Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

krisana

Sprzedaz darowizny przed uplywem 5lat a zakup mieszkania w Wielkiej Brytani

Polecane posty

Witam :) Problem wyglada nastepujaco : Ciocia mojego meza (dokladnie siostra babci) zaoferowala wykupienie na wlasnosc jej mieszkania mamie mego meza.Z racji braku funduszy tesciowa zaoferowala to mezowi. Mieszkanie zostalo wykupione 2,5roku temu i przepisane na babcie (siostre cioci) aby uniknac podatku :/ Ciocia niestety zmarla kilka tygodni temu i mieszkanie jest puste nikt w nim nie mieszka, poniewaz jest o 400km od miejsca zamieszkania calej rodziny :) My z mezem od 8 lat mieszkamy w UK i chcielismy wziasc kredyt na dom w Londynie ,jednak potrzebujemy wiecej gotowki na pierwsza wplate dlatego narodzil sie pomysl na sprzedanie mieszkania po cioci ktore prawnie nalezy do babci a nie prawnie-umownie do nas :) 1.czy babcia moze sprzedac teraz mieszkanie?przed uplywem 5lat?jesli tak to ile zaplacimy podatku?zakladajac za mieszkanie jest warte np.100.000 i czy mogla by nam przekazac te pieniadze w formie darowizny?jesli tak to ile podatku bysmy byli winni zaplacic? 2.jesli nie mozna sprzdac przed uplywem 5lat, to czy dobrym rozwiazaniem jest spisanie testamentu na meza?celem unikniecia problemow z rodzina w razie naglej smierci babci? 3.jesli testament to dobre rozwiazanie to czy bedziemy musieli czekac az sie dopelni 5lat jesli babcia by umarla po spisaniu testamentu lecz przed uplywem 5lat? I ostatnie pytanie slyszalam ze istniala ustawa pozwalajaca sprzedac mieszkanie przed uplywe 5 lat jesli pieniadze zostana wydane na inne mieszkanie w ciagu nastepnych 6mc.Czy to prawda? Jesli tak to czy pieniadze za mieszkanie mogly by byc wydane na dom w UK? Jest to dosc zagmatwane ale licze ze jakis specjalista mi pomoze w tej kwesti i podpowie cenne wskazowki jak najlepiej(najtaniej :P )rozwiazc ta sprawe. (prosze mi wybaczyc brak polskich znakow ) Z gory dziekuje pozdrawiam sedecznie :)

Gość cie choroba :P
są - w urzędzie skarbowym:D

Gość ło matko i córko jakie to zagm
atwane:D przede wszystkim nikogo nie interesuje co na kogo jest bezprawnie , ważne jest kto jest prawowitym (akt notarialny) właścicielem , skoro ta osoba zmarła mieszkanie po niej jest przeznaczone do podziału między spadkobierców zmarłej:D

niestety nie ma mnie w kraju i nie moge sie wybrac do us :/ a telefonicznie to raczej nic nie wskoram mieszkanie jest ba babcie i minelo juz 2,5roku od przekazania darowizny przez ciocie -babcia zyje :)