ilustrację to chyba bym strasowala jakies zdjęcie miasta i może narysowała ksztalty postaci na kartce a później pojechała po liniach tabletem -ogólnie tbletem wiele rzeczy jest łatwiej zrobić niz ołówkiem, bo jak w programach do wektorowki dasz odpowiednie ustawienia to linie tak plynnie i równo wychodzą, zupelnie inaczej niz w rysunku odrecznym ale ja takich rzeczy nie robie, jesli chodzi o rysunek odreczny to rysuje slabo i nie lubie tego, na Twoim miejscu nie przejmowąłabym sie, że nie potrafisz tego zrobic, bo nie każdy grafik musi rysować takie rzeczy, wlasciwie jesli chodzi o grafikow od www, to ja nie znam ludzi, ktorzy rysuja takie ilustracje

Gość do grafikow
teraz takie jakby ilustracje roznych scenek symbolizujacych rozne kategorie na strone www, ale ogolnie to robie ilustracje wszedzie tam gdzie powinny byc jakies obrazki, czyli do wszelkich materialow reklamowych

Gość do grafikow
Nie jestem grafikiem www, jestem dtp

Tablet to "laptop" z dotykowym ekranem, a pioro mozesz podlaczyc do normalnego PC

Gość do grafikow
A bylabys taka mila i powiedziala, gdzie to kupic? Bo patrze teraz na Allegro i moze zle szukam, ale nie widze.

Gość do grafikow
powiedzmy, ze tak