Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ksodkdkskks

wyprawka -jaki rozmiar?

Polecane posty

Gość ksodkdkskks

zaczynam skąłdac wyprawke dla dzidziusia, na jaki rozmiar kupowac? na 50 chyba sie nie opłaca co? narazie kupiłam body na 62 i pajacyka tez.

ja kupiłam tylko kilka sztuk 56, reszta 62 i bardzo dobrze, bo jak wychodziliśmy ze szpitala tydzień po porodzie już w 56 nie wchodził. Z kolei siostrzeniec 56 nosił prawie 2 miesiące Wszystko zależy od wielkości dziecka po porodzie i jak szybko rośnie

my nie mieliśmy nic na 56 - wszystko o razu na 62. i dobrze, bo synek był bardzo duży po urodzeniu. co prawda są też malutkie noworodki, ale na 50 bym nie kupowała na twoim miejscu.

Gość ksodkdkskks
ale jakby sie urodził średnio 55cm to 62 juz może zakładac?

Gość ksodkdkskks
podpowiedzcie mi, ja urodze w zimę, jak sie ubiera noworodka np w domu i na dworze, wystarczy np. body z długim rekawkiem i jakis pajacyk czy z krótkim i pajacyk? haha kompletnie nie wiem... a kaftaniki potrzeba kupowac czy wystarczą body i pjacyki? bo z kaftanikiem sobie wyobrazam tak: body z krótkim+kaftanik+jakies śpiochy tak?

Gość ksodkdkskks
up

Gość mamamam27
hmm ja nie wiem jakie wasze dzieci były - mój ur sie 55 c i 3300g i w rozmiarze 56 się topił! miałam jakąś rzecz kupioną 46 i pasowała - 62 to zaczął nosić jak mial dobre 2 m-ce skończone - nie wyobrażam sobie noworodka odrazu w 62 - utopi sie - on jest jeszcze tak skurczony więc nawet dawane skarpetki nie pomogą...

Gość mamamam27
body na początek odpadają - chyba że masz solidną wprawe w ubieraniu - no i podrażniają pępek - ja ubierałam na początek koszulka, kaftanik i śpioszki - potem już sam kaftanik i śpioszki albo kaftanik i pajacyk

Gość ksodkdkskks
troche to trudne jak widze, mozna wywalic niepotrzebnie kase... serio body nie nadaje sie na początek?

Gość U nas jest 9.00 i chwała Bogu
Moje po urodzeniu mieściło się w 50. Inne na nim wisiały. Miało niespełna 52 cm i małą masę. Ludzie skąd wy bierzecie takie dziwne rozmiary typu 52, 54, 58? Nie wiem, może ja chodzę po jakichś dziwnych sklepach, ale jedyne jakie widzę to 50, 56, 62 i tak dalej co 6. Gdzie wy takie rozmiary widzieliście?

Na początek polecam same pajace.

Gość ksodkdkskks
o a co z tymi body?

Body możesz kupić noworodkowi ale rozpinane wzdłuż (taka jakby koperta).

Gość ksodkdkskks
no ale te normalne pzreciez są na rozmiary noworodków to dlaczego?

Gość ja nie wiem czy wiem
mniej na 56, a więcej na 62

Gość zalezy jak duze bedzie dziecko
nA ostantim usg powinni ci oszacowac wielkosc dizecka po dlugosci kosci udowej. Moja corka urodzila sie 49 cm i w 50 wchodzila przez 2 tygodnie. Potem rozmiar 54 przez jakis miesiac i 60 i tak dalej. ALe ja mieszakm nie w Polsce i tu sie zwraca duza uwage na to zeby kobieta w ciazy za duzo nie przytyla i nie daje sie systematycznie witamin, kotrych skutkiem ubocznym sa duze dzieci przy urodzeniu.

Gość ksodkdkskks
a np. kombinezonik zimowym na spacerki w jakim rozmiarze? pewnie musi starczyc dłuzej niz na miesiac

No i co, że są? Możesz kupić i spróbować zakładać, to sama sobie odpowiesz na to pytanie. Ja nie polecam noworodkom zakładanych przez głowę, dla ich własnego i wszego komfortu, bo po co sobie komplikować i uprzykrzać życie.

Kombinezon kup na 62, żeby nie kupować dwóch.

"ALe ja mieszakm nie w Polsce i tu sie zwraca duza uwage na to zeby kobieta w ciazy za duzo nie przytyla i nie daje sie systematycznie witamin, kotrych skutkiem ubocznym sa duze dzieci przy urodzeniu." Ja przytyłam tylko 10 kg, witamin długo nie brałam a dziecko urodziło się 58 cm, ale jego tata ma 190 cm, więc pewnie duży po ojcu. Co do ubranek na początek miałam 56 i one o dziwo były dobre. Ja natomiast bardzo lubie body zapinane w kroku i mój mały nosi takie od początku. Jak masz ubrać dziecko zależy głównie od temeratury w Twoim mieszkaniu. Ja czasem zakładam body z krótkim rękawkiem + pajac. Jak jest zimniej to body z długim rękawkiem + pajac. W upały to samo body z krótkim rękawem bądź ramers. Kombinacji jest masa.

Gość natsza
tak, kombinezon na 62(mojemu dziecku posłużył do 4 miesiąca, a miało 53 cm w chwili urodzenia)

Gość natsza
też polecam kaftanik na sam początek, bo ciałko noworodka jest bardzo delikatne, a potem to już oczywiście body(nie zagina się na pleckach)

Gość moja kumpela swojej
Ja kupilam od razu wszystko na 62. Dziecku dluzej posluzylo. Chociaz w sumie moje dziecko mialo 59 cm. Dostalam od znajomych jakies sztuki na 56-to byly juz przyciasne.

Kaftanik moim zdaniem na drugie ma 'tragedia'. Nie warto w to nawet złotówki pakować. A noworodek nie jest taki delikatny jak się poprzedniczce wydaje (tylko rodzice sobie tak wmawiają i się niepotrzebnie nakręcają).

Gość ksodkdkskks
jak przymierzałam do siebie body 56 i 62 to raptem na długośc było 2-3 cm różnicy.

Gość ksodkdkskks
ok czyli juz mniej wiecej wiem :) dzieki :) tylko jescze ostatnie pytanie, gdzie kupujecie te ciuszki w sieciówkach np. h&M, C&a itd? gdzie njakorzystniej? i czy lepiej kupic takie np. body za 8-10zł czy 15-20 i w zwyż. czy jakosc jest taka sama? chyba wątpię hmmm...

Gość ksodkdkskks
a rajstopki noszą takie szkrabiki? :)