Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KociaNocia87

Da się mieć kominek w mieszkanku w bloku?

Polecane posty

Gość KociaNocia87

Mieszkamy z mężem w całkiem ładnym i sporym mieszkanku w bloku i wszstko byłoby super gdyby nie fakt że moim marzeniem zawsze było mieć kominek :) jak myślicie czy dałoby radę jakoś to załatwić pozwolenie i wykonać itp? Mieszkamy na ostatnim pietrze w 4piętrowym bloczku

Gość szz
Skoro na ostatnim piętrze to jest mozliwe,ale wątpie zeby spółdzielnia sie zgodziła. prościej załatwic elektryczny

Gość Donata00
tylko elektryczny bez kominka

Gość KociaNocia87
elektryczny to nie to samo hehe :) ale rozumiem ze problem tylko moze byc z pozwoleniem bo żeby zrobić to nie będzie ciężko?

Gość da się
ja mam piec normalnie taki weglowy to czemu komink miałby nie być. zadnego pozwlenia ni potrzebowalismy, zamontowalismy i wezwalismy kominiarza zeby sprawdzil czy dobrze wszystko sie ultniac bedzie

Gość szz
napewno ciężko, i drogo bo trzeba bedzie kominek załatwić nie prowadząc go przez całą wysokość bloku...nie wiem jak niby dałoby sie to zrobic ale mozliwe ze jakis architekt bedzie mial pomysł

Gość KociaNocia87
czyli nawet nie musze iść do administracji po jakies pozwolenie? bo jakby nie patrzec trzeba zrobić dziure w dachu:) ale to w sumie nasz dach :P

kominek w bloku Prawo budowlane dopuszcza montaż kominków opalanych drewnem w niskich budynkach wielorodzinnych Montaż kominka w budynku wielorodzinnym wymaga zawsze zgody administracji i nadzoru kominiarskiego. W grę wchodzi nie tylko wytrzymałość konstrukcji budynku, ale również fakt istnienia odpowiedniego co do przekroju i długości komina dymowego i wentylacyjnego, a także konieczność zrobienia nawiewu powietrza zewnętrznego. Bezpieczeństwo zarówno użytkowników kominka jak i pozostałych mieszkańców budynku jest tu sprawą nadrzędną, a obserwowane przypadki „samowolnej twórczości skłaniają do ogromnej ostrożności w tym temacie.

Gość na cholerę ci kominek
brudzi się od niego strasznie, do tego drewno, trzeba gdzieś trzymać... w bloku tego sobie nie wyobrażam.... dama mam poddasze, część drewna mamy w komórce, ale część w piwnicy i jak trzeba z dołu nosić to szlag mnie trafia :O ... do tego to wynoszenie popiołu, czyszczenie non stop, pełno kurzu na meblach, podłodze :O Kominek to fajna sprawa jak się na chwile do znajomych idzie... palenie na co dzień duży kłopot, a żeby okazjonalnie zapalić, to po co ci tyle zachodu?

Gość szz
tez uwielbiam kominki i marze o takim kiedy sie wyprowadze na swoje. Zycze powodzenia

Ja mam elektryczny z opcją akwarium jak mi sie znudzi ogień :p oczywiście nie jest to to samo co prawdziwy kominek, ale fajnie wygląda i ludzie zazwyczaj myślą że to prawdziwe rybki lub ogień :)

Kolezanka ma ale mieszka na ostatnim pietrze-mieszkanie dwupozimowe sluszalam,ze na nizszych pietrach nie pozwalaja

Gość Oczywiście że
Dobrze jest mieć kominek..Ja mieszkam w chałupie 200m,w środku lasu i kominek/duuży/.jest jedynym systemem ogrzewania.Ma to swoje zalety/niskie koszty/,rocznie na drewno płacę 1500 zł.Ale niestety mam ciągle okopconą chałupę.To ma oczywiście swój urok-chałupa w środku lasu.PoDSTAWOWĄ ZASADĄ JEST-PRZEWÓD KOMINOWY MUSI MIEĆ MINIMUM 4 METRY I MUSI BYĆ DOPROWADZONE POWIETRZE ZZEWNĄTRZ.Palące się drewno spala tlen i trzeba zapewnić dopływ świeźego powietrza

Gość gość
u mnie w bloku 4-piętrowym są mieszkania w których są kominki i to nawet na parterze. nie wiem jak to było ale chyba nie każde mieszkanie to miało, a może i miało ale jednak 90% ludzi tego nie ma teraz, ale dwie sąsiadki z parteru nadal mają w domu piec kaflowy, co prawda nie wiem po co to było robione, jeśli ogrzewanie jest centralne na całe osiedle, no ale mają może piec kaflowy nie jest kominkiem, ale tak czy siak powstaje dym/spaliny które trzeba odprowadzać. Więc jeśli można odprowadzić dym z pieca kaflowego to tak samo da się odprowadzić z kominka, u niej to chyba jakoś przewodem wentylacyjnym idzie, ale nie wiem dokładnie. Przejdź się do zarządcy budynku, w spółdzielni jakiejś masz? to przejdź się do nich i zapytaj jak to wygląda, czy można coś takiego zrobić

Gość gość
da się, zalezy jaki chcesz ;) jak elektryczny to mozesz wszedzie, ale chyba taki zwykly to tlyko na niskich pietrach, bo wyzej jest jakies zagrozenie, tak gdzies czytalam... ja kupilam elektryczny tu www.arteabc.eu i nie zaluje, to byla dobra decyzja i dzieki temu spelnilo sie jedne z moich marzen :)

Twoim marzeniem pierd_lony SPAMERZE jest zarabianie kasy na wprowadzaniu ludzi w błąd :(. To, że promujesz swoją firemkę, to Twoja sprawa, ale to, że wprowadzasz ludzi w błąd, pisząc bzdury o kominkach na wyższych piętrach sprawia, że zasługujesz na miano PIERD_LONEGO SPAMERA ! Jeżeli tak samo oszukujesz klientów swojej firmy, to trzeba być prawdziwym idiotą, by ryzykować zakupy u Ciebie.

Gość gość
po co ci wiocha w mieszkaniu w bliku???? zarob na dom palantino to se zrobisz kominek albo dwa

Gość gość
W bloku to chyba jedynym rozwiązaniem jest montaż bio kominka. Możesz zerknąć na ofertę www.wilinski.pl , zajmują się montażem takich właśnie. Jeżeli marzysz o kominku to jak najbardziej polecam, to świetne rozwiązanie :)

Gość Deborach

Kominek w mieszkaniu? Nie ma sprawy ja u siebie mam śliczny biokominek marki Kratki.com. Jest to bardzo fajne rozwiązanie dla osób które nie mogą sobie pozwolić na klasyczny kominek a chcą cieszyć się magią płomieni w mieszkaniu.