Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość djdjjdjdjdj

Pierwszy raz u ginekologa

Polecane posty

Gość djdjjdjdjdj

mam 17 lat , niedługo ide pierwszy raz do ginegokola z mamą. idziemy poniewaz mama podejrzewa ze mam cos nie tak z hormonami, od 5 lat piersi w ogole mi nie rosna. ale mam inne pytanie. czy w takiej sprawie lekarz moze mnie badac ? nie jestem juz dziewica i nie chce zeby mama sie o tym dowiedziala.

Lekarz najpierw przeprowadzi z Tobą wywiad, w trakcie którego zapyta czy współżyjesz/współżyłaś, nie powinnaś kłamać. 😴

Gość uno_dos-tres
wywiad i badanie sa obięte tajemnica lekarską i tylko na twoje wyraźne życzenie mama może być w gabinecie, powiesz, że się krępujesz i po kłopocie

"wywiad i badanie sa obięte tajemnica lekarską i tylko na twoje wyraźne życzenie mama może być w gabinecie, powiesz, że się krępujesz i po kłopocie" Nie wiem jak jest z wywiadem, ale w przypadku osoby niepełnoletniej opiekun prawy musi być w gabinecie podczas badania.

Gość siemasz perv
dlaczego wypowiadasz się w temacie o którym nie masz bladego pojęcia? przecież oczywiste jest, że chodzisz do lekarza od męskich spraw, jak mu tam? :D

Gość what the f**
skad wiesz

Gość what the f**
urolog bodajze

Gość uno_dos-tres
nie musi być, to zwykły lekarz. np. taka 16-latka jak zaciąży, to leci do cipologa. jak myślisz, zawsze z mamusią?

Gość what the f***
:)

"nie musi być, to zwykły lekarz. np. taka 16-latka jak zaciąży, to leci do cipologa. jak myślisz, zawsze z mamusią?" Myślę, że większość gabinetów nie przyjmuje niepełnoletniej dziewczyny samej, bez opiekuna prawnego. 🖐️ Jeśli masz na myśli gabinety, w których dokonywana jest aborcja to one w ogóle nie działają legalnie, więc trudno oczekiwać, żeby i w tym przypadku działały zgodnie z prawem. 🖐️

Gość siemasz perv
no chyba jako wyżej wymieniony "urolog". przecież ciebie ciągnie w drugą stronę :classic_cool:

Gość siemasz perv
nooo ja cię podziwiam, że zdążyłaś w swoim życiu tyle kierunków skończyć. jeszcze w międzyczasie udało ci się ukończyć polonistykę i to z całkiem dobrym wynikiem (bodajże doktorat) :classic_cool:

Gość uno_dos-tres
nie, chodziło mi o zwykłą przychodnię, ale sie nie upieram , może się cos zmieniło w tej kwestii, byłam nieletnia na pierwszej wizycie po tabsy i bez mamy, ale to było dawno, dawno temu :) ;)

Gość siemasz perv
tak to jest, kiedy facet wypowiada się na temat babskich spraw :D

Wiadomo, że nie w każdej przychodni będą tego przestrzegać, nie wiem też od jak dawna to obowiązuje, ale generalnie oficjalna wersja jest taka, że wizyta nie może się odbyć bez opiekuna prawnego, a już na pewno lekarz nie powinien się wypisać recepty na tabsy bez zgody opiekuna. I akurat w kwestii tabletek uważam, że to jest słuszne.

"http://www.forummedyczne.pl/wizyta-osoby-niepelnoletniej-u-ginekologa-t3104.htm" 🖐️ Oraz: "Na mocy art. 39 ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty z dnia 5 grudnia 1996 roku lekarz może powstrzymać się od wykonania świadczeń zdrowotnych (czyli np. wypisania recepty), jeżeli jest to niezgodne z jego sumieniem. Na mocy art. 31 tej ustawy, jeżeli pacjent nie skończył 16 lat, lekarz ma obowiązek informowania ustawowego przedstawiciela pacjenta(czyli najczęściej rodziców) o jego stanie zdrowia, rozpoznaniu czy proponowanych metodach diagnostycznych. Jeżeli pacjent skończył 16 lat, ale nie ukończył 18 roku życia, lekarz ma obowiązek informować również tego pacjenta o przebiegu jego leczenia."

,,Nie wiem jak jest z wywiadem, ale w przypadku osoby niepełnoletniej opiekun prawy musi być w gabinecie podczas badania'' głupota jeśli nawet będzie z opiekunem to opiekun wychodzi na czas badania no chyba że pacjentka chce aby został.Wyobraź sobie 17 latkę z tatusiem obok lekarza przy badaniu;] Złe masz informacje od 16 roku życia liczy się także ze zdaniem pacjenta np. zgoda na operację czy coś takiego a przy najmniej u mnie w mieście tak jest i podejrzewam że w innych miejscach też.

U mnie w przychodni wizyta u ginekologa może odbyć się tylko i wyłącznie w towarzystwie osoby dorosłej, a osób do 16 roku życia w ogóle nie przyjmują-odsyłają do ginekologa dziecięcego. 🖐️

Gość siemasz perv
perwersja musiała już od razu wyjechać z jakąś ustawą, inaczej nie byłaby sobą :classic_cool:

Gość uno_dos-tres
całkowiecie sie zgadzam co do tabsów, doczytałam, że podczas badania nie musi być opiekun(może byc na poczekalni), musi być pisemna zgoda, nie powinno sie tez zatajać rozpoczęcia współżycia przez nieletnia która nie ukończyła 16roku życia przed opiekunem i powiadomić odpowiednie władze, jeżeli nie ukończyła 15 sporo sie zmieniło...

Gość zdezelowany stefan
perwesracja jest gópia i smierdzi kupom