Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja się załamie :(

ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY u noworodka :( Proszę o pomoc... rady.. o pocieszenie...

Polecane posty

witajcie Moja córka ma 3.5 tyg. od kilku dni ma straszne małe czerwone krosteczki na buzi i zaczynają się pojawiać na szyjce :( byliśy wczoraj u pediatry mani doktor powiedziała że jest to atopowe zapalenie skóry i jest to spowodowane tym że mój mąż ma uczulenie na kurz tzn swędzą go nogi w żniwa. Ja sie nie długo załamię :( jak na nią patrzę chce mi się płakać :( Kiedy jej to zniknie ? czy już będzie tak zawsze ? Doktor nic nie powiedziała... i nie dała żadnych leków ani maści :( powiedziała tylko abym nie jadła nabiału i kładła pieluszkę na ramię jak małą iorę na ręce i aby mąż nie dotykał twarzy brodą. Podobno jest to dobry lekarz ale zastanawiam się czy ni epójsć do lekarza prywatnie ? sątu mamy które ich dzieci mają to samo ? i jeśli mam nie jeść tego co może się w tym znajdować mleko to co mam jeśc ? przecież nawet i w szynkach kupnych znajduje się mleko ;/ :( więc czy w takim wypadku nie lepiej abym przeszła na butelkę ? chciałam to zrobić ale doktor powiedziała że mleko matki jest najlepsze ale jak najlepsze jak nie wiem co jeść :( i może coś ją tak uczula od jedzenia proszę o rady i pocieszenie :(

a może to trądzik niemowlęcy lub zwykłą alergia na mleko? czemu od razu azs? czy małą jest jakaś bardzo niespokojna? bo azs swędzi

moja córka miała i wtedy położna powiedziała żeby małej przemywać to wacikiem przegotowaną wodą (zimna przegotowana!!!! z miesiąc czasu wszytsko yo u nas trwało i przeszło

poza tym moje dziecko też miało straszne krostki, czasem aż do krwi, ale nie zdrapywał sam tylko przez potarcie np. o poduszkę czy koc przeszło jak zaczęłam go kąpać w balneum i podawałam lek na uczulenie, tylko teraz nie pamiętam nazwy, coś podobnego jak zyrtec jak sobie przypomnę to napiszę

Gość to na pewno
nie azs, azs to najpierw chrostki, potem plamy i to głównie w zgięciach łokci i kolan. Kup nadmanganian potasu, rozpuść w szklance wody, będzie intensywnie różowo-fioletowe, rozcieńcz tak żeby było różowe i wacikiem przemywaj jej buzie, zobaczysz że po dwóch, trzech przemyciach będzie już różnica. A do kąpania używaj szarego mydła, świetnie działa na skórę, żadnych oliwek mineralnych np. Bambino, tylko zatykają pory i skóra nie może oddychać. My mamy z Hippa z olejkiem migdałowym ale świetna jest też po prostu oliwa z oliwek, dodaj parę kropel do kąpieli i później już niczego nie stosuj na skórę. Mieliśmy dokładnie taką samą diagnozę, a teraz mamy dziecko 8-miesięczne ze śliczną, gładką skórą, bez żadnej alergii. Obserwuj zgięcia łokci, kolan dopóki tam się nic nie dzieje i nie powstają plamy nie masz się czym martwić :)

no w tych zgięciach azs pojawia sie w późniejszym wieku podobno, a to można powiedzieć, ze noworodek myślę, że to zwykłe uczulenie i przejdzie jak każdemu dziecku

Gość no jak ci nie mogla powiedziec
co masz z tym robic. Idiotka. Uzywac delikatnych mydel takich jak Oilatum, Physiogel podawac jakies leki na uczulenie. a nie tak malucha zostawiac zeby cierpial. pewnie go to swędzi

Mój synek też na to cierpi. Początkowo używałam kosmetyków Emolium. Było lepiej, ale bez rewelacji. W końcu wypróbowałam krem i płyn do kąpieli Mediderm. Wszystko zeszło w ciągu tygodnia! Co do diety to nie pomogę bo ja karmiłam butelką i po prostu zmieniłam mleko na Bebilon Pepti. Nie martw się, wszystko będzie dobrze. I... zmień pediatrę.

