Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Natalia LBN

Czy lepiej kupić mieszkanie nowe bezczynszowe czy z rynku wtórnego z czynszem??

Polecane posty

Gość Natalia LBN

Witam Przymierzamy się z mężem do kupna mieszkania, zastanawia mnie czy lepiej jest kupić nowe mieszkanie (stan deweloperski) - koszt metra to 4700 zł czy z rynku wtórnego cena podobna- 4800, z kredytu ktory byłby nam przyznany zostało by nam 35 tysięcny na remont tego nowego, ale najbardziej kusi nas to ,że nie ma czynszy, a w tych z rynku wtórnego to zazwyczaj 350 zł miesiecznie w skali roku -4200 zł.. no ale wiadmo koszt remontu od zera takiego mieszkania -38 metrów.. wiecie moze ile wychodzi remnt mieszkania, tak w przyzwoity sposob ale wiadomo bez luksusów? i jak uważacie lepiej zainwestowac w to nowe czy szukac czegosz na rynku wtornym? jak zrobiłyście?

Gość wioletta8899
ja mam mieszkanie m-5 72m2 i place 640zl czynszu.

Gość Natalia LBN
ojej bardzo dużo.. to juz chyba wole mieszkać na pudlach zanim umebluje nowe mieszkanko niz tyle placic co miesiac...

Gość gjj
jak moze nie byc czynszu?? pozatym cena rynku wtornego nie moze byc taka sama jak pierwotnego

Gość wioletta8899
my mamy w planach zamienic sie na mniejsze na m-4 bo jest nas trojka i nie potrzebne nam takie duze,gaz placimy teraz 330zl I rata a nastepne po 220 sporo tego,wczesniej moglismy kaloryfery zakrecic do zera i nie ogrzewaly wogole w tych pokojach w ktorych nie przebywalismy a teraz zmienili i jak sie ochlodzi w pokoju ponizej 16*C to automatycznie same zaczynaja grzac,jak sobie w zimie wietrzymy pokoje to kaloryfery sa gorace,zawsze mielismy spory zwrot a teraz musielismy 200zl doplacic hehe zdziercy.Lepiej sobie kupic dom.

Gość Natalia LBN
fakt jest rózna cena,ale podałam cene za mieszkanie ktore na tyle by mnie zadowalało ,ze nie musiała bym robić remontu- zrywac podlog i tak dalej, a w takim stanie to raz-żadkość dwa- własnie tak sobie liczą ludzie od metra

Gość wioletta8899
sa bez czynszu,u mnie w miescie jest kilka takich blokow,tylko ze nic nie maja naprawiane ani konserwowane jak chca to musza sie skladac i sami zalatwiac.

Gość gjj
dlatego w cenie mieszkania z rynku pierwotnego kupisz wyromontowane mieszkanie z rynku wtornego i jeszcze powinno zostac a czynsz jest taki sam a czasem wiekszy w nowych mieszkaniach z racji tego ze w nowym budownictwie czesto stosuje sie ogrzewanie gazowe

Gość no ok a
ogrzewanie wyoz smieci woda ścieki to kto placi mikolaj? przeciez to sa wlasnie oplaty czynszowe

Gość Natalia LBN
poprostu tak mnie powiadomiono w biurze-bezczynszowe, ale jak teraz nad tym myśle to macie racje coś tu jest nie tak - moze poprostu nie ma jako takiej spółdzileni tylko zarzadzaja mieszkancy-tak jest w mieszkaniu w którym obecnie mieszkamy, czynsz mały a kilku sąsiadów si etym zajmuje, no i mamy sklepy na parterze co obniża nasze koszta ...

