Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdruzgotany

świadek ślubny

Polecane posty

Gość zdruzgotany

Witam, zgodziłem się być świadkiem ale teraz z pewnych przyczyn nie mogę świadkować... Wesele jest 3 września. Czy mogę się jeszcze wycofać? Proszę o szybka pomoc!

Gość chamka12345
cham jesteś i tyle ,takich rzeczy się nie robi

Gość hahahahahn
to zależy od tej przyczyny przez którą zmieniles zdanie. generalnie .... wszystko można, ale po prostu nie wypada odmowic ...

Gość joooanna
no ale jesli ta przyczyna jest taka że rzeczywiście nie możesz i choćbyś nie wiadomo jak bardzo chciał coś na to poradzić ale jednak nie da rady, to powinieneś jak najszybciej powiedziec o tym młodym bo nie mają dużo czasu zeby poszukac kogos innego

Gość chamka12345
jedyna przyczyna do akceptacji to taka że przeleciałeś pannę młodą no to wtedy świadkować nie możesz

Sytuacja nie do pozazdroszczenia.Najpierw zorientuj się,że z całą pewnością nie będziesz mógł brać udziału w uroczystości, a dopiero potem obwieść młodym radosną nowinę - im szybciej, tym lepiej. Choć informować ich o tym fakcie na tydzień przed to szczyt ... no, nie chcę cię obrażać. Jedynym sensownym powodem nie wywiązania się z tego przywileju jest jakieś przeciwwskazanie religijne (np.nie masz zgody z parafii).

Gość olatola1
salianka, to raczej nie ten powód, bo do świadkowania parafia nic nie ma. Świadkiem może być nawet muzułmanin-rozwodnik :) Ale tak czy inaczej, odmawiać tydzień przed weselem to trochę lipa. A czy chcesz zrezygnować z samego świadkowania czy z obecności na weselu również?

na slubie moich rodziców, świadek mojego ojca (drużbant) nie dotarł na ich slub, bo miał do pokonania prawie 300km, nie dostał urlopu, a to było zimą i samochód mu rano nie odpalił... to dopiero musiał być problem... miał kogo innego za świadka.

Gość przeceny sa przeważnie na
na dobrą sprawę możesz zrezygnować w każdej chwili bo dane świadka podaje się dopiero przy spisywaniu akt więc problemu nie ma ale co na to młodzi to inna sprawa. powiedz im jak najszybciej żeby mieli czas kogoś znaleźć. a parafia naprawdę nie ma nic do świadkowania, nikt żadnego zaświadczenia nie chce. jedynie przy podawaniu dziecka do chrztu ale tu chodzi o wychowywanie w wierze więc to co innego.

No to przepraszam.Widocznie trochę się pozmieniało. Jak braliśmy ślub kilka lat temu nasi świadkowie musieli mieć odpis aktu chrztu - jak kolega powiedział,że ma być świadkiem na ślubie to mu nie chcieli wydać,bo do kościoła nie chodzi. Jak byłam świadkową jakiś czas temu również w pierwszej chwili miałam je dostarczyć.Ale jako że brałam ślub kościelny to odpuścili. Dlatego pisałam o "pozwoleniu" na świadkowanie :)

Gość przeceny sa przeważnie na
od naszych świadków ksiądz nic nie chce, tylko dowody osobiste. tydzień później znów świadkują i też nic nie muszą donosić do księdza. co prawda ksiądz się pytał nas, czy są wierzący ale nasi są więc nie wiem czy byłby problem, gdyby byli innej wiary

Gość zły zet
My też mamy za tydzień ślub i na nieszczescie mamy niepewnego swiadka , chłopak sie zgodził wszystko ach i och a jego ojciec wczoraj w ciezkim stanie wylądował w szpitalu i teraz jest ptoblem, bo jeśli ojciec (odpukać) zejdzie z tego swiata toon na slub nie przyjdzie wiec..... my mozemy zostać dzień przed ślubem bez świadka to jet wazny powód ale jesli ty sie pytasz czy możesz zrezygnować to napewno nie jest to taka wazna przyczyna :O