Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Yodi26

czy to schizofrenia?

Polecane posty

Mieszkam z rodzicami mężem i swoimi dziećmi w jednym domu. Z tym że oni mieszkają na dole a my na górze. Mamy swoje wyjście swoją łazienkę itp ... ale mamy wspólny licznik. Powiedzcie mi co sądzicie o takim zachowaniu: robi np samochód i po 10 min zaczyna go to denerwować więc zaczyna mówić sam do siebie wyzywa wszystkich od hu**w ku*w itd ... przychodzi do domu, a tu dywanik na schodach które nas łączą krzywo położony zaczyna mi się dobijać do drzwi. Ja nie otwieram bo nie chce mi się tego słuchać więc on bierze siekierę i zaczyna te drzwi rąbać. Po czym idzie na dwór i dalej wszystkich wyzywa wygraża się że naostrzy siekiere i wszystkim łby upie*** Mija 10 min a on wraca i wyłącza światło w całym domu - drze się przy tym że on może że ma prawo bo to jest jego dom. Przyjeżdża policja uspakaja go - 2h spokoju i znowu tak samo przez 7 dni w tyg od godz 7 rano do 1-2. Ja wiem że najlepiej było by się wyprowadzić jesteśmy w trakcie szukania mieszkania. Ale moje pytanie brzmi? skoro policja z tym nic nie może zrobić (a interwencje są 2x w miesiącu) to co ja mam zrobić? gdzie to zgłosić? czy to jest choroba psychiczna? matka mojego ojca miała schizofrenię paranoidealną, ale leczyła się, jego siostra miała shizofrenię (popełniła samobójstwo 2 lata temu) czy mogę go złosić do szpitala? poradźcie coś proszę bo jestem u kresu wytrzymałości.

Gość wg mojej wiedzy
Możesz wystąpić do sądu rodzinnego o przymusowe leczenie ojca. Sąd powoła biegłego psychiatrę, który wyda stosowną opinię i na podstawie tej opinii sąd wyda wniosek: zastosować leczenie albo i nie. Wszystko zależy od tego co stwierdzi psychiatra. Czy twój ojciec zagraża sobie i innym, czy jest w pełni władz umysłowych, czy to schizofrenia czy nie itp.

Gość wg mojej wiedzy
''czy mogę go złosić do szpitala?'' W Polsce jest tak, że nawet do szpitala psychiatrycznego przyjmuje się za zgodą pacjenta ( jeśli nie jest ubezwłasnowolniona osoba). Nawet jak karetka zabierze go, zawiezie, a on nie wyrazi zgody na leczenie nie mają go prawa przetrzymywać dłużej. Plus jest taki, że jak już taki delikwent pojawi się na izbie przyjęć szpitala, dostanie zastrzyk uspokoajający ( cokolwiek w nim jest) to jest tak zamroczony, że tą zgodę często podpisuje.

skoro był w stanie porąbać moje drzwi bo uważa że w swoim domu może wszystko to chyba już coś jest nie tak. Nie mam z kim o tym porozmawiać, bo jak próbowałam to zazwyczaj słyszę: on by tego nie zrobił. Przed wczoraj przyjechał do mnie syn jego siostry czyli mój kuzyn - a on go wczoraj wywalił na "zbity pysk" o 23 wyzwał go od hu** wyrzucił mu torbę i nara. Poszliśmy później do sklepu (nocnego) i wróciliśmy pod dom, stoimy sobie a on przyleciał wyrwał mu torbę zrobił zdjęcia i zabrał reklamówkę wraz z zawartością. A jakiś zakaz zbliżania czy coś ... bardzo boję się o dzieci.