Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zadaniazmatematyki

Znowu rozwiążę zadania z matematyki

Polecane posty

Nie wiem, czy ktoś pamięta mój poprzedni topik (http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3932571&start=0), ale teraz startuję z nowym!! Rozpoczął się właśnie nowy rok szkolny, a wraz z nim kłopoty z matematyką, w których chcę Wam pomóc. Możecie śmiało pisać swoje zadania, a ja Wam je rozwiążę i wytłumaczę co i jak ;) Tylko są pewne zasady : 1) jeśli znacie odpowiedź od razu ją podajcie, będzie mi łatwiej, bo nie muszę sprawdzać zapisów, czy mam prawidłowe, bo wiadomo klawiatura to nie to samo co kartka 2) nie ma wklejania kilkunastu przykładów do identycznej metody, bo po prostu rozwiążę 1-2 a resztę i tam zrobicie sami, więc nie ma sensu tego przepisywać 3) proszę o nieupominanie się o rozwiązania, rozwiązuję w wolnej chwili i czasem zadania na chybił-trafił, bądź te na które obecnie mam czas (jedne zadania po prostu mogę rozwiązać od ręki, do innych potrzebuję rysunku bądź rozwiązanie jest dłuższe a ja nie zawsze mam tyle samo wolnego czasu przy konputerze) 4) nie wklejajcie linków do zadań, chyba że zadanie ma bardzo skomplikowany zapis bądź zawiera rysunek Oznaczenia ^ to "do potęgi" np. x^2 / to kreska ułamkowa gdzie licznik i mianownik zapisuję w nawiasach, np 1/2 albo (x-1)/(2x+3) lub [2(x-4)(x+5)]/[3(x-7)] pierw[] oznacza pierwiastek np. pierw[3], pierw(3st)[5] czyli pierwiastek 3 stopnia z 5 Jak mi się coś jeszcze przypomni dopiszę ;)

Gość amant wszechczasow
dziewczyno nie świruj i nie marnuj swojego zycia zeby cie wykorzystywali, co ty z tego masz? nic, a oni nawet dziękuje nie powiedzą, odpusc sobie.

Dana jest funcja f(z)= 1/z^2+1 jakie punkty są biegunami tej funkcji oblicz residua f(z) w punktach leżących w górnej płaszczyźnie cd podam jeżeli podasz mi odpowiedź na 2 pierwsze punkty.

Gość prosze o pomoc matma
Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f(x)=x^2-4 mnie odpowiedź wychodzi Nie rozumiem dlaczego źle mi wychodzi, a podobno właśnie to zadanie cały czas źle robię. Mi taka odpowiedź wychodzi za każdym razem. Możesz mi zatem pomóc dojść do właściwego rozwiązania i wytłumaczyć, bo ja ogłupiałam. Jak nic pasuje mi moja odpowiedź, a nauczyciel mi postawił jedynkę.

cos to zadanie się źle dodało prostuję Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f(x)=x^2-4 jest? mnie odpowiedź wychodzi < 4, + nieskończoność > Nie rozumiem dlaczego źle mi wychodzi, a podobno właśnie to zadanie cały czas źle robię. Mi taka odpowiedź wychodzi za każdym razem. Możesz mi zatem pomóc dojść do właściwego rozwiązania i wytłumaczyć, bo ja ogłupiałam. Jak nic pasuje mi moja odpowiedź, a nauczyciel mi postawił jedynkę.

Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f(x)=x^2-4 jest? mnie odpowiedź wychodzi < 4, + nieskończoność > Nie rozumiem dlaczego źle mi wychodzi, a podobno właśnie to zadanie cały czas źle robię. Mi taka odpowiedź wychodzi za każdym razem. Możesz mi zatem pomóc dojść do właściwego rozwiązania i wytłumaczyć, bo ja ogłupiałam. Jak nic pasuje mi moja odpowiedź, a nauczyciel mi postawił jedynkę. Jeśli chodzi o funkcję kwadratową, to najpierw patrzymy jak idą ramiona, a > 0 zatem są skierowane w górę zbiór wartości ma być następujący : y należy < q, nieskończoność ) q możemy od razu odczytać, bo f(x) = x^2 - 4 jest również postacią kanoniczną f(x) = a(x-p)^2 + q czyli q=-4 zbiór wartości y należy < -4, nieskończoność)

minus tylko glupi minus i zawalil o calym zadaniu :( dziekuje Ci za wyjaśnienie

nie tylko minus, ale rozwiązaniem jest przedział tylko lewostronnie domknięty!! w nieskończonościach zawsze dajesz nawiasy otwarte ( albo ) a nie domknięte < i >

Gość paulinka7
Obliczyć prawdopodobieństwo tego, ze w Polsce za rok bedzie się zyło jak w Niemczech, zakładajac że wybory wygra SLD, a kurs franka szwajcarskiego spadnie do 2,00 zł. Przyjąć wartość pi=13,14

Gość naprawde szczerze podziwiam
za chęci 🌼

ja tylko dodam, że zrobię każde zadania PONAD szkołę średnią... pod warunkiem że pojawi się w osobnym temacie - z milutką prośbą typu kochanieńka dyrektorke - zrób mi to proszę 😴 :D 🖐️ inaczej mi się nie będzie chciało 😴