nie martw się to na pewno z czasem zaniknie, mój maly też to miał, też się załamywałam, chodziłam po różnych lekarzach używałam maści itp... aż kiedyś z dnia na dzień same zniknęły... trzeba troszkę cierpliwości, a jeśli małą swędzą te krostki to zakładaj jej rękawiczki żeby się do krwi nie rozdrapała. Kąp ją np w Oilatum Soft dobrze robi na taką delikatną skórkę.. Pozdrawiam i głowa go góry, krostki na pewno znikną!

dziękuje dziewczyny troszkę mnie pocieszyłyście. Mała niby jest nie spokojna ale jak ją wezmę na ręce to od razu się uspokaja i śpi. Chyba nie ma potrzeby zakładania jej rękawiczek ponieważ nie dotyka się po twarzy tylko wtedy jak się przeciąga i nie widzę zadrapań na buzi. Jutro pójdę prywatnie do pediatry.

Gość diettta
idz do pediatry bo moze to co innego niz azs od razu diagnoza azs!! wariatka jakas!! moze ma alergie na bialko mleka krowiego albo cosik innego co jesz. wyeliminuj nabial, zobacz czy bedzie poprawa. u nas wysypka na buzi, szyji i za uszami okazala sie byc alergia na bialko mleka krowiego. zmiana mleka na hydrolizat przyniosla poprawe po 5 dniach

właśnie też mnie to troszkę zdziwiło że od razu aby pokazałam małą to podała tą diagnozę albo kazała kupić kropelki do oka bo podobno małej ropieje ale kurcze ja nic takiego nie widzę mała ma normalne oczko. Dziś a ni wczoraj nie jem już mleka ani tego co może je zawierać. więc moja dieta jest bardzo uboga bo dziś jem tylko bułki i dzem porzeczkowy i boję się ruszyć do ust czegokolwiek innego. A karmiłaś butelką rozumiem ?

Gość diettta
tak butlą... poradz sie dobrego pediatry i niech obejrzy dziecko. Na podstawie krostek taka diagnoza?? Nie martw sie na zapas. przemywaj czesto buzkę woda przegotowaną i nawilzaj kremem oilatum soft albo nanobase. a ma plamki albo krostki za uszami?? albo w zgięciach kolanowych?? często u alergików kupa jest taka jakby kwaśna, żrąca i robi się zaczerwienienie na posladkach

a czy mogę używać kremu bambino ? bo tylko taki posiadamy w tej chwili. za uszami nie ma tych krostek ani w zgięciach kolanowych. tylko na policzkach i 2 na czółku i na syjce dziś się pojawiły

możesz, ale po co? ja nie używałam wcale i nie używam, chyba, że ma bardzo suchą skórę po co zapychac pory

Gość a wy nie wiecie, ze
Ja mam dziecko z azs... w sumie na poczatku mala miala egzeme w delikatnym stopniu, ale mieszkam w UK, lekarze zle ja leczyli i egzema przeksztalcila sie w atopowe zapalenie skory... Tu lekarze zapisywali starydy, ale po skonczeniu kuracji plamy i krosty wychodzily ze zdwojona siela... Pojechalam wiec do PL i tam dostalam od dermatologa Protopic. Dziala i nawroty nie sa tak czeste i mocne, jak przy sterydach. Ciuszki dziecku piore tylko w w Fairy poduszeczkach do prania, skore smaruje kremem Oilatum, mydlo i plyn do kapieli tez Oilatum.

suchej skóry na policzkach nie ma tylko na czółku troszkę.

