Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trett

jakie kosmetyki dla niemowlaka?

Polecane posty

Gość trett

co potrzebuje kupic na wyprawke? słyszałam cos o smarowaniu wazeliną....

Gość wredna małpa27
wazeliną? -balsam -płyn do kąpieli (mydło jak wolisz) -szampon -maść na odparzenia

Gość offerma III
huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuj z toba i z twoim dzieckiem

Gość trett
ktos jeszcze?

Gość ja słyszałam coś innego
ja polecam hippa oliwka (parę kropelek o kąpieli) mleczko do ciała płyn do mycia ciała i włosków do pupy linoderm

Gość jsnaj
Co potrzebujesz: -emolium do kąpieli (nie mówcie, że jest dla alergików, bo to jest najlepsza rzecz do pielęgnacji malucha) -emolium do suchej skóry głowy (na ciemieniuchę) -emolium krem do smarowania po kąpieli -sudocrem na odparzenia, lub nivea taki puder jest. KONIEC. Nie jestem przedstawicielem firmy, którą polecam a doświadczoną matką, która wypróbowała nivejki i inne jonsony.

Gość ja słyszałam coś innego
emolium - chyba trochę drogie? nie wiem nie używałam bo moja mała nie miała uczulenia :) ja kupiłam trochę kosmetyków nivea, j&j i inne jakieś ale jak przyszła położna na wizytę patronażową to powiedziała żebym kupiła sobie hippa bo jak ona chodzi tak po domach to może stwierdzić że najmniej uczulają. kupiłam i było ok, później poleciłam koleżankom i też stosowały i są zadowolone.

Gość Kosmetyki......
Hipp - najlepsze i naturalne. Emolium to chyba parafina o ile się nie mylę? Autorko unikaj kosmetyków na parafinie , zresztą jak bardzo by ktoś nie zachwalał to sama poczytaj na necie o tym specyfiku i dowiesz się że to pochodna ropy naftowej , substancja obca skórze powodująca złudne wykładzenie i nawilżenie a w rzeczywistości jedynie "zalepia" skórę powodując że ona nie oddycha. Firmy któe ja polecam to Hipp (dobry i niedrogi, Weleda droższa ale ma bardzo wysokiej jakości naturalne kosmetyki i na samym końcu firma Bubchen. Najlepiej unikać codziennego pacykowania skóry malucha bo smarując go codziennie odzwyczajasz skórę od naturalnej produkcji sebum i zacznie się w końcu przesuszać a kosmetyki staną się musem. Oliwka jeżeli już to do ukończonego 1 miesiąca życia , nie dłużej . Świetną alternatywą dla "wyprodukowanej" oliwki jest oliwa z oliwek (tłoczona na zimno i tylko ta do niskich temperatur czyli sałatek;) - poleciła mi położna i świetnie się sprawdza, można też dodać jej kilka kropel do kąpieli zamiast natłuszczania skóry malucha.

ja dziecko kąpie w oilatum lub emolium a pupę smaruję bepanthenem, to wszystko im mniej kosmetyków tym lepiej

Gość Polecam Hipp i Eubos
Kiedyś używałam dla córki Balneum (bez parafiny a na rafinowanym oleju sojowym) ale to było przez okres miesiąca bo mała miała przesuszającą się skórę ze stanami zapalnymi (atopowe zapalenie skóry), potem wszystko wróciło do normy i mogłam wybrać kosmetyk jaki chciałam. Co do emolium i tych na parafinie, jak wiadomo nie są zbyt zdrowe ale pominąwszy ten fakt , nie są to kosmetyki do codziennego użytku, kobieta w aptece powiedziała że używa się je tylko do ekstremalnie przesuszonej skóry a używając na codzień można tylko przyzwyczaić niepotrzebnie do nich skórę. Jeżeli dziecko miałoby bardzo ale to bardzo suchą skórę (nie mówię o chwilowo schodzącej fizjologicznie skórze nwoowrodka bo to jest akurat norma) to polecam balneum na oleju sojowym.