Gość Lubin
Natala jestes z Lubina? Dolnoslaskie

Gość Natalia LBN
nie z Lubelskiego - Lublin :)

Gość KWIATOWA ŁĄKA
W mieszkaniach bezczynszowych czesto są tworzone wspólnoty mieszkaniowe, które działają troche jak spółdzielnie mieszkaniowe czynszu nie ma do płacenia co miesiąć ale to jest fajne do momentu kiedy trzeba cos wyremontować wtedy nagle spada horendalny koszt i jest kiepsko

Gość dfhdzda
takei mieszkanie 'bezczynszowe' kosztuje ok. 300 zł miesięcznie mniej, z czego nie ma funduszu rmeontowego np. ja za samą administrację płacę 100 zł. Reszta to opłaty ogrzewanie, woda wywóz śmieci media kanalizacje gaz fundusz rmeontowy i tego wychodzi 675 zł przy 73m2

Gość Natalia LBN
dzięki za odpowiedzi

Gość gjj
jakie 300 zl?? jak masz mieszkanie w spoldzielni do zobacz sobie jakie masz oplaty ja mieszkam we wspolnocie i czynsz wcale nie jest nizszy niz w spoldzielni moze byc roznica ale napewno nie 300zl 300zl to zaplacisz wiecej jak w TBS-ach kupisz

Gość Ja mam 48m2 i place 607
:(

Gość gość
Podbijam temat, wiecie może gdzie najlepiej kupić mieszkanie w Poznaniu?

Gość lilkas
nowe budownictwo ma to do siebie, ze często jest fuszerką , nie widomo co z tego zostanie za 20lat, a pewnie na tyle conajmniej musisz wziac kredyt, jak spłacisz moze być nic nie warte. Stare budownistwo, to też zależy z lat 70 kiepsko, bo często wielka płyta, instalacje do przerobienia, lata 50-60 to już często kamienice z cegły które postoją jeszcze ze 100lat. W nowym budownictwie czętso czynsz jest niski, ale będzie sukcesywnie wzrastał, bo będą wzrastać koszty napraw i utrzymania budynku.

Gość gość
Ja mieszkanie kupiłam tu: http://www.mpd.net.pl/ , ale o ewentualnych usterkach będę mogła mówić dopiero za parę lat.

Gość gość
Mieszkanie bezczynszowe... dziewczyno o czym Ty mówisz... Albo jest spółdzielnia i płacisz czynsz, w tym wszystkie opłaty remontowe są zawarte. albo wspólnota i w niej płacisz tak samo albo i więcej.

Gość gość
Jeszcze nie słyszałam o wspólnocie, w której opłaty są niższe niż czynsz w spółdzielni.

Gość gość
Aaaa... nie widziałam daty powstania topa. Kolejna reklama. 🖐️

Gość gość
takie biura nieruchomości to g***a są biorą prowizje 5-10 tyś za mieszkanie podnosząc jego cene w dodatku podpiszesz z nimi umowę i jak nie znajdą ci klienta tylko sam znajdziesz to musisz im zapłacić. Żałosne to jest bo oni nie mają żadnej bazy klientó, a polegają właśnie na takiej żałosnej reklamie, ogłoszenia znajdują frajerów z ogłoszeń na portalach. Śmiać mi sie chce z takich biur oni chcą 1 dealem w miesiącu zarobić na wszystko.

Gość gość
nie ma czegos takiego jak mieszkania bezczynszowe. Jesli wspolnota liczy bodajze powyzej 4 udzialowcow z mocy prawa musi zatrudnic zarzadce, ktory za te usluge sobie liczy kase. czy nazywa to czynszem czy oplata za zarzadzanie kasa do zaplaty pozostaje

Gość gość
ja kupilam mieszkanie, a potem do niego projekt z www.ampmdesign.pl ;) naprawde świetnie się firma spisala :)

Gość gość
Program dofinansowania MDM to dobre rozwiązanie, żeby spełnić swoje marznie o własnym domu. Ja dostałam całkiem sporą dopłatę, co umożliwiło i przyspieszyło wszystkie sprawy i formalności związane z kredytem i kupnem. Na ich stronie wszystko jest dobrze i klarownie przedstawione: http://mieszkaniedlamlodych.com/

Gość gość
w nowym mieszkaniu będą nowe instalacje, nowsze rozwiązania technologiczne itp. ja dlatego kupiłam mieszkanie deweloperskie u http://www.gryfdevelopment.pl/