Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szukajaccccccccccca

jakie slodkie wino

Polecane posty

Gość gość
Pracuję w tej branży i masz do wyboru : sikacz carlo rossi większości będzie smakować Sutter Home Mogen David to już z lepszych ale goście będą zadowoleni

Gość Jelenaa
pyszne i dobre - kalifornijskie "David Mogan" , gronowe o cudownym posmaku poziomek. Wprawdzie koszerne ale mi nie przeszkadza. Radzę spróbować. Jest tez połsłodkie tej marki. Cena ok. 22 - 23 zł. Moc 11 %.

Gość jakus
Ale konkretnie do jakiego to ma być deseru? Bo wiesz, że słodkie wina głównie do tego służą? Do dania głównego słodkiego wina nie dobierasz. Jeśli masz wątpliwości to idź do sklepu winiarskiego. Podstawowe zasady dobierania win znam, ale już pod bardzo konkretną potrawę to trudniej. Bardzo dobrych doradców mają w Centrum Wina - jeśli masz w mieście ich sklep to warto.

Gość bajkosiak
jakus - mało kto wie jak się dobiera wino. Przecież w dalszym ciągu większość traktuje wino jako zastępstwo dla piwa czy wódki ;-) A prawda jest taka, że smak odkrywa się dopiero próbując wino z konkretną potrawą. Jeśli kupujesz w Centrum Wina to pewnie cię pytali o to, pod jakie potrawy chcesz to wino dobrać.

Gość gość
polslodkie-Portada, ok. 30 zł

Gość gość
Ludzie piszący że tylko plebs pije słodkie wino, mają chyba nikłą wiedzę na ten temat. Słodkie wino (niedosładzane sztucznie) jest o wiele droższe i trudniejsze w produkcji, niż wino wytrawne. Dziwi mnie więc komentowanie gustów. Pomimo istnienia "kanonu" mówiącego o doborze win do rodzaju potrawy, to jest on tylko wskazówką, zalecałabym więc kierować się przede wszystkim... kubkami smakowymi :) są ludzie lubujący się w kontraście pomiędzy słodką kremówką, a cierpkim posmakiem wytrawnego wina. Tak samo jak są osoby, które wytrawnego wina nie przełkną nawet do najbardziej pasującej do niego potrawy i raczyć się doń będą winem słodkim. Bo jak inaczej? Mają zamówić pasujące według kanonu wino, zapłacić za nie i nawet go nie ruszyć, lub pić na siłę i zepsuć sobie przyjemność jedzenia, bo tak należało zamówić, a co z tego że nie przełknę tego bez odruchu wymiotnego? Tak samo jak nie każdy lubi kawę, więc będąc w kawiarni zamiast przysłowiowej kawy z ciastkiem zamówi... sok z ciastkiem :) czy taka osoba również jest plebsem?

Gość gość
Jakie wino najlepsze?? Musze komus kupic na urodziny a sie nie znam moze byc drogie ale pyszne

a jak mamy doradzić jak nie wiemy jakie lubi ta osoba? to kobieta czy mężczyzna? czerwone? białe? różowe? wytrawne, pólwytrawne, półsłodkie, słodkie, musujące??? poza tym o kwestia gustu i kazdy poda ci inne wino, ktore dla niego jest dobre... Może rozwiązaniem będzie kupienie wina mało spotykanego (ktorego nie kupi się w markecie) ? nie wiem .. No i jaki masz budzet, bo piszesz, że może być drogie, tzn takie za 500 tez?

my tylko trochę mamy zamiar kupić wina, bardziej nastawiamy się na wódkę, której wiadomo nie może zabraknąć ;) U nas będzie wódka z polanina i pewnie kilka win, carlo rossi itp

Gość gość
carlo rossi ,to nie wino praktycznie,coś z zupełnie z dolnej półki dzięki agresywnemu marketingowi jest znane,ale marne. lepiej poczytać portale,gdzie sa wina oceniane,bywa ze i w biedronce czy lidlu pojawia się jakaś znakomitość,,i w dobrej cenie

Gość gość
wiesniaki sie zebrali i o winach dyskutuja wy wino piliscie kiedys?? poza waszumi sloadami menalskimi??i carro rosii..pomyje?? opanujecie sie slodkie nigdy nie jest dobre to raz. dwa zalezy do jakiego posilku i jaki szcczep

Gość kermaniks
A wiecie, że słodkie wina stosuje się głównie w połączeniach ze słodyczami? No właśnie... Podobnie wina różowe. Wybierajcie w sieci, proszę - http://www.wina.pl/ O ile tylko ilość będzie spora, to może wyjść na tym całkiem niezła oszczędność.

