Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pierwszyrazsamamieszkam

jakie oplaty za wynajem mieszkania? powiedzcie...

Polecane posty

mam 18 lat i musze wyprowadzic sie z domu... nigdy wczesniej nie mieszkalam sama. jakie bede ponosila oplaty? woda prad gaz czynsz co ile ? o jakims odstepnym slyszalam . co to jest? poowiedzcie :/ prosze...

Gość Za cale mieszkanie? U mnie
w miescie ok 1500

Gość eytteikyyrymemheee
od 1200 za kawalerke na zadupiu, wszystko wliczone oprocz oplat 200zl co 2 mce

Gość odstępne
odstępne to to, co płacisz właścicielowi mieszkania, czyli np. wynajmujesz mieszkanie za 1500 zł miesięcznie, z czego przykładowo 400 zł to czynsz, który właściciel płaci spółdzielni, a reszta to odstępne, czyli wędruje do jego kieszeni, oczywiście po potrąceniu podatku. A jakie opłaty to zależy w jakim mieście, w jakim budownictwie i w jakim standardzie jest mieszkanie. Przykładowo moi najemcy płacą mi 1400 zł co miesiąc za mieszkanie, plus opłaty licznikowe co dwa miesiące: prąd, gaz i woda. Z tego 1400 ja płacę podatek oraz czynsz 370 zł. Czyli zostaje mi niecały tysiąc zł :(

ale jednorazowe to odstepne? po jednym ogloszeniu widze 700 zł i kaucja 1000 poza czynaszem proadem woda i gazem :(

dziekuje Wam

Gość odstępne
Odstępne co miesiąc. Płacisz co miesiąc: odstępne + czynsz + opłaty licznikowe (opłaty mogą być co dwa mce, zależy jak się umówisz z właścicielem). Kaucja jednorazowo, zazwyczaj w wysokości jednomiesięcznej opłaty za całość, zwrotna jeśli w mieszkaniu nic nie zniszczysz "ponadnormatywnie" :)

Gość szz
to ja sie jeszcze dołącze do tematu z pytaniem ile płacicie w jakich miastach za wynajem i ile to metrów

Gość gość
Gdańsk 1300 wynajem plus opłaty i spnia 38m mieszkanie 2pokojowe.

Gość grettabe
Lublin - kawalerka 37m2 w centrum - 1200 plus opł. licznikowe

Gość tootsiee
w warszawie wynajmuję 2 pokoje, 45 m2 niedaleko Arkadii - 1200 plus liczniki

Gość gość
Ja wyajmuje swoja kawalerke/27m2,miasto 50tys/za 600zl.Pewnie to duzo,ale mieszkanko nowe,kompletnie umeblowane i wyposazone.Wprowadzili sie tylko z ciuchami.Czynsz do Spoldzielni 180zl/dodatek mieszkaniowy dostali w wys.140zl/Rachunki..ok.55zl woda,prad 100,gaz 30zl.Wszycho na 2miechy.

Gość gość
Jeśli poszukujesz mieszkania to na pierwszy raz radziłbym wynająć agencję nieruchomości, która pomoże w znalezieniu mieszkania a jednocześnie wytłumaczy wszystkie zawiłości i związane z nimi opłaty. Ja przy wyprowadzce z domu rodzinnego korzystałem http://www.a-b-s.pl/ w miesiąc udało mi się wynająć mieszkanie i przeprowadzić po 2 latach nadal mieszkam w tym samym miejscu.

Gość gość
Program dofinansowania MDM to dobre rozwiązanie. Ja dostałem całkiem sporą dopłatę, co umożliwiło i przyspieszyło wszystkie sprawy i formalności związane z kredytem i kupnem. Na ich stronie wszystko jest dobrze i klarownie przedstawione: http://mieszkaniedlamlodych.com/