Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Arszenika*

Plamienia miałyście w ciąży?

Polecane posty

Wczoraj plamiłam, taka szaro-brązowa wydzielina. Nie było tego dużo, ale od razu pojechałam do szpitala. Zrobili USG i serduszko bije (wolno, ale to początek, więc ma prawo). Dostałam Duphaston i do domu. Generalnie wydzielina teraz ma taki odcień bardzo jasno szary/żółtawy. Trochę się boję, że coś nie jest tak. Miałyście takie plamienia? A w ogóle to miałyście coś takiego że wiek ciąży wg OM jest większy niż to wychodzi z USG? Wg om jestem w 6tc, wg USG w 5tc.

Gość a to już wie tylko
nie miałam plamień ale miałam przesunięcie owulacji -wg OM był 8tc a wg usg 6tc. A co ci powiedzieli w szpitalu na tą róznicę terminów? Kolejne usg rozwieje wątpliwości -jeśli ciąża jest młodsza niż wynika z OM to będzie się rozwijać zgodnie z wiekiem z usg.

Gość mam podobnieee
Ja mam takie brązowe plamienia, ale to śluz raczej, biorę Duphatoston, mam to już ze 2 tygodnie, więc raczej jakby miało być źle, to już było, podobno to polip. spokojnie będzie dobrze :) Mi w zeszły piątek na USG wyszło początek 4 tc, a według OM, to był początek 6 tc, też mnie to martwi, tym bardziej że beta robiona w zeszłą środę pokazała 5, 6 tc, no ale czekam i jestem dobrej myśli :)

Gość mam podobnieee
Ale podobno to często tak jest, że jest rozbieżność, bo 6 tc może oznaczać, że to dopiero 4 tc rozwoju pęcherzyka, no oby...

Gość mam podobnieee
arszenika, jesteś w 5 tc i już bije serduszko?

Gość mam podobnieee
A wiecie jak to jest z tą rozbieżność...czy mam mówić że to np. 7 tc według OM, czy według USG np. 5 tc? Choć wiem, że na samym początku najlepiej wcale nie mówić który, to tydzień...

ja plamimlam 2 czy 3 dni w 6 tyg. potem samo przeszł. ja wg om 14tydz w usg 13 tydz

Gość a to już wie tylko
nie to nie tak -usg zasadniczo powinno się zgadzać z terminem OM. Jeśli tak nie jest to albo ciąża jest młodsza albo się nie rozwija. Ciąża w zasadzie liczona jest przez lekarzy i przez usg wg OM dlatego w razie różnic na minus sprawdza się na kolejnym usg czy rozwój jest adekwatny do tc jaki wyszedł wg wczesniejszego usg.

Gość mam podobnieee
loaara, no to widzę że masz rozbieżność tydzień...ja mam 2 tygodnie, no ale mogę tylko czekać...

Gość a to już wie tylko
jeżeli wg usg wychodzi 5tc to mówisz że jesteś w 5tc. Ja tak miałam i lekarz liczył wiek ciąży wg usg czyli 6tc a nie wg OM (8tc).

Gość mam podobnieee
a to już wie tylko, dzięki....a wiesz jak jest z betą, skoro mi pokazała dwa dni przed zrobieniem USG 5- 6 tydzień, no czy dwa dni później na USG nie powinno już być widać więcej niż tylko pęcherzyk o rozmiar początku 4 tc...?

Gość a to już wie tylko
beta wyznacza wiek orientacyjnie na podstawie przedziałów wg wartości hcg, usg jest w tej kwestii dokładniejsze.

Gość mam podobnieee
martwi się, choć jeszcze nic nie wiadomo...no tak orientacyjnie, ale jak pokazała 5 6 tydzień, to raczej, to najmniej jest 5 tc, a nie 4 tc według USG...

Gość mam podobnieee
no jakby mi USG pokazało chociaż połowę 4 tc, ale nie do ewidentnie początek 4 tc, no tak twierdzi lekarka, oby to tylko było przesunięcie, ale nie dostatecznie dobry sprzęt...

Gość a to już wie tylko
spokojnie -w początkowej ciąży dziecko szybko się rozwija. Kiedy masz następne usg?? Najważniejsze aby był wzrost adekwatny na kolejnym usg.

Gość a to już wie tylko
a jak ci beta wyszła -jaka wartość?

Gość mam podobnieee
no wiem wiem, ale dziwne rzeczy powychodziły w tym ta beta HCG...mam w najbliższy poniedziałek, to teraz według USG powinien być jakiś 5,5 tc.

Gość mam podobnieee
wyszła 906 jednostek, co odpowiada 5 6 tc, według norm tego laboratorium, to było w zeszłą środę, wtedy według OM miałam jakoś właśnie tak koniec 5tc...

Gość mam podobnieee
teraz czyli USG w poniedziałek powinno 5,5 tc pokazać...

Gość mam podobnieee
i co mnie też niepokoi powtórzona beta w zeszły piątek po 48 h wyniosła 1340 jednostek, więc to jest mniej niż te prawidłowe 66%, no ale też nie aż tak dużo mniej, no ale jak to już faktycznie ok. 6 tc, to podobno już może mniej wzrastać niż na samym początku...

Gość przyszla mama amelki
ja plamilam tez jakos w 7, czy w 8 tyg. akurat byl to termin drugiej miesiaczki- dziwne ze nie plamilam w terminie pierwszej. Tez dostalam Duphaston, bralam miesiac i wszystko bylo ok. teraz czekam na "rozpakowanie" ale jeszcze troche czasu mam a im blizej konca, tym bardziej niecierpliwa jestem. powodzenia dziewczyny!

Gość mam podobnieee
ja się tym niby plamieniem nie martwię, bo to według mnie po prostu śluz...

Dzięki dziewczyny. Pokrzepiłyście mnie trochę. W szpitalu nic mi nie powiedzieli konkretnego na temat wieku ciąży. Tyle że jest progres ( w sobotę robiłam pierwsze usg i nie było jeszcze słychać serduszka, wczoraj już było. do kontroli za tydzień). Kurcze tylko martwią mnie te plamienia. Coś jakby końcówka okresu, tylko bardzo skąpa.

Gość mam podobnieee
arszenika, ale to jest śluz tak? bo to co innego jak masz normalne plamki krwi...jak śluz to najczęściej norma...

Gość mam podobnieee
Dlatego najlepiej nie lecieć za szybko do lekarza, co ma być to będzie i nic tu nawet najlepszy lekarz nie pomoże, a teraz tylko myślę, czy się rozwija, czy nie...ja szczerze mówiąc to o tydzień się pomylił w obliczeniach i myślałam, że idąc mam prawie 7 tc według OM, a faktycznie to był prawie 6 tc OM, kolosalna różnica jak na początek ;)

Ja to chyba w ogóle to panikara jestem, jeżeli chodzi o moje;-). Pamiętam jak siostrę wiozłam ze skurczami na porodówkę 40 km, w środku zimy... Jakoś nie panikowałam tak jak teraz;-)

Gość mam podobnieee
Spokojnie, ze śluzem tak bywa...

Kurczę mnie trochę też to martwi, ale progres jest. Za tydzień idę skontrolować na USG jak się rozwija. Mam nadzieję, że będzie ok. Mam podobnie trzymam kciuki za nas obie;-P

Gość mam podobnieee
Ja też trzymam za nas kciuki :). Mnie też głupia lekarka pozamaciczną ciążą nastraszyła, bez zrobienia USG :O