Gość gość
No jakże to straszny problem-prawie na skalę światową, skoro to dla ciebie taki problem to co mówić o prawdziwych problemach???? idziesz do sklepu z alkoholem i kupujesz słodkie wino za ceną na którą cie stać i tyle, naprawdę w tym temacie musi uczestniczyć cała Polska?????

Słodkie wina pija się deserów ( chyba o to chodziło z tymi słodyczami) - jak najbardziej i wino powinno być słodsze niż deser o czy mnie każdy chyba wie. Ale znam takich, co lubia słodycz deseru złamać kwaśnym i cierpkim smakiem wina wytrawnego... też mozna :) I wcale się nie dziwię, że kto pyta na forum, bo lepiej poznac opinie tych co mają jakies pojęcie, niż brac w ciemno to na co go stać ( bo jak sie nie zna to kupi sikawice nie do wypicia) - tylko potrzebne więcej informacji ( preferencje, do czego to wino itd) żeby doradzić A w kwestii doboru wina do potraw, szukajcie informacji w internecie, jest tego duzo, albo skorzystajcie z gotowych "pomocników" co szybko pomoga dobrac coś konkretnego no tego https://winezja.pl/dopasuj-wino/dopasuj-wino-do-dania sprawdziłam, jest bardzo pomocny

Gość gość
W winezji teraz wyprzedaz mają https://winezja.pl/wina/outlet niektore wina ponad połowę taniej ! właśnie złożyłam zamówienie , przyda sie na walentynki :D

Gość KAROLINA CANTINA
Ja proponuję wino Monteverdi Dolce Novella- włoskie o wyraźnych nutach Poziomek !!dostępne w alkoholecantina.pl w cenie 34,99 najlepsza w Polsce

Gość Morko
To prawda, na Winezja mają dobre wina i tutaj również zamawiałem. Szukam dobrych sklepów gdzie można kupować wina z całego świata za dobrą kasę i się póki co nie rozczarowałem. Te Lidle i inne sklepy już się przejadły. Ciagle te same wina mają i nic się nie zmienia, nie mówiąc o smaku, ale jak zamawia się w poważnych sklepach to degustacji nie ma końca.

Gość Ombisa
Proponuję marsala, wino likierowe z Sycylii. Zapraszam na stronę: www.ombisa.sklepna5.pl. Absolutnie nie prezentować się z Carlo Rossi albo Kadarką na ślubie bo wstyd.

Gość gość
Słodkie wino z dyskontów zazwyczaj jest ryzykowne - smakuje przeważnie jak płyn do mycia naczyń z miodem :) W Lidlu niedawno widziałem coś jak chatoue merlak - całkiem niezłe i nie cale 30 tylko. Najlepiej kupować w sklepach specjalistycznych - Konrad itd. Mój ulubiony sklep to winabalczewo.pl - mała winiarnia gdzie wszystko jest super smaczne.

Gość malgo 3
Jak chcecie spróbować dobrego wina to jest okazja teraz na fanpage’u wina Monte Santi. Poszukują aż 1000 dziewczyn do degustacji tego pysznego winka

Uwielbiam słodkie wina i według mnie najlepsze to Monte Santi! Idealny smak z wyczuwalną nuta owocową :) Śmiało polecam :)

Gość gość
Słodkie wino to wyrób winopodobny - technologia wyrobu prawdziwych win słodkich jest kłopotliwa i skomplikowana - co przekłada się na bardzo wysokie ceny. Wina dostępne w sklepach są ordynarnie dosładzane.

Gość gość
Byłam na degustacji win w restauracji w http://www.palaczakow.pl/. Powiem tak, dopóki człowiek nie usłyszy od specjalisty jakie wina są dobre, to się na nich nie pozna. Ja teraz piję już tylko takie, o których wiem, że są dobre. Nie muszą być drogie, bo z tych tańszych też znajdą się takie z wyższej półki jeśli chodzi o produkcję.

Gość gość
Moi znajomi też chcieli wino zamiast kwiatów, ale wpadłam na inny pomysł. Wykupiłam im voucher do dworku http://www.chotynia.pl/, gdzie mogli wziąć udział w warsztatach winiarskich. :) Z tego co wiem, bardzo im się podobało :)

Gość gość
najlepsze slodnie wina to: Mogen David Concord (czerwone) i Collina Papaya (biale). oba kosztuja okolo 30zl chyba. pyszne.

Gość gość
a znacie niebieskie wino? znalazłam takie w tym e-sklepie Winezja, o dziwo żadna chemia tylko kolor osiągnięty naturalnie, aż musze spróbowac https://winezja.pl/wina/inne