Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawa:)

MAMY PRZEDZKOLAKÓW PROZĘ O RADĘ:(

Polecane posty

moje dziecko od jutra idzie pełną parą do przedszkola, ale po tygodniu adaptacyjnym jet nadal ciężko:( mamy poradżcie jak wytłumaczyć córce, że będzie dobrze, mi brakuje już argumentów:(

nikt nic nie doradzi?:)

Gość tytytytytyty
argumemty to tylko polowa "sukcesu" ona musi sie zaadaptowac i zaklimatyzowac sama, to kwestia czasu

Gość tytytytytyty
u mnie pierwszt miesiąc byl oszmar koszmarow, normalnie zgorza, a po miesiącu juz zaakceptowala przedszkole, wdrązyla sie w ten system przedszkolny , trzeba przeczekac histerie i nie okazywac swoich lez przy dziecko bo jak dziecko zobaczy ze mamcia tez placze lub sie denerwuje to wtedy dopiero bedzie :o

powtarzaj jej 10000 razy to samo, na spokojnie, tłumacz tłumacz i tłumacz.. po jakimś czasie będzie coraz lepiej, moja przyjaciółka pracuje w przedszkolu mówi, że dzieci są różne, ale wszystkie prędzej czy później się adaptują, z tym, że rodzicie nie mogą się rozczulać razem z dzieckiem - to najgorsze

ale jak ją przekonać, że zawsze ją ktoś odbierze? ona myśli i boi się, że chcemy ją oddać:( jak jej wytłumaczyć, że po nią przyjdę i że nie zostanie tam "na zawsze''?

dobra metoda jaką mi kiedyś opowiedziała właśnie ta przyjaciółka to to, że mówisz dziecku że np będziesz o 15 po nie, i pokazujesz na zegarku, że jak wskazówki będą ustawione tak i tak to wtedy jest 15 i wtedy Ty będziesz, lub też jak będzie robić się ciemno albo jakąś rzecz która dzieję się wtedy kiedyś odbierasz dziecko, córa pewnie nie będzie Ci wierzyć, ale jak przyjdziesz o tej porze o której jej obiecałaś to będzie powoli się przekonywać, że nie ma racji, że mamusia mówi prawde itd. i nie ma płakania z dzieckiem w przedszkolu, albo siedzenia i tlumaczenia 10 razy tego samego, trzeba sie obrocic i wyjsc, nawet jesli placze - trdune ale dobre rozwiązanie.

dziękuję za rady, mam nadzieję, że będzie mi troszkę łatwiej, trzymajcie kciuki;)