Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kandaneska

odkiedy mozna dziecko wkladac do chodzika??

Polecane posty

Gość kandaneska

jw.

Gość w ogóle nie powinno sie
stować chodzików

Gość U nas jest 9.00 i chwała Bogu
Też słyszałam że nie wolno. Ja wsadzałam, ale do skoczka z Mothercare montowanego na futrynie. Dziecko zachwycone. A uczył się chodzić z drewnianym pchaczem z Ikei, który jest bardzo skuteczny i mogę śmiało polecić.

Gość mleko mamy
masz link do tego skoczka?

Gość najleopiej
wcale!

Gość inxnxnxxxbxbxb
ja mam trojke dzieci i chodzily w chodzikach , nie wiem co teraz wymyslaja i sa moje dzieci zdrowe

Gość ,b,,,,,,,,,,
moja siora wklada od 5 miesiaca dziecko siedzi i sie odbja tylko

Gość mleko mamy
dziecko w zasadzie nieczego nie uczy sie w tym chodziku.wg mnie jest to poprostu odciazenie dla matki,bo maluch ma nowe zajecie.oczywicsie najpierw trzeba pochowac to co mogloby dziecko siegnac i zrobic sobie krzywde.pozatym maluch jest tak nienaturalnie wygiety w tym badziewiu,ze szok.ja tam swojego nie wloze do tego czegos.a ty sie nie pytaj od kiedy,bo na instrukcji jest napisane,a jak nie to w sklepie ci powiedza.

Gość mleko mamy
dzieki za link. to montuje sie na futrynie jak kiedys hustawke tak?

Z tymi chodzikami to chodzi o to, że dziecko nie chodzi pełną stopą tylko na samych palcach - odpycha się na palcach i przez to rozciąga ścięgna Achillesa, które później w dorosłym życiu mogą ulec zerwaniu przy intensywnych treningach (np. piłki nożnej). To jest super do nauki chodzenia i sprawdza się zarówno w domu jak i na zewnątrz: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40060836 Dodatkowo można obciążyć jakimiś zabawkami albo książkami dla większej stabilności. Jest lepszy niż plastikowe odpowiedniki moim zdaniem. A skoczek to służy tylko zabawie a nie nauce chodzenia.

Montuje się bez haków, na taką klamrę zaciskową. Czekaj zaraz znajdę zdjęcia to ci pokażę..

http://i.ebayimg.com/00/$(KGrHqQOKj!E4jg(e0JrBOUYBYhE,Q48_12.JPG http://i.ebayimg.com/00/$(KGrHqF,!mEE5ZF7bVsgBOWS++wKTg60_12.JPG http://i.ebayimg.com/00/$%28KGrHqEOKj0E3rVVyW9VBN+Lgn5Ig!_12.JPG http://img.auctiva.com/imgdata/5/2/4/1/3/3/webimg/482345911_tp.jpg http://cn1.kaboodle.com/hi/img/2/0/0/44/8/AAAAAgEQvHwAAAAAAESLFw.jpg?v=1177679689000 Po wyjęciu z opakowania jest gotowy do użycia. Nie trzeba nic montować ani wiercić otworów w futrynach.

Gość mleko mamy
daje duzo radochy dziecku,moze tez kupie. a powiedz od ktorego ms wkladalas dziecko?moj ma dopiero ponad pol roku i w sumie nie siedzi sam,wiec chyba ma czas na takie rzeczy?

Poza marką własną są w sklepie droższe skoczki Lindam, ale uważam że to jedno i to samo, dlatego nie ma co przepłacać. Poza tym te Mothercare ogólnie bardziej mi się podobały.

Gość mamammm27
na drzwi - u nas porażka - maly się kręcił wokoło własnej osi i bił w futryne - strach był że sobie głowe rozbije skoczek - centym aktywności - taki stacjonarny - u nas hit - mały go uwielbia chodzik mam i używam - czasem po prostu potrzebuje chwile rąk wolnych a mały śmiga w nim że jej pchacz mam ale sie nie sprawdza - jest malo stabilny, zachacza się o dywan itd przeważa no może jakby mały chodził tuptając pomału ale on chce biec i wpada na pchacza i wg mnie jest niebezpieczny

Gość chcem takie cos kupic
tylko ja mam futryne rowno ze sciana, czy da rade to zamontowac?czy? tylko jest do odstajacych futryn?

