Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eqwrgfwev

Czy rodzice tak mogą?

Polecane posty

Gość eqwrgfwev

Witam. Tyram sobie głowę tym pytaniem już od dłuższego czasu. Sprawa wygląda mniej-więcej tak: mój tata często pije, baaardzo często. Jak jest pod wpływem alkoholu, to mnie bije, wyzywa itp. Zdanie typu "pakuj się i wypierdalaj" pada bardzo często w moim domu. I dlatego właśnie piszę. Mam 18lat, uczę się, w wakacje pracuję. Chodzi o to, że nie bardzo wiem, czy rodzice mają prawo mnie wyrzucić z domu. Przyznam, że mam dość tej całej sytuacji i z chęcia bym się wyprowadziła, ale najzwyczajniej w świecie mnie na to nie stać... W związku z tym pytania: 1. Czy mają prawo mnie wyrzucić z domu? 2. Czy wyrzucajac mnie z domu, musza mi znaleźć inne miejsce zamieszkania? 3. Czy należą mi się jakieś alimenty? Błagam, pomóżcie... Pozdrawiam.

Gość dfdsddfdfdfdfdf
wspolczuej, co alkohol robi z ludzi

Gość eqwrgfwev
No niestety...

Gość eqwrgfwev
A wiesz ile mniej-więcej mogłabym dostać tych alimentów?

Gość eqwrgfwev
Agent, weź sobie daruj, co?!

Gość z tego co wiemmmmmmmm
to gdizes tak do 500 zł .ale nie mają prawa wyrzucic cie z domu no coś Ty. co za ludzie,robią dzieci i wyrzucają z domu!!! na policję zgłoś . nic Ci nie mogą zrobic póki sie uczysz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! muszą Cie utrzymać agent specjalny - pogieło Cię,dziecku składać takie oferty?

Gość eqwrgfwev
Nie zgłoszę na policje, bo mi wstyd... Poza tym nie chcę mamie robic problemów przez tego kretyna.

Przeciez jest pelnoletnia, to juz nie mozna nic zaoferowac? :o Jak mialem tyle lat co ona to marzylem o czyms takim, bo mialem identyczna sytuacje i wiem jaka to jest masakra. Czlowiek odzywa jak opusci taki dom, a ona jest na tyle mloda, ze jeszcze moze nie miec az tak bardzo skrzywionej psychiki. A kazda minuta obecnosci w tym domu wyrzadzi jej wiekszej szkod, niz pozytku.

no to trudno . musisz nauczyć się i mu sie stawiać! Nic Ci nie moze zrobić,jeżeli będzie Cię bił to najzwyczajniej w swiecie mu oddaj! Co to On ma prawo Cie uderzyc a ty nie??? Wiesz wstyd,wstydem.. jemu powinno byc wstyd. Miałam taką samą sytuację więc troche wiem. Agent - idź sie leczyć zboczeńcu jeden i spiertalaj.

Gość eqwrgfwev
Agent, skoro mówisz, że miałeś taką samą sytuację, to chyba ostro na psychikę Ci padło, skoro wyjeżdżasz mi z taką propozycją! :/ ________________ Wiem, że to jemu powinno być wstyd, ale co ja zrobię? On pijany, to nie mysli. Zreszta nawet na trzeźwo tak mówi. Yhh, nie wiem, co robić. Nienawidze go. ... ;/

nie dziwię Ci się kochana. Postrasz go policją,a słuchaj masz moze babcie,dziadka,ciocie?? moze mogłabyś do kogoś się po prostu wyprowadzić..złożyc pozew o alimenty ?

z tego - spier ... cos tam to mozesz mowic do swojego tatusia :o Ludzie, odrobina kultury i zachowania nie zaszkodzi, co z tego, ze jestes anonimowa - to i tak swiadczy o Tobie. Pewnie sama dobrze wiesz, ze masz juz problemy z psychika, co jest oczywiscie wynikiem tego, ze Twoj tato Cie nie kochal, ale to oczywiscie nie Twoja wina, bo ten glupek nawet siebie nie kochal, co wiecej - mozna rzec, ze siebie nienawidzil - stad taki Twoj los. eqwrgfwev - juz tak sobie nie pochlebiaj ;) Najzwyklej w swiecie dopuscilem sie prowokacji (bo i tak to przeciez oczywiste, ze nikt inteligentny sie na takie cos nie zgodzi). Poza tym Twoj styl pisania sugeruje, ze psychicznie troche sie juz wykanczasz, zatem i tak na nic bys sie nie zdala, wole osoby stabilne. Aczkolwiek rada ... zebys jak najszybciej zwiala z domu jest trafna. Ja niestety mieszkalem przez spory czas z toksycznymi rodzicami, aczkolwiek gdzies od 18 roku zycia kompletnie sie od nich odcialem - w sensie, ze nie wtracalem sie w ich klotnie. Na co dzien udawalem tez dobrego synka - w sensie, ze wiadomo, iz byka nie nalezy draznic, zatem bylem mily - a w glebi duszy wiedzialem i tak swoje. No coz, jak czlowiek od najmlodszych lat robi wszystko, by jakos przezyc to pozniej moze byc tylko lepiej, bo adaptacja do tego okrutnego swiata byla dla mnie niczym wielkim. Obecnie jestem kompletnie niezalezny, swietnie zarabiam, z rodzicami praktycznie kontaktu nie utrzymuje (nie to, ze ich nienawidze, czy cos - ot co, po prostu nie odpowiada mi ich styl zycia / bycia), zyc nie umierac :)

Gość eqwrgfwev
Mam tylko jednego dziadka i babcie również jedną (małżeństwo), mieszkają 300m ode mnie,więc i tak codziennie widziałabym mordę ojczulka.

nie mają prawa Cie wyrzucić. Mają za to prawny obowiązek opiekować się Tobą do 26 roku życia jeśli się uczysz. Możesz starać się o alimenty od nich. Najlepiej, żebyś się wyprowadziła. ale domyślam się , że to może być trudno. trzymaj się.

Gość eqwrgfwev
Dziekuję Wam wszystkim za pomoc:)

Gość ja powiem tylko
Zmieniło się u nas troszeczkę prawo... Jak pojdziesz do opieki i poskarżysz sie na alkohol w domu, to oni mają OBOWIĄZEK objąć waszą rodzinę pomocą. Zakładają wtedy rodzinie tzw. niebieską teczkę i rozpoczynają procedurę. Opieka zawiadamia policję i jeśli są w domu maloletnie dzieci to od razu interesuje się ich losem kontaktując się np ze szkołą... Wszystko po to, aby zbadać całą sprawę i jeśli w domu jest alkoholik, to skłonić go do leczenia. Nie powinnaś dać się zastraszyć ojcu i jeśli jesteś psychicznie silniejsza od matki, to możesz jej pomóc... Nie licz na to, że ojciec nagle przestanie pić... Jeśli masz odwagę i siłę, to możesz walczyć o poprawę losu swojego i swojej matki.

Gość wertyxxxxx
wnieś pismo do urzędu miasta z prosbą o przydział mieszkania komunalnego, opisz dokładnie tą sytuację, jaką masz w domu. Tylko najlepiej jak znajdziesz sobie drobną pracę, np. na 1/4 etatu, czyli gdzieś kelnerka albo coś... a od rodziców alimenty jak bedzies się uczyć, studiować - od każdego minimum 350 zł.

Gość eqwrgfwev
Ale ja nie chcę mamie robić kłopotów.