Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość andaleina

Zna sie ktoś na komputerach?

Polecane posty

Gość andaleina

No właśnie...mam mega problem...moze ktoś się zna?????

Gość no to może opisz ten problem
zobaczymy wtedy

Gość ja się trochę znam
jaki to problem?

Gość andaleina
Jakiś czas temu dałam mojemu bratu pendriva, ale ten go chyba uszkodził, bo pokazywała mi się wiadomość "uszkodzony lub nieczytelny". Zdecydowałam się na szybki format. A potem zechciałam odzyskac utracone pliki więc zaczęłam majstrować przy programach do odzyskiwania tj. TestDisk. No i zepsułam komputer. Brak pliku nakiegos NTLDR . Odpaliłam płyte instalacyjna. Na kompie miałam dwa dyski twarde: C i D. Niby wszystko pięknie. Chciałam pozostawić pliki bez naruszeń, ale gdy już uruchomiłam windowsa okazało się, że mam już tylko jeden dysk o nazwie C, który po częściowo udanym odzysku plików programem EASUS Recovery.. okazał się być wcześniejszym dyskiem D. Mam problem z odzyskaniem dysku głównego C, którego system i żaden program go nie widzi. Czy da się w jakiś sposób odzyskaćcokolwiek z tego dysku, który 'zaginął'?

Gość andaleina
I wogole co zrobic zeby znow byly dwa..jeden mi nie starczy xD

Gość andaleina
chyba niebardzooo...

Gość lsakdnasłkdj
Zacznę od wyjaśnienia mniej więcej... Kupując komputer z reguły mamy dwa dyski, czyli C i D. Jeśli powracamy do ustawień pierwotnych z powodu jakichś problemów, czyli formatowanie całego komputera i wszystkich dysków, z reguły jest tak, że komputer tworzy tylko jeden dysk C i wtedy, aby mieć np dysk D, trzeba partycjonować dysk C. Jest tak, że dysku C tworzy się inne dyski (D,E,itd.) Zastanawiasz się dlaczego zachowały się pliki z dysku D a z C znikły, a otóż dlatego, że ważne pliki powinno trzymać się na innych dyskach niż C, gdyż w razie problemów, najczęściej zostają usuwane pliki z dysku C przy zachowaniu np. D. Programy są na C ale programy niejako można odzyskiwać choćby z płyt (Windows i inne narzędzia), zaś wszystkie pliki inne z reguły zostają usuwane przez system. A więc, spartycjonuj dysk C i utwóż z jego części dysk D. A na przyszłość pamiętaj, aby najważniejsze pliki przechowywać na innych dyskach (D,E, itd.) nie zaś na C. Na C trzymaj programy, które możesz w łatwy sposób odzyskać. Dysk C jest dyskiem głównym i dlatego jak siada to właśnie najczęściej ten dysk zostaje wymazany. Rzadko kiedy partycyjne dyski (D,E, itd.) ulegają uszkodzeniom, czyszczeniom, itd. gdy siada ogólnie twardy dysk :)

Gość andaleina
Dziękuję za odpowiedz i wyjaśnienie z tymi dyskami.. trochę zielona jestem, ale zawsze gdy wstawiałam system nie było problemu, bo nie zdarzało się aby dysk D został naruszony, ale musiałam wcześniej zepsuć go innymi programami...;/

Trzeba było sprawdzić dysk za pomocą chkdsk i ewentualnie wykonać kopię bezpieczeństwa. Po takich ruchach niewiele się da. brak pliku NTLDR można naprawić kopiując go z płyty nie trzeba niczego reinstalować. Jest szansa że na pedrive był wirus bo formatowanie pendrive ma się nijak do dysku systemowego, nawet jeśli pendrive jest uszkodzony. Pozdrawiam,

Gość lsakdnasłkdj
Tak jak napisał >męska rzecz, myślę, że pendrive miał ekstremalnego wirusa i stąd takie problemy i stao się jak się stało. Zależy jaki był to wirus, ale formatowanie zwirusowanego pendriva na własnym kompie to nie dobra opcja. W takich celach ja zawsze zasuwam do kafejek :D hehe ;) Nie pożyczaj nigdy nikomu rzeczy elektronicznych, które potem podłączasz do swojego komputera i nie ważne czy to brat czy siostra, ale twój komp to twoje pieniądze i twoje zmartwienie potem. Kiedyś mówiło się, że żony i samochodu się nie pożycza. Dziś trzeba to zweryfikować jeszcze o komputer i inne nośniki, typu pendrive, karta pamięci, IPhone, Ipode, itp. ;) Pozdrówki :)