Gość krytycznie ważne pytanie
w systemie dziesiątkowym np taka liczba pi jest liczbą niewymierną dyrektore, proszę udowodnij, że liczba niewymierna jest liczbą niewymierną, niezależnie od systemu :)

krytycznie ważne pytanie w systemie dziesiątkowym np taka liczba pi jest liczbą niewymierną dyrektore, proszę udowodnij, że liczba niewymierna jest liczbą niewymierną, niezależnie od systemu liczba nniewymiernej nie da się przedstawić w postaci p/q gdzie p,q należą do cłakiowiteych zmiana systemu liczbowego na jakikolwiek inny nie spowoduje zmiany liczb całkowitych na niewymierne - a tylko na inne całkowiete w związku z tym niezależnie od podstawy systemu liczbowego niewymierna liczba w jednym systemie będzie niewymierna w każdym innym 🖐️

Real men 210cm Całki, różniczki, granice, równania rekurencyjne ogarniasz? jeśli spełnisz warunki powyższe - zadanie zostanie rozwiązane :classic_cool: 🖐️ ;)

Gość hr.TRoLL VON teni - SUWKA
zadanie rozwiąż mi takie zadanie : 3 facetów miało po dychu dali je facetowi żeby kupił im rower facet kupił za 25 rower 2 wziął za drogę oddał po złotym 3 facetom czyli oni wydali po 9 zł gdzie jest złotówka ?

Gość fdsfdsd
do nieba za to pojdziesz!:) nie moge uwierzyc ze sa tacy ludzie na swiecie:) moje dziecko jest w 1 klasie a ja juz sie martwie do kogo go wyslac w 3 klasie na korepetycje:)Tak,w 3 bo tepa na maxa jestem z matmy... Pamietam te zaliczenia na koniec semestrow,koszmar:O Matko,jak ja Ci zazdroszcze takiego mozgu:(

Gość good together
Dyrektore nie wiem czy będzie ci się to chciało czytać ale mogłabyś ocenić czy ten materiał jest trudny: 1.dziedzina i przeciwdziedzina funkcji, punkty przecięcia z osiami układu współrzędnych, parzystość i różnowartościowość funkcji, 2.granica, asymptoty i ciągłość funkcji, 3.pochodna funkcji, 4.ekstremum, punkty przegięcia, monotoniczność i wypukłość funkcji, 5.przebieg zmienności funkcji, 6.całki ze wzoru, przez podstawienie i przez części, 7.całka oznaczona i jej zastosowania, 8.funkcja dwóch zmiennych i jej ekstremum, 9.działania na macierzach, wyznaczniki macierzy 2X2, 3X3, nieosobliwość macierzy, 10.rozwiniecie Laplace'a, rzad macierzy, liniowa zależność i niezależność wektorów, 11.układy równań: metoda wyznaczników, poprzez macierz odwrotna

hr.TRoLL VON teni - SUWKA zadanie rozwiąż mi takie zadanie : 3 facetów miało po dychu dali je facetowi żeby kupił im rower facet kupił za 25 rower 2 wziął za drogę oddał po złotym 3 facetom czyli oni wydali po 9 zł gdzie jest złotówka ? jak to gdzie jest :D złotówek było trzy od każdego - 3x1 oddał + 2 za drogę = 30 - 25 :O

good together Dyrektore nie wiem czy będzie ci się to chciało czytać ale mogłabyś ocenić czy ten materiał jest trudny: 1.dziedzina i przeciwdziedzina funkcji, punkty przecięcia z osiami układu współrzędnych, parzystość i różnowartościowość funkcji, 2.granica, asymptoty i ciągłość funkcji, 3.pochodna funkcji, 4.ekstremum, punkty przegięcia, monotoniczność i wypukłość funkcji, 5.przebieg zmienności funkcji, 6.całki ze wzoru, przez podstawienie i przez części, 7.całka oznaczona i jej zastosowania, 8.funkcja dwóch zmiennych i jej ekstremum, 9.działania na macierzach, wyznaczniki macierzy 2X2, 3X3, nieosobliwość macierzy, 10.rozwiniecie Laplace'a, rzad macierzy, liniowa zależność i niezależność wektorów, 11.układy równań: metoda wyznaczników, poprzez macierz odwrotna wygląda na oko jak średnio trudny program pierwszego roku matematyki na jakimś niematematycznym kierunku 🖐️ trzeba się trochę pouczyć żeby zdać - zwłaszcza jak ma się dziury z wcześniejszych etapów - jednak - jak się podejdzie mądrze - powinno być bezproblemowo 🖐️

Gość hr.TRoLL VON teni - SUWKA
skarbie ale oni zapłacili za rowerek po 9 zł tak? 3x9 =27 koleś wzioł 2złocisze razem mamy 29 tak? skoro dali po dychu a dostali po 1zł z powrotem kumasz?prezesore

hr.TRoLL VON teni - SUWKA skarbie ale oni zapłacili za rowerek po 9 zł tak? nie skarbie - ONI ZAPŁACILI PO 10 ZŁ 🖐️ nadinterpretowujesz fakty i dlatego wychodzi Ci sprzeczność 😘 zmiataj już z tym swoim prowokacyjnym mało poważnym zadankiem :P 🖐️

Gość a złamę ci ograniczenie
byś się nie opusciła, warto w ciebie inwestować pytanie trywialne, słownie całka nieoznaczona z x do t kwadrat po dt dawaj młoda! dla ciebie to będzie banał!