Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość burza gradowa 26

do mam 3- latków

Polecane posty

Gość burza gradowa 26

Mam pytanie do mam dzieci 3 letnich. Czy wasze dziecko wie gdzie jest serduszko, czy dałoby sobie radę z taki ćwiczeniem? Potrzebne mi to do szkoły. Z góry dziękuje za pomoc! Połóżcie się wygodnie na podłodze, zamknijcie oczy. Oddychajcie miarowo, zacznij mówić spokojnie: Dzień dobry, miło mi Was przywitać. Przywitajcie się ze sobą wasze rączki (dzieci podnoszą ręce do góry i dotykają jedna drugiej), przywitajcie wasze nóżki (podobnie jak wyżej), bardzo dobrze teraz powitajcie wasze rączki z waszymi rączkami. Brawo! Teraz bądźcie bardzo bardzo cicho.. połóżcie rączki na sercu. Czujecie jak bije wasze serduszko? A może je słyszycie? Przywitajcie się z nim. Posłuchajcie i poczujcie jak bije. Teraz wszyscy będziemy mówić w rytm waszego serca, powtarzajcie: bum, bum, bum, bum. Co jeszcze mogliby robić w ty ćwiczeniu?

Gość burza gradowa 26
up up

Poradzi sobie bez problemu. Mogą się jeszcze witać nóżki (klaskanie stopami sprawia dzieciakom frajdę). Rączki mogą witać buzię, brzuszek,kolana... Przed rozpoczęciem ćw z dziećmi pobawcie się najpierw w nazywanie części ciała - będziesz wiedziała na jakim poziomie jest grupa i łatwo dostosujesz poziom ćw do nich.

Gość burza gradowa 26
Salinko dziękuję Ci pięknie:) Czy w razie czego będę się mogła jeszcze poradzić? ;) Bywasz Tu często?

Gość burza gradowa 26
A może znasz jakieś fajne ćwiczenia dla 3 latków? będę wdzięczna za wszelką pomoc, kompletnie nie wiem co w tym wieku jest możliwe a co za trudne :)

Te ćw mają być dla grupy dzieci czy pytasz o swojego szkraba? Część tych ćw to również profilaktyka ruchowa: [dla dzieci atrakcyjne będą wszelkie zabawy ruchowe) - wytnij z niebieskiej kartki jeziorko, a z żółtego kaczuszki lub inne kształty np.kwiatki; rurkami (takimi do picia) trzeba przenieść kaczuszki na jeziorko [dziecko wciąga powietrze łapiąc kaczuszkę i wypuszcza kładąc ją na jeziorku) - gąsienica - leżąc opieramy stopy o równą powierzchnię np.ścianę i palcami przesuwamy je do góry - zwijanie szarfy/apaszki stopami ; podnoszenie jej palcami stóp - klaskanie stopami - udawanie zwierzątek - takie kalambury połączone z wydawaniem dźwięków -stare zabawy w stylu "stary niedźwiedź mocno śpi", "baloniku mój malutki", "baba jaga patrzy", "gąski do domu" - wytnij prosty kształt z kolorowego papieru (np.parasol), poprzecinaj go na kilka części - niech ułoży puzzle / inna opcja - daj kartkę kolorowego papieru,powycinaj tematycznie kształty (np.zwierzęta domowe, las, plaża itp.) - dziecko układa wg własnego uznania

- gra w skojarzenia - siedzicie w kręgu (lub naprzeciwko - zależy ile jest osób), rzucacie/toczycie do siebie piłkę podając jakieś słowo, osoba do której piłka dotrze ma podać skojarzenie (wbrew pozorom małe dzieci radzą sobie bardzo dobrze, a ich skojarzenia zaskakują) - wspólne rysowanie - każdy może narysować tylko jedną rzecz i tak na zmianę - ciekawe rzeczy wychodzą - przy muzyce można bawić się w naśladowanie - jedna osoba pokazuje jakieś ruchy lub ćw, a pozostałe naśladują - każdy po kolei coś prezentuje (w każdym ćw ważne jest by nie pominąć żadnego dziecka) - lustro - parami na przeciwko siebie - naśladowanie minek

Jestem na Kafe często, ponieważ nudzę się w pracy :) Moje dziecko jest co prawda starsze, ale skończyłam pedagogikę, więc chętnie podzielę się wiedzą (jeśli dane info będę jeszcze pamiętać :) ).

Gość burza gradowa 26
Bardzo Ci dziękuję:) Chodzi o grupę dzieci, a dokładnie przedszkolaków:) Pozdrawiam serdecznie!