Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eendee.

Czy ktos z was robil uznanie zawodu w Niemczech?

Polecane posty

Gość eendee.

Mam zamiar sie za to zabrac a nie wiem wlasciwie od czego zaczac. Jaki urzad sie tym zajmuje, jakie trzeba miec dokumenty, ile to trwa itd.?

Gość eendee.
Oj nie sadze, by pracodawcy zalezalo na uznaniu mojego zawodu. Tym bardziej, ze praca, ktora wykonuje nie ma nic wspolnego z moim wyuczonym w Polsce zawodem.

Gość eendee.
Dziekuje bardzo. Jutro tutaj zajrze :)

hej..pytalam musisz przytlumaczyc swiadectwa ale przez bieglego tlumacza i np jak szukasz pracy w agenturze w niemczech to przedstawiasz te swiadectwa..Niekiedy wyrywkowo sprawdzaja ale zazwyczaj robi to pracodawca.Mnie w agenturze powiedziala babka ze jestesmy w ue wiec swiadecztwo przetlumaczone jest wazne.No chyba ze np jestes zawodem wysokiego ryzyka ,wtedy trzeba niekiedy przejsc kursy.szkolenia..ale przez agencje bezplatne. mam nadzieje ze pomoglam;-)

Masz na myśli uznanie zawodu który masz w PL żeby w Polsce papierek był również ważny? To tak jak niebanalna napisała wystarczy im przetłumaczyć papiery z tym związane, czasem są potrzebne jakieś kursy itd. ale jest jeszcze takie coś, że jeśli np. chcesz remontować komuś odpłatnie, a precyzując np. malować to nie możesz tego robić w Niemczech ot tak. Musisz mieć zrobionego Malermeister kursy trochę kosztują. Idziesz do tzw. Handwerkskammer i tam najpier się rejestrujesz i mówisz co dokładnie chcesz robić m.in. Malarz wówczas za jedną taką rzecz czyli jak tutaj malarza płacisz 80 euro i otrzymujesz specjalną kartę członkowską. Bez tego wszystkiego możesz pewnego dnia otrzymać list z Wettbewerbszentrale a jeśli im się nie wytłumaczysz dflaczego się nie wpisałeś do HWK to czeka Cię kara nawet 4000 euro.

żeby w NIEMCZECH** papierek był również ważny zależy jaki zawód bo nie wszystko musi być rejestrowane w Handwerkskammer (nawet jeśli zawód masz i tłumaczysz z polskiego na niemiecki)

Gość eendee.
Dziewczyny pojde wiec na poczatek do arbeitsamtu. W PL skonczylam studia pedagogiczne. Mam orginal dyplomu z uczelni w jezyku niemieckim. Mysle, ze suplement do dyplomu tez musialabym przetlumaczyc. Mycha chce zrobic anerkennung, by zaczac pracowac w zawodzie. Do tej pory pracowalam ponizej moich kwalifikacji. Podszkolilam jezyk i chcialabym sie troche "odbic" :) Niebanalna dziewczyna dziekuje, ze o mnie nie zapomnialas :)

Gość ja swojemu chlopakowi
chcialam uznac i nie zostal uznany w niemczech. Zawod: Technik Elektronik. bylam ten w urzedzie pracy, powiedziano mi ze duzo zawodow z polski nie zostaje tu uznanych. Matura zostala uznana jako mittlere reife !!! szlag idzie trafic ;/ ale ja jestem w monachium na bawarii, powiedziano mi ze tu jest ciezko, na gorze w niemczech jest lzej z nauka i tam sa polskie zawody uznawane.. tu z nauka faktycznie trudniej, monachium tez bogate miasto, sama studiuje

Gość eendee.
ja swojemu chlopakowi - tez kiedys mieszkalam w Monachium a teraz jestem w Hessen. Mam nadzieje, ze uznaja chociaz czesc moich kwalifikacji. Chcialabym pracowac w przedszkolu jako erziherin.

Gość eendee.
Slyszalam, ze duzo zalezy od urzednika, ktory sie tym zajmuje.

mnie to tak denerwuje, mi jeszcze w urzedzie powiedzieli ze duzo bylo u nich polakow ktorym nie uznano zawodow np mechatronik czy jak to sie nazywa. nie wiem, ja tez proboje kombinowac bo zawod to zawod :/ powodzenia zycze :)

Gość eendee.
Dziekuje :) Ja jestem w stanie nawet przejsc jakies kursy, szkolenia, itp. Szkoda mi tych 5 lat studiow.

aa no studiow :) moj chlopak bylo po szkole zawodowej. ale mam tez znajoma ktorej sutdia z lodzi nie zostaly tu uznane :/ ale tez w monachium wiec 3mam kciuki :P

Hmm.. pedagogika mówisz... może być ciężko. żeby tutaj być Erzieherin trzeba skończyć minimum Fachschule fuer Sozialpaedagogik, same kursy nie wystarczą - a raczej nie ma opcji obejścia tego jakimikolwiek kursami ''na szybkiego''. Oczywiście w przypadku jeśli nie uznają tych studiów w Polsce a problemem może być nie sam ''kaprys'' urzędnika a ich wątpliwość w ''poziom'' tych studiów i w Twoje umiejętności, to co z nich wyniosłaś. Więc zanim Ci pozwolą na wykonywanie tego zawodu mogą Ci kazać ukończyć właśnie taką Fachschule czy Berufsschule no ale najpierw się udaj do Arbeitsamt i po prostu wypytaj, życzę powodzenia :)

Gość klklkkkkkkkkkkhhhhhhhhhhhhhfjg
Dyplomow studiow nie trzeba dawac do tzw. "uznania". A dyplomy z technikow, zawodowek trzeba dac do uznania w IHK.

jesli chce sie studiowac to trzeba dac swiadectwa do uznania w Zeugnisanerkennungsstelle fr den Freistaat Bayern :):):)

Gość asiaw325
A robił ktos z was moze uznanie dyplomu z fizjoterapii w niemczech? musze miec juz przetulmaczony tutaj na miejscu moj dyplom na jezyk niemiecki jak tam jade?

Gość ania_87
cześć czy ktoś robił uznanie dyplomu szkoły policealnej medycznej? Szkołę robiłam w P, a chce uznawać w DE... ile to trwało - tzn. cała procedura? dzięki kochane dziewczyny za odpowiedzi

Gość juz to przerabialem
witam was dziewczyny. ... ale jak czytam te bzdury to az mi oczy pochna. od kiedy trzeba uznawc dyplom wyzszej uczelni. inzynier to inzynier, mgr to mgr. od uczelni zalezy tylko jak powaznie traktowany. co innego to prawo do wykonywania zawodu. np lekarz, prawnik czy nauczyciel. te wydaja odpowiednie instytucje. niemcy chcac chronic swoj rynek pracy nie chca uznawac zawodow lub uprawnien ktore mozna w polsce zdoby za pare zlotych a tutaj przez pare lat. glownie jednak chodzi o rzemioslo i silna pozycje izb rzemieslniczych. Jedno jest pewne. zeby sie liczyc za granica trzeba znac jezyk na poziomie odpowiadajacym twoim kwalifikacjom. ( wyjatek w niemczech stanowia inzynierowie. wystarczy biegly angielski w mowie i pismie) chetnie podpowiem jak sie do tego zabrac. p.s. po co powielac bzdury ktore znacie z internetu lub od kolezanek opiekunek, lub zbieraczek warzyw. lepiej stracic ten czas z rodzina lub slownikiem.