Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zonaswojgomeza

Prosze o radę księgową/kadrową-L4 a póżniej urlop macierzynski

Polecane posty

Gość zonaswojgomeza

Muszę się kogoś poradzic, bo spodziewałam sie innej wypłaty a tu się dziś trochę zdziwiłam. Zacznę może od tego, że jestem nauczycielem i moja sytuacja wyglada nastepujaco -mam podpisaną umowę na 11/18 etatu na czas nieokreślony (od 1.09.10 roku) - we wrzesniu 2010 roku podpisalam tez aneks na dodatkowe 4 godziny do konca sierpnia 2011 roku - do grudnia 2010 roku otrzymywałam ok. 1550 zl miesiecznie wyplaty(godziny dydaktyczne+ dodatki motywacyjne i za wychowawstwo) - od stycznia wypłata zmniejszyla mi sie do 1300 (oddałam wychowawstwo czyli zabrano mi dodatki) - od połowy marca 2011 byłam na zwolnieniu lekarskim z powodu zagrozonej ciazy i tu dostawalam 1700 zl az do sierpnia 2011 roku(na zwolnieniu bylam od polowy marca do polowy maja, wrocilam na 2 tygodnie do pracy, ale z powodow zdrowotnych musialm z powrotem isc na zwolnienie na ktorym bede juz do konca ciazy) -Na zwolnieniu jestem dalej (rodzę w pażdzierniku), ale moja wypłata za wrzesień jest mniejsza o 500 zl (dowiedziaąłam sie od pani ksiegowej, ze skonczyl mi sie ankes do umowy na te 4 godziny i mam teraz naliczana wyplate od tych 11 godzin z umowy) Czy to jest zgodne z prawem? Czy nie jest tak, ze skoro jestem na zwolnieniu to najpierw na zwolnieniu, a pozniej na macerzynskim powinnam dostawac kwote, ktora mi zostala wyliczona w pierwszym miesiacu tego dlugiego zwolnienia???? Z gory dziekuje za odp.

Gość czak wspak
jeżeli umowa terminowa kończy się przed końcem trzeciego miesiąca ciąży, nie ulega przedłużeniu

Gość zonaswojgomeza
skonczyla sie z koncem sierpnia a ja jestem w 8 miesiacu ciazy

Gość czak wspak
umowa dodatkowa jest umową o pracę? czy jest to inna forma?

Gość tak powinnas dostać
na podstawie poprzedniego zwolnienia

Gość zonaswojgomeza
hmmmm...to aneks do umowy o prace (nie wiem czy dobrze rozumiem, ale nie jest to na pewno ani umow azlecenie ani umowa o dzielo)

Gość zonaswojgomeza
czyli powinnam dostac ta wyższą kwotę? Nie wiem tez czy to ma znaczenie, ale jestem anuczycielem kontraktowym... I bardzo dziekuje z aodpowiedz!

Gość czak wspak
powiedz pani księgowej, że: 1. zwolnienie lekarskie w ciąży jest odpłatne, w wysokości 100% wynagrodzenia 2. nie ma już premii, owszem, ale wynagrodzenie powinno być obliczone z uwzględnieniem tych 4 godzin, (bo) 3. umowa terminowa, której zakończenie przypada na okres po trzecim miesiącu ciąży ulega przedłużeniu do dnia porodu, więc aneks obowiązuje nadal

Gość obserwuję ten topic od samego
hmmm to zależy naprawdę. Teoretycznie: - jeżeli te 4 godziny robiłaś w ramach "nadgodzin" to absolutnie nie mieli prawa podstawy Ci zmniejszyć. - jeżeli miałaś aneks, w którym Twój etat zwiększono do 15/18 na okreslony czas, to taki proceder jest możliwy, gdyż bierze się pod uwagę przy obliczaniu wynagrodzenia chorobowego i zasiłku z ZUS (a teraz jak wnioskuję, jest już zasiłek z ZUS bo minęły 33 dni l-4) okres od momentu zmiany etatu, tzn. zwykle podstawę zasiłku liczy się od momentu, w którym nastąpiła zmiana etatu. Zastanawiam się tylko nad jedną rzeczą - warunek z podpunktu drugiego jest brany pod uwagę, gdy przykład: ktoś pracuje na cały etat pół roku, następnie etat mu się zmniejsza do załóżmy 0,5 etatu i pracuje tak kolejne 3 miesiące, po któych idzie na L-4. W tym przypadku w momencie pójścia na L-4 liczy się nie 9 miesięcy podstawy, w których pracownik pracował, ale 3 miesiące od momentu zmiany etatu. U Ciebie jest to sytuacja niejasna. Moim zdaniem, pracuję w księgowości i kadrach 5 lat- płacowa nie powinna zastosować się do zapisu w aneksie, gdyż w momencie zmiany w umowie z 15/18 na 11/18 byłaś już na zasiłku chorobowym finansowanym z pieniążków ZUS-u i jeśliby zakład był niewielki i ZUS płacił bezpośrednio Pani na konto (w firmach do 25 pracowników i nie budżetówka) wtedy nie brałby pod uwagę faktu, iż w czasie trwania zasiłku chorobowego, a potem macierzyńskiego nastąpiłaby zmiana etatu - gdyż w tym momencie de facto nie masz możliwości podjęcia pracy w tym nowym nawet, niższym wymiarze - ale prosiłabym mimo wszystko zapytać o opinię lokalnego ZUS-u , najlepiej pisemną - zastosować pisemne zapytanie do ZUS - z tym papierem dopiero, jeśli będzie na Pani korzyść, można wojować z karami w zakładzie pracy. Tak nota bene - podejrzewam, iż Pani Kadrowa nawet nie zastanowiła się zbytnio nad sensem problemu i po prostu przyjęła do wiadomości informację, jaką policzył jej program komputerowy . Pozdrawiam

