Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość JolkaJolka pamietasz...

Czy można samemu ochrzcić dziecko?????

Polecane posty

Sytuacja wygląda tak: Jestem chrześcijanką nie należę do ŻADNEGO kościoła, i chcę ochrzcić dziecko, ponieważ uważam, że chrzest jest ważną sprawą. Nie zależy mi na samym akcie chrztu itd tylko o sam fakt ochrzczenia dziecka Co o tym myślicie, np przy kąpieli. Dziecko nie będzie miało stresu itp, ale nie wiem czy robię słusznie. Wiem, że pytanie o takie sprawy na kafeterii jest dość groteskowe, ale samego Boga zapytać się nie mogę:):):)

Oj Gdyby to ode mnie zalezalo sama odrzucilabym wszystkie sakramenty nie raczej nie mozesz akt chrztu te sprawy... wstrzymaj sie moze daj dziecku wybor samo podejmie decyzje czy chce byc chrzczone czy nie

Gość nie rozumiem tego wiec
jak można być chrześcijanką i nie należeć do żadnego kościoła? Każda wiara ma swoje wytyczne, jeśli nie przynależysz do żadnego kościoła, to nikt ci nie odpowie na to pytanie. Ja należę do kościoła katolickiego, więc moje dzieci chrzci ksiądz.

Gdzie to chyba mało istotne:) A niby dla czego jest nie ważny???

Jak można nie należeć do żadnego kościoła?? Normalnie:) Opieram się na tym, co napisane jest w Biblii:) A nie na czczeniu obrazków, itp. Nie zależy mi na akcie chrztu

w przypadku kościoła rzymsko-katolickiego świecki może ochrzcić dziecko sam jedynie w przypadku zagrożenia, że dziecko umrze w ciągu chwili - zanim dotrze ksiądz. Jeśli ksiądz dociera, to dopełnia sakrament chrztu. W rzymsko-katolickim kościele chrzcić może ksiądz, który jest do tego wyznaczony. Inne chrzty w tym kościele są nieważne.

Gość cyki cyki
Może zdecyduj się na chrzest humanistyczny? chyba tak to się nazywa

"Opieram się na tym, co napisane jest w Biblii A nie na czczeniu obrazków" ja należę do kościoła i nie czczę obrazków i również opieram się na Biblii. Dlaczego nie należysz do żadnego kościoła? A jak było w Twoim przypadku z chrztem?

Gość vootko
akt chrztu przyda sie przy komunii itd zawsze dziecko np majac 18 lat moze samo wybrac sobie jaka chce miec wiare u mnie jest taki problem ze w rodzinie duzo osob po rozwodzie lub zycja w innych religiach i nie bardzo mam kogo wziasc za chrzestnych

Kochana:) Mnie nie obchodzi kościół rzymsko-katolicki:) Nie jestem katoliczką a poza tym wiem jak chrzest wygląda u katolików:):)

właśnie, a co z komunią? Będziesz dziecku podawać komunię? Jak umrzesz, to co dziecko ma zrobić, samo wykopać dół i pochować? Jak się modlisz? I żeby była jasność - nie atakuję, tylko pytam, bo nie rozumiem.

Mnie ochrzcili rodzice w kościele rzymsko-katolickim, ale jak miałam 18 lat dokonałam apostazji:) A czczenie obrazków... Masz powieszony krzyż w domu? Modlisz się do niego? W kościele nie ma portretów MB czy Jezusa? Ale to mniejsza z tym każdy ma inny pogląd na świat:) A dla czego nie należę do żadnego kościoła? Za dużo widzę w nich obłudy( nie mówię tylko o kościele katolickim) po prostu, taką mam filozofię życia:)

Gość glosik oddany
mozesz ochrzcic dziecko ..tzw chrzst z wody..niekiedy w szpitalach tak robia jak zycie niemowlaka jest zagrozone..ale nie bedzie to w kosciele uwzglednione.

Przecież na świecie nie są sami katolicy. Pogrzeb nie musi być z księdzem, a do komunii moje dziecko nie pójdzie po prostu

No ludzie!!!! CZY WY MUSICIE CIĄGLE ODWOŁYWAĆ SIĘ DO KOŚCIOŁA KATOLICKIEGO?????????

jak się człowiek spieszy to się diabeł cieszy:) *dlaczego

"Mnie ochrzcili rodzice w kościele rzymsko-katolickim, ale jak miałam 18 lat dokonałam apostazji" czyli odrzuciłaś wiarę chrześcijańską. "A czczenie obrazków... Masz powieszony krzyż w domu? Modlisz się do niego? W kościele nie ma portretów MB czy Jezusa?" Modlę się do Boga, nie do obrazka. Mam również zdjęcia rodziny, które oglądam gdy np. za nimi tęsknię lub myślę. Czy masz zdjęcia swojego dziecka i je oglądasz? To znaczy, że czcisz zdjęcie a nie swoje dziecko?

Gość ale problemmmm
pogrzeb odbywa się w takim przypadku na cmentarzu komunalnym z udziałem urzednika państwowego który odprawia pożegnanie zamiat księdza. to tak jak ze ślubem cywilnym. nikt nie kpie sobie dziury w ziemi:O co za niedouczone garkotłuki

a swoja droga, czegos tu nie rozumiem: napisalas, ze jestes chrzescijanka a potem, ze dokonalas apostazji. a apostazja jets to akt calkowitego odrzucenia wiary chrzescijanskiej, nieprawdaz?

Gość fdgfdgfd
jasne, że możesz... idź do kościoła z butelką wody niech ci ją ksiądz poświęci, później popryskaj tą wodą dziecko i gotowe :classic_cool:

ja odwołuję się tylko do tego kościoła, bo do niego należę i jest mi najbliższy. Chrześcijanizm to również Prawosławie i ortodoksja, Katolicyzm, Protestantyzm i Restoracjonizm. Jednak to Rzymski odłam katolicyzmu jest najbliższy mi i większości Polaków - stąd - pewnie zaskoczenie dla Ciebie - najwięcej takich właśnie odwołań.

Gość a czy
A czy w Piśmie nie ma wzmianki o założeniu kościoła, do którego będą przynależeć wierni? Wydaje mi się, że to wynika z definicji chrześcijaństwa: deklaruję się jako chrześcijanin i przynależę do Kościoła. Analogicznie - definicyjnie nie istnieje zjawisko "wierzący, niepraktykujący" - bo jeśli naprawdę wierzysz, to i praktykujesz, jak wskazują zasady wiary.

prawdasz nie prawdasz, dokonałam apostazji zeby nie byc katoliczką, bo w takim kosciele zostalam ochszczaną. A tak poza tym to, kim się jest trzeba miec w sercu a nie na papierku, bo Bóg na pewno na niego nie będzie patrzył:)

Gość vootko
siostra ma corke dziecko am 6 lat i jest bez chrztu gdyz jej mąz jest innej religii nie zgadza sie na chrzest koscielny maja tylko slub cywilny szkoda mi tylko malej ze nie bedzie miec komunii itd

wierzacy nie praktykujacy ie moze byc ktos kto nie jest katolikiem:) Nie uwazam sie za kogos takiego. Gdyby nie ta obluda nalezalabym do kosciola.\ Ale tu nie chodzilo o moje poglady, tylko o chrzest dziecka.

Gość zależy po co ci ten chrzest
jeśli chcesz, żeby dziecko w przyszłości przystępowało do innych sakramentów to powinien chrzest odbyć się oficjalnie, bo wtedy dostajesz akt chrztu, który później jest uznawany przy innych sakramentach.