Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Noo_wa

FILOLOGIA GERMAŃSKA.

Polecane posty

Gość Noo_wa

Co sądzicie o tym kierunku? Czy jest przyszłościowy i opłaca się go studiować? Jak z pracą po zakończeniu takich studiów? Zamierzam iść właśnie na ten kierunek i szukam opinii/porad/doświadczeń związanych właśnie z filologią germańską. Pozdrawiam!

Ja idę teraz na 3 rok filologii germańskiej studiuję w NKJO więc teraz od września czekają mnie miesięczne praktyki w szkole. Kierunek nie jest prosty, wymaga praktycznie codziennej systematycznej nauki. z pracą to zależy, ja osobiście nie widzę swojej przyszłości tylko po samej germanistyce. Żeby mieć dobrą pracę trzeba to z czymś połączyć, no chyba że ktoś ma szczęście i załapie się na pracę w szkole :)

Gość Noo_wa
Ja będę studiowała na uniwersytecie szczecińskim. Ale praca jako tłumacz? Bo w szkole to wydaje mi się, że można znaleźć pracę najłatwiej. Tak w ogóle to zamierzam mieszkać w Niemczech w przyszłości, więc nie wiem sama jak to życie się potoczy :D

nie rob tego, nie bedziesz miala co po tym robic, po filologii nie jest sie tlumaczem poza tym... a jak chcesz jechac do niemiec to nie idz na fililogie tu kazdy mowi po niemiecku wiec co ci dadza studia? uczyc sie jezyka owszem trzeba ale nie studiowac, wiem co mowie sama studiowalam i to w Niemczech i teraz tu mieszkam

Gość zielony_chwast
skończyłam germanistykę, pracuję w niemieckiej firmie, w której poznaje coraz bardziej język techniczny, jestem bardzo zadowolona, ja polecam

Gość Noo_wa
Dzięki za odpowiedzi. Ciągle się spotykam z różnymi opiniami i w sumie wychodzi na to, że najlepiej to nic nie studiować, bo każdy kierunek ma jakieś wady. Oczywiście napisałam to w przenośni :) Ale tak właśnie jest. Nie wiadomo na co się zdecydować, bo zawsze jest krytyka co do danego kierunku... Sama już nie wiem czy iść czy nie, właśnie boję się jak to będzie z pracą po studiach. Jednak zależy mi na dobrym opanowaniu języka i znalezieniu posady właśnie w jakiejś firmie. W ogóle moim marzeniem jest wyjechać do Niemiec, pracować w jakiejś polsko-niemieckiej firmie i uczyć w szkole. :D Nie wiem czy są takie szkoły w Niemczech, gdzie uczy się języka polskiego?

wiem ze jest ciezko sie zdecydowac na kierunek, ja jestem pasjonatka niemieckiego i literatury, ale za duzo mozliwosci sie niestety po tym kierunku nie ma...w Polsce to jeszcze ale w Niemczech to ciezko no i pomysl sobie ze jest tutaj bardzo duzo Polakow mowiacych dosc dobrze po niemiecku chcacych tak jak ty sie zalapac w polsko niemieckiej firmie... ja teraz pracuje w innym zawodzie ale nie bylo lekko mimo ze studiowalam tu, a kolezanki ktore po germanistyce w Polsce przyjechaly to juz w ogole mialy ciezko, niestety dla Niemcow sie nasze polskie studia za bardzo nie licza :( jesli powaznie myslisz o wyjezdzie do Niemiec to radzilabym robic cos praktycznego a jezyk dodatkowo

Gość Noo_wa
Nie wiem w końcu co wybrać. Tzn. nie wiem czy ta filologia to dobry wybór.

oczywiscie zrobisz jak uwazasz, ale ja ci mowie jak jest... tez stalam przed dylematem czy studiowac cos co sprawia mi przyjemnosc czy patrzec bardziej praktycznie...fakt jest taki ze te wszystkie fililogie to sa chyba naprawde dobre dla tych, ktorzy chca byc nauczycielami...jesli chcesz robic cos innego to bedziesz potrzebowala mase czasu na rozne dodatkowe kwalifikacje i szczescia... a poza tym nie chce cie straszyc, ale na filologii nie uczysz sie jezyka tylko juz go musisz umiec...filologia to kultura, literatura niemiecka a nie nauka jak na kursie...

Gość Noo_wa
No właśnie, zdaję sobie z tego sprawę, dlatego teraz zaczynam żałować swojego wyboru. Jest już zaraz wrzesień, więc kompletnie nie wiem co robić. Jestem lekko załamana.

Zazdroszczę:) Ja wybrałam rozsądnie angielski, bo chcę się go nauczyć. Jednak niemiecki to moja miłość...od zawsze... ech... Zrobie certyfikat!:)

Niemiecki zawsze się przyda..tylko jeszcze angielskiego by nie bagatelizowała:P Oba + coś jeszcze to ok:)

Gość taj_wan
nie pitol, jakbyś myślała o przyszłości to byś na sinologię poszła

Gość Noo_wa
To ta filologia germańska to dobry wybór Waszym zdaniem? A może są tu osoby, które studiują/studiowały ten kierunek? Na prawdę jest tak, że od początku wszystko tylko po niemiecku? Słyszałam też, że większość osób na I roku mówi już biegle po niemiecku i tylko swoją umiejętność doskonali, a głównym celem studiów jest poznawanie historii, kultury i literatury. "Kto liczy, że na filologii germańskiej nauczy się języka, to się myli, on już powinien ten język w miarę dobrze znać i tylko go doskonalić, a studia są dla pasjonatów, których interesuje historia i kultura danego kraju", to prawda??? Jak to jest w rzeczywistości? I jeszcze jedno pytanie: Co sądzicie o studiowaniu języka na uczelni technicznej? Pewna politechnika ma wydział neofilologii i tam jest też filologia germańska. Tylko sama nie wiem czy warto studiować kierunek humanistyczny na typowo technicznej uczelni... Chociaż to tylko 3 lata (licencjat), a mgr robi się już na jakiejś innej uczelni (uniwersytet). Czy lepiej od razu iść na uniwersytet? *Biorę pod uwagę politechnikę, bo jest bliżej mojego miasta, niż uniwersytet, na który się dostałam.

Gość IFD
Witam! Zapraszamy na naszą stronę internetową: pisaniepracniemiecki.hpu.pl Oferujemy pomoc w pisaniu prac w języku niemieckim na wszystkich poziomach biegłości językowej. Pozdrawiamy! Zespół IFD