Pchacz jest bardzo stabilny i bezpieczny pod warunkiem że jest z drewna. Jak się komuś wywraca to znaczy że ma plastikowy. U nas się dziecko nigdy o futrynę nie obijało. Może masz wąskie drzwi. Na logikę nie da się tego zamontować na futrynie która nie ma wystających listew, ale możesz poszukać innych miejsc w domu albo na zewnątrz, które dadzą się zazębić. Skoczek wg instrukcji jest od 3 do 15 miesięcy. Niby przypomina nosidło na brzuch i skoro nosidła są bezpieczne dla bardzo małych dzieci to myślę sobie czemu miałoby zaszkodzić to, ale sama nie wiem czy odważyłabym się wsadzić w skoczka niesiedzące dziecko. Kurczę, może jestem przewrażliwiona, nie wiem.. ale wydaje mi się, że do takich rzeczy to dziecko musi mieć już mocne mięśnie pleców i potrafić siedzieć bez asekuracji. Ja sama zaczęłam przygodę ze skoczkiem dość późno, ale to dlatego że wcześniej o nim nie wiedziałam i późno go kupiliśmy. Normalnie to myślę, że zaczęłabym używać odkąd dziecko by samodzielnie siadało.

Pchacze dodatkowo się obciąża jak dziecko jest szybkie i często się wywraca. My wkładaliśmy czasem ciężkie książki. Nigdy nic się nie stało ani w domu ani na spacerze.

Producent pisze przy skoczku, że nadaje się dla dzieci które potrafią trzymać samodzielnie głowę. Hmmmmmmmmmm... Ok. Chyba jestem nadwrażliwa w takim razie.

Gość piczkaxxxxxxxxx
w tv mówili ze w ogóle dziecko nie powinno w chodziku sie poruszac bo samo nie łapie takier równowagi jak przy normalnych próbach chodzenia i wady postawy bo moze w jedna strone sie przechylac itp

chodzika nie polecam ponieważ dziecko uczy się w nim nienaturalnie poruszać, odbycha się paluszkami, źle stawia stopy i nie uczy się łapać równowagi. Dziecko zacznie chodzić wtedy kiedy będzie na to gotowe nie ma co go na siłe zmuszać. Jeśli już to najlepszy będzie pchacz. Jeśli chodzi o te skoczki montowane do futryny to moja koleżanka miała taki, była nim zachwycona, mówiła że jej mały tak fajnie w nim skacze niestety pewnego dnia jej synek rozbił sobie głowe o futryne, musiał mieć szytą skórę :O

Wg mnie wcale ,kiedy moja teściowa przywiozła chodzik mojemu synowi od razu wywaliłam do piwnicy ,leży tam tam do dziś,nie kumam rodziców co cieszą się że dziecko w chodziku i idzie do przodu,biedne dzieci na paluszkach prą do przodu w tym chodzikach ,w ogóle nie wiem co za kretyn to wymyślił.

to trzeba opuścić niżej, dziecko nie ma chodzić w chodziku na palcach, tylko na pełnych stopach, a siedzenie powinno być poniżej kroku, jak stoi trzeba umiec korzystać ;)

Gość mleko mamy
czasem mam wrazenie,ze te wszystkie gadzety sa po to ,by ułatwic zycie rodzicom,nie dziecku.ale skoczek fajna sprawa,tylko z ta rozbita głowa to troszke lipa..

Gość nawet przy opuszczonym
siedzisku odpychaja sie palcami. a dlaczego? z prostego powodu - bo nie umieja chodzic i nie wiedza jak. dlatego z chodzikiem jest duuupa. popatrz na nagrania na youtube to osiwiejesz. mnie zniechecily po maksie.

Gość mleko mamy
pewnie,ze kiedys masowo sie dzieci wkladalo w takie cudo i nikogo to nie dziwiło.jednak po co przyspieszac cos nie naturalnie?

Gość nawet przy opuszczonym
zreszta chodzenie nie wyglada tak jak jazda w chodziku. w chodziku dziecko siedzi na pupie i tylko majta nogami na wszystkie strony (cos jak na rowerze biegowym). chodzenie wyglada calkowicie inaczej (pupa nie siedzi, nogi nie sa w rozkroku i utrzymuja pupe). pomysl tylko

bo dziecko wkłada się do chodzika dopiero wtedy, kiedy umie samodzielnie stać wtedy błyskawicznie łąpie o co chodzi i ma frajdę, bo potrafi się bezpiecznie przemieścić a co do szkodliwości to nie znam dziecka, które chce być w chodziku dłużej niż 15-20 minut jednorazowo, więc nie demonizujmy jak się używa go 2-3 razy dziennie to nie zaszkodzi a jest niezastąpiony, kiedy chce się np. umyć głowę albo usmazyć kotlety, szczególnie, kiedy dziecko ma awersję do siedzenia w łóżeczku i drze się tam wniebogłosy...