Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ludzie z wada wymowy

Do ludzi ktorzy maja wade wymowy! Jak znalezliscie prace?

Polecane posty

Ja wypowiadam wyraznie "sz", jak mowie troche wolniej to mowie nawet wyraznie. Ale ogolnie czasami robie bledy w wymowie tam gdzie powinno byc "d" wypowiadam "t" tam gdzie powinno byc "c" wypowiadam "s" tam gdzie powinno byc "cz, rz" wypowiadam "sz" jak mozna sobie z tym poradzic? Czy da sie to wyleczyc u logopedy? prosze, odpowiedzcie? Czy bede miala szansa nawet znalezc prace lub isc na studia z taka wymowa. Przeciez pewnie nawet pracy w zabce czy biedronce nie dostane bo jak przyjdzie klient to powiem pewnie "sien dobry" zamiast "dzien dobry" :( czasami tam gdzie powinno byc "w" w wymowie wypowiad "f" i na odwrot.

Gość czlowiek z wada wymowy
mam wade wymowy a moja praca opiera sie na rozmawianiu z ludzmi.

Ja sie bardzo tej swojej wady wymowe wstydze, ludzie smieja sie ze mnie, dogaduja mi, nie wiem jak powinnam dalej z tym zyc. Rodzice nie dadza pieniedzy na logopede, poniewaz twierdza ze szkoda wydawac na takie rzeczy pieniadze.

a ile masz lat? powinnas powaznie pogadac z rodzicami o tym ze to dla ciebie bardzo wazna sprawa. w najgorszym przypadku ci nie dadza tych pieniedzy ale wtedy powinnas sama zaczac zbierac. nie mam innej rady :O

Mam 17 lat, rozmawialam z rodzicami to powiedzieli mi bym mowila wolniej. Wtedy kazdy wszystko zrozumie i taka jest z nimi gadka, nie umiem do nich dotrzec.

Gość donald t.
znałazłem bez płobłemu 🖐️

Gość amy nie przedawkowała
Ale logopeda naprawdę Ci nic nie da, jeśli nie będziesz ćwiczyła. Wychodzenie z wady wymowy polega przede wszystkim na ćwiczeniu w domu. Czytaj na głos, mocno zwracając uwagę na to, jak brzmi to co czytasz. To trudna droga, ale przy odrobinie samozaparcia ci się uda. Możesz także się nagrywać jak czytasz, żeby później odsłuchiwać to.

Ale najpierw logopeda powinien mi powiedziec co powinnam cwiczyc, jak cwiczenia wykonywac itp. Czy jesli dostane w przychodni skierowanie do logopedy to mi sie uda miec logopede za darmo?

ale logopeda bedzie najlepiej wiedziec co w danym przypadku robić i jak cwiczyć. mozesz ich przekonywać do skutku, albo zaproponować zebyscie poszli tylko na jedna wizytę - wtedy sama też stwierdzisz czy jest sens dalej chodzić. na studiach miałam zajecia z panią logopedą mam gdzieś tam jeszcze jakieś ćwiczenia. apropo - sama czytłam ksiazki na głos. to bardzo dobra metoda na samo oswajanie sie z własną barwą swojego głosu :)

możesz spróbować z tym skierowaniem chociaż pewności czy to się uda zupełnie za darmo nie mam.

Gość amy nie przedawkowała
Nie jestem pewna, ale logopeda chyba jest bezpłatnie. Wydaje mi się, że bezpłatnie u małych dzieci, ale u dorosłych to nie wiem. Na pewno w googlach znajdziesz.

Gość szpaku
Witam. moje problemy z mową zaczęły się w podstawówce - nie wiadomo czemu, moze okres dojrzewania. Teraz mam dyplom kapitana żeglugi wielkiej, nauczyłem się z tym żyć - jakoś. Ludzie w Polsce są nietolerancyjni, pływam pod obca banderą i nigdy nie usłyszałem dyskryminacji ze strony obcej nacji. Nie dać się!!!

Gość to nie od tego zależy
w jednym z dużych polskich szpitali kadrowa nie wymawia r a kierowniczka płac sepleni. Obie mają się świetnie pod każdym względem (w przeciwieństwie do sytuacji szpitala).