dziwnie to trochę 3,5 tygodnia i zdiagnozowała AZS? Przeważnie ok 4 miesiąca się "ujawnia" ale moze są wyjątki. Mój syn tez to ma i walcze już ponad 1,5 roku. U niego "wylazło" to własnie ok 4 miesiąca Nie załamuj sie z tym można żyć. Ja przeszłam z tym do porządku dziennego. Karmiłam do 13-go miesiąca i umierała bez nabiału bo uwielbiam ale jakoś wytrzymałam. Trzeba bardzo uważać, bo mleko jest dosłownie WSZĘDZIE! Mam juz taki odruch, że zanim coś kupie czytam sklad. Teraz już nie wszytsko musze bo wiekszość juz na pamięć znam. To nie jest żadna straszna choroba.Naprawdę się nie martw. Jak się nauczysz co można jesc a czego nie - stanie się to normą. AZS podobno "przechodzi" po ok 2 latach. Mój mały kończy za 3 miesiące, mam nadzieję że będzie w gronie tych szcześliwców którym nie zostaje na zawsze :) Ja jeździłam do alergologa. Przypisał Zyrtec. Podawałam ze 3 miesiące aż uczulenie zupełnie ustapiło. Od tamtej pory ma gładkie ciałko bez żadnych krostek czy łuszczącej się skóry. A jak coś mu wyskoczy bo np naje sie truskawek jak nie widzę ;) to mu smaruję mascią Protopic i podaje Zyrtec albo Clemastinum. Z kosmetyków polecam: Pharmaceris do skóry atopowej -szczególnie żel do mycia rewelacyjny, sama czasem podkradam :) Avene - drogie ale bardzo wydajne i dobrze nawilża skórę, zmiejsza swędzenie jak masz jakieś pytania to pisz - o atopowym wiem dużo jak nie wszystko :)

więc powiedz mi elisa- na początek co jadłaś ? karmiąc piersią

na początku odstawiłam wszystko co może zawierać alergeny, łącznie z pieczywem jadłam wędlinę drobiową głównie, mięso tez drobiowe, czasem wieprzowe (nie jedz wołowiny bo tez uczula) z pieczywa bułeczki sojowe (na prawde dobre :) ) masło roślinne zadnych pomidorów papryki ani nic takiego - nie wiadomo co może uczulać oczywiście odtawiłam cały nabiał i wszystko co ma chociażby śladowe ilośći jajek też nie wolno! czyli odpadają wszelkiegi rodzaju kotlety: mielone, w schabowe pulpety... naprawde mało zostaje do jedzenia :( głównie jadłam kanapki z tym co wyżej, zupy (bez smietany) , kurczaka pieczonego, czasem jakąś pieczeń piłam tylko wodę jak mu uczulenie znikło to zaczęłam wprowadzać nowe rzeczy i tak doszłam do tego że nie uczulaja go: pomidory, papryka, jajka, maliny za to nie może jeść np.: truskawek, cytrusów, nabiału, wołowiny z rzeczy uczulających odstaw też orzechy na początku jest strasznie bo nie wiadomo co jeść. Ale można się przyzwyczaić. Jak będziesz sie bardzo męczyc to przejdz na butelkę. Ty tez musisz jakoś żyć :)

Gość a rzucce tematt
moje dziecko ma 6 tyg i też ma na buzi czerwone krostki lekarz powiedział ze nie mam sie tym przejmować i nie przegrzewać dziecka a na pewno zejdzie.myślałam ze to skaza białkowa ale lekarz stwierdził ze na pewno nie:)

moj syn tez tak miał jeden lekarz powiedzial ze atopowe zapalenie skóry drugi ze aleriga na mleko matki odstawilam piers dawałam mleko NUTRAMIGEN w tydzień śladu nie było buzka poiękna

skaza u mojego synka wygladała okropnie cala buzia czerwona jak poparzony i za uszami i lekarz mowil ze zasze alergia pokarmowa zaczyna sie za uszami

czyli jest jakaś mała szansa że moja mała tego AZS nie ma ? elisa- jezu podziwiam cię naprawdę... Ja się nie wytrzymam tak męczyć. Przejdę na butelkę. Już chciałam to wczoraj zrobić ale pani doktor nie chciała o tym słyszeć jak wspomniałam jakie mleko modyfikowane jest najlepsze to zaczęła mi truć że mleko matki najlepsze... i nie dostałam odpowiedzi na moje pytanie

mleko tylko na receptę ja kupowałam Bebilon Pepti ( jak syn był starszy i mu robiłam kaszki ryżowe na mleku) są dość tanie bo na recepcie lekarz wpisuje że dla przewlekle chorych to jest znizka

a ile takie mleko kosztuje ? i ile wynosi miesięcznie ?

jakieś 10 zł puszka, nie wiem ile miesięcznie bo ja karmiłam piersią a z mleka robiłam tylko kaszki jak mały był starszy i mu pierś nie wystarczała raz dziennie jadl taką kaszke to mi na długo wstarczało.