Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość erer4t4

Slub koscielny - czy suknia musi byc biala?

Polecane posty

Gość erer4t4

Nienawidze tego koloru. Moj ulubiony to czarny, ale juz widze oczy wszystkich (ciekawe, ze facet moze miec czarny garnitur, ech), bordowy... Rozumiem, ze odpadaja. Jak myslicie, moze byc choc ciemna zielen?

Gość zmeczonanaanaa
nie, musi byc biala to swiadczy o czystosci a to dla kosciola wazne. wez slub cywilny to zaloz kiecke nawet czarną! Jak na zalobie! PO co bierzesz koscielny jak widac ze nie wiesz o co chodzi.

Gość erer4t4
Mezczyzni nie ubieraja sie na bialo. Wiec co, oni nie musza miec czystych intencji? ;-)

Gość erer4t4
jestem satanistką ale mój facet jest katolikiem:(

ja myślę że nie musi być biały, ale na czarno może wyglądać głupio jakbyś na pogrzeb szła. Jak nie lubisz białego to idź w innej. Tobie ma sie podobać. Może jakąś biało-czerwona, biało-czarną, albo biały z jakimś innym kolorem?

Gość erer4t4
Haha ;-)

Gość erer4t4
Nie, czarny odpada, ale myslalam o zielonym. W bieli wrecz fizycznie zle sie czuje, bardzo zle

11:17 [zgłoś do usunięcia] zmeczonanaanaa nie, musi byc biala to swiadczy o czystosci a to dla kosciola wazne. wez slub cywilny to zaloz kiecke nawet czarną! Jak na zalobie! PO co bierzesz koscielny jak widac ze nie wiesz o co chodzi. pierdolisz jak potłuczona! MUSI byc biała bo to swiadczy o CZYSTOSCI ! śmiech na sali. Pewnie wszystkie które idą pod ołtarz to dziewice! :D:D:D hahaha po co udawać "czystą" ?

Gość nie musi byc biala, ale powini
byc jakis element bialy - chocby chusteczka . Tak samo przy chrzcie ( np osób doroslych - to tzw 'biała szata'),rozmawialam z ksiedzem. ja zreszta brałam koscielny w bialej bluzce i czarnej spodnicy, bo chciałam skromny i bez BEZ :)

ja myślę, ze taka suknia wyglądałaby bardzo ciekawie, ale zapewne będzie budzić kontrowersje wśród rodziny. najważniejsze, abyś Ty sie podobała sobie i komfortowo czuła.

Gość erer4t4
Tak, pozniej mamy panne mloda w bieli obowiazkowo z welonem i wiankiem w 8 mcu ciazy ;-)

kolor sukni tak sie ma do czystości, jak piernik do wiatraka :O

Gość erer4t4
Hm. Mysle ze moze byc biala spodnica z zielonym ciemnym gorsetem, nie wybralam wzoru jeszcze.

Gość fhi
kazdy kolor poza czarnym... czarny bylby nieco niezreczny..

Gość nie musi byc biala, ale powini
zreszta jak przegladam zdjecia rodzinne , tp w okresach skromniejszych - wojennym, powojennym -popularbne byly sluby ( koscielne( w kostiumach, do tego tylko biala bluzka).

Pierdolenie kotka za pomnoca mlotka---wcale nie musi byc biala. Dla Boga jest wazne ze jestes czysta (wiekszosc i tak nie jest dziewicami) a nie bo ma wagladac. Idz w takiej sukni w jakiej bedziesz sie dobrze czula.

Gość Mnich.........
ciekawe jaki odsetek jest "czystych"?

Moim zdaniem bordowa (piszesz, że lubisz ten kolor) jest jak najbardziej odpowiednia. Do tego białe albo kremowe kwiaty i będzie ok.

Nawiasem mówiąc "cudne" są te panny młode z brzuchem jak piłka plażowa i symbolizującym czystość welonem ciągnącym sie po ziemi,. Ha ha

mam znajomą która do ślubu szła w błękitnej/ turkusowej sukience. Ale nie bardzo miała wybór bo była w ciązy i ksiądz nie zgodziła się na to by była w białej:P

Wlasnie o to mi chodzi---biala suknia i welon nie sa juz w dzisiejszych czasach oznaka czystosci. Nie wyzne w czym sie do slubu idzie, dla mnie najwazniejsze z czym w sercu sie staje przed oltarzem... Bo suknia , welon i kwiaty to tylko oprawa...

Zeby mi ksiadz dyktowal w jakim kolorze sukni mam brac slub... MI sie pobobaja najbardziej biale z dodatkami w kolorze-nie jest az tak wyzywajace zeby ksiadz zawalu nie dostal a cos innego...

Zeby mi ksiadz dyktowal w jakim kolorze sukni mam brac slub... MI sie pobobaja najbardziej biale z dodatkami w kolorze-nie jest az tak wyzywajace zeby ksiadz zawalu nie dostal a cos innego...

Gość Niezdecydowanaaaa
a mi sie te kremowo złoto srebrne nie podobają albo biała albo intensywnie kolorowa. Jakieś takie bezpłciowe one.