Gość zonaswojgomeza
czak wspak bardzo dziekuje Ci za odpowiedz, musze jeszcze raz porozmawiac z ksiegowa

Gość Niweanka
za 18 godzin tyle kasy? :o żyć i nie umierać :o

Gość zonaswojgomeza
obserwuję ten topic od samego:rownież dziękuję bardzo za odpowiedz W pierwszej chwili jak zobaczylam swoja wyplate pomyslam sobie, o kurcze, pozniej przyjelam do wiadomosci, ze no ok od wrzesnia mam te 4 godziny mniej, ale pozniej cos mi zaswitalo, ze chyba tak nie powinno byc. Rzezcywiscie zapytam ZUS jak to powinno byc i wtedy porozmawiam ejszcze raz z ksiegowa...w koncu kucze, nie ona palci mi za to tylko ZUS (rozumiem, ze skzola sie z tym zusem rozlicza) JESZCZE RAZ DZIEKUJE

Gość zonaswojgomeza
Niweaka: za 15 godzin a nie 18 i to nie godziny tylko 45 min :)pozdrawiam

tak, szkoła to co zapłaci Pani, umieszcza w deklaracji w osobnej rubryce i jest to kwota o którą pomniejsza wpłaty na ubezpieczenia społeczne. Nie miałam do czynienia z taką sytuacją do tej pory, jednak z doświadczenia, jakie posiadam, wypisując dla ubezpieczonego druk Z-3 ZUS nigdy nie pytał o ewentualne aneksy tracące ważność załóżmy kilka miesięcy później. Podstawa jest jedna do zasiłku, w momencie przebywania na zasiłku chorobowym czy też macierzyńskim nie masz możliwości podjęcia jakiejkolwiek pracy w związku z tym, wszelkie aneksy "do przodu" nie podlegają rozważaniu - zostaną zastosowane dopiero w momencie powrotu do pracy. Przepisy o ubezpieczeniach społecznych są natomiast równe dla wszystkich obywateli. Aha - jeden błąd - w budżetowych placówkach oświatowych, jeśli jest mniej niż 25 pracowników również ZUS wypłaca bezpośrednio, a nie za pośrednictwem pracodawcy.

Gość zonaswojgomeza
jeszcze raz dziekuje za odpowiedz A ja tez nie dopisalam chyba waznej rzezcy te dodatkowe 4 godziny dostalam na zastępstwo za kolezankę, która od wrzesnią wrócila do pracy

w tym momencie chyba nie ma to większego znaczenia, jeśli już od kilku miesięcy przebywasz na zasiłku i między l-4 nie było przerwy (te 2 powrotu do pracy w niczym nie przeszkadzają bowiem nie wpływają na zmianę sposobu obliczania zasiłku) a w momencie zmiany etatu byłaś już na zasiłku chorobowym.

Gość zonaswojgomeza
ok, rozumiem Jeszcze raz dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedz, jestem niezmiernie wdzięczna,nie spodziewałąm się az tak fachowej porady Pozdrawiam serdecznie

Gość czak wspak
tutaj trzeba by rozważyć, czy rzeczywiście nastąpiła zmiana etatu pracownik odszedł na zwolnienie dwukrotnie, za każdym razem w czasie obowiązywania terminowej umowy umowa ta obowiązuje nadal z racji na ochronę pracownic ciężarnych tak,czy inaczej, podstawa wymiaru zasiłku nie została obliczona prawidłowo równie dobrze kadrowa mogła uciąć dodatkowe części wynagrodzenia, bo w sierpniu miał być urlop itp.

Gość czak wspak
umowa na zastępstwo rozwiązuje się z dniem powrotu pracownika zastępowanego, bez względu na stan ciąży, jednak nie oznacza to utraty uprawnień do zasiłku zasiłek wypłacany jest nadal w takiej samej wysokości, przez ZUS ustalony na podstawie przeciętnego wynagrodzenia nie zmienia się

Gość zonaswojgomeza
czyli genrelanie wg Was mam zle wyplacany zasilek? Powinnam dostac tyle ile dostalam w sierpniu, tak?

no nie dokładnie taką - bo powinnaś wypłatę za sierpien podzielić przez 31 i pomnożyc przez 30. Niewielka różnica, ale zawsze ;) Ale walcz o wynagrodzenie, ponieważ, jak tu czak wspak wspomniał - masz pełne prawo do zasiłku w dotychczasowej formie.

Gość zonaswojgomeza
dzieki wielkie :)

bo oczywiście dziś otrzymała Pani wynagrodzenie góry za miesiąc wrzesień; a wrzesień ma dni 30 ;) I tak do końca macierzyńskiego powinna Pani dostawać wynagrodzenie zbliżone, różniące się jedynie jakimiś 30- 40 złotymi w zależności od ilości dni zasiłkowych w miesiącu :)

Gość zonaswojgomeza
No wlasnie, 30-40 zl roznucy rozumiem *w zaleznosci od dni w miesiacu), ale 5 stowek co miesiac do marca, robi mi ogromna roznice Jeszcze raz dziekuje i mam nadzieje, ze dojde do porozumienia ze swoja ksiegowa :)

Gość zonaswojgomeza
Niestety dzwoniłam do dwóch innych księgowych pracujących w szkołach i mam prawidłowo naliczona wyplate... Szkoda, bo to troche kasy jest. Jeszcze raz dziekuje za pomoc