Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zniesmaczona tym co sie dzieje

zaproszenia, savoir vivre....

Polecane posty

Gość zniesmaczona tym co sie dzieje
czy wy umiecie czytac?? Kuzyn 1: Ja zostalam zaproszona na gebe, bez papierowego zaproszenia,moj brat tez. Nasi rodzice dostali zaproszenia wydrukowane na slub i przyjecie. kuzyn 2 nie zaprosil mnie wogole, mojego brata zaprosil telfonicznie na 2 dni przed slubem! teraz zapraszaja do siebie. BYlam na wielu slubach i weselach i zawsze, Panswto Mlodzi zapraszali na stojaco, wreczajac koperte z zaproszeniem. Zaproszenie/ powiadomienie na sam slub czesto dostawalam poczta i ewentulanie potem jeszcze dzwonili.

Gość dwa i pół
acha i chyba wybiore coś z kolekcji "flower"

Gość gość
do autorki:a moze jestes taką osoba,ze "zaslugujesz" na taką a nie inną formę zaproszenia.W dzisiejszym swiecie jest tak duzo zajec,ze trudno jezdzic i zapraszac kazdego osobiscie,a jak ty sie za to gniewasz po wieki wiekow,ze znajomi wyslalali Ci poczta zaproszenie,czy mailem,itp to chyba lepiej dla znajomych:)))tacy nadasani ludzie niech siedza w domu

Gość gość
wg mnie to osobiste zapraszanie to zawracanie d**y i jednej i drugiej stronie. powinnyśmy odejść od tego głpiego zwyczaju. moja siostra poświęciła za zapraszanie 7 weekendów !!!

Gość enc
>>>niedługo my bierzemy ślub i tak na prawdę wysyłanie zaproszeń będziemy traktować jako ostateczność. najpierw postaramy się dojechać do jaknajwiększej ilości osób. W rodzinie Jeszcze-Niemęża zaproszenie nieosobiste traktuje się jak osobistą zniewagę. Brak możliwości odebrania takiego zaproszenia - również. W końcu ludzie się specjalnie tarabanią na drugi koniec Polski dla ciebie, a ty nie masz dla nich czasu? Kurcze, żeby się jeszcze jakoś wcześniej zapowiadali. Każda z kuzynek Niemęża brała urlop dwutygodniowy w tym celu, żeby porozwozić zaproszenia po całej Polsce. Rodzeństwu rodziców, chrzestnym itp w weekendy. Pozostałej "bandzie" w tygodniu. U nas oczywiście za każdym razem chryja, dzwonią np. w środę przyszli moi teściowie, że następnego dnia o 17 kuzynka się u nas objawi, z narzeczonym, na ślub prosić. I że wypada jakiś obiad przygotować. A my wdzięcznym chórkiem "o 17 to ja jeszcze pracuję, nie, nie mogę po prostu olać pracy". I foch, znowu czarne owce w rodzinie itd. Ja rozumiem, rodziców czy dziadków nie zaprosić osobiście, to nawet jakoś dziwnie. Ale wycinać sobie dwa tygodnie (albo kilka weekendów) z życia po to, żeby wieźć zaproszenie ludziom, których się ostatni raz widziało 20 lat temu w przydomowym baseniku? Bo savoir vivre i tradycja.

Gość Cherry Blossom Hills
No coż, tak się utarło. Może i nic by się nie stało jakby rozesłać te zaproszenia pocztą, ale kto będzie na tyle odważny, żeby to sprawdzić? Zaryzykuje obrażeniem się gości i pustkami na weselu? Ja od siebie jeszcze dodam, że ludzie nie tylko obrażają się, jak nie dostaną zaproszenia osobiście, ale to wręcz musi być osobna wizyta w tym celu. Chciałam rozdać zaproszenia rodzinie przy okazji Wielkiejnocy. Zapytałam tu na forum o taką możliwość i przeczytałam, że: Ależ skąd! Oburzenie! Nie wolno!.

Z tym osobistym zapraszaniem to jakaś paranoja. Ja rozumiem ,że trzeba odpowiednio wcześnie dać znać ale czy to ma znaczenie czy przyjadę czy wyśle listownie. My wysyłamy zaproszenia z tego względu, że rodzina mieszka ponad 200 km od nas a niekiedy za granicą. Ale nie sądzę żeby to było jakieś faux pas. Dla przykładu moja kuzynka zadzwoniła do nas 2 dni przed ślubem że go bierze a potem miała pretensje, że moja mama jako chrzestna wsadziła tylko 500 zł do koperty no żenada !! Bardziej niż samo zapraszanie skupiłabym się na gościach, którzy mimo prośby o zadeklarowanie obecności tego nie robią i potem człowiek zostaje z 20 dodatkowymi porcjami po weselu.

Gość miinii
ja jeszcze jestem przed zapraszaniem, ale nie wiedziałam, że wręczanie kopert to tak uroczysta chwila jak dzielenie się opłatkiem ;) uroczyste to jest składanie życzeń po ślubie! ale właśnie z powodu takich kwiatków nie robię dużego weselicha, po którym ciotki mnie obsmarują, bo ciasto było nie na takim talerzu..

Gość w tonacji ślubu
Pragnę nadmienić, że osobiste dostarczenie zaproszenia i odsiedzenie godzinki na kawce nie jestem gwarancją przyjścia danej osoby. Myśmy zadbali o wszystko, a i tak mamy lawinę odmów.