Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość drgrthsrthsr

PYTANIE O MEISZKANIE W BLOKU- OPŁATY

Polecane posty

Gość drgrthsrthsr

Z koleżanka chcemy wynajac mieszkanie w bloku, a żadna z nas z bloku nie jest:( Opłaty za prąd i gaz sa chyba co 2 czy 3 miesiace tak?? Natomiast ten czynsz co się płaci do spółdzielni mieszkaniowej... jesli jest w nim woda to znaczy,że jak bedziemy oszczedzac wode to mniej zapłacimy bo mniej jej wykorzystałysmy?? czy bedziemy płacic tak samo, ale po tym okresie rozliczeniowym bedzie nadpłata albo niedopłata tak?

ja place gaz co 2 miesiace prad-co miesiac czynsz woda wg zuzycia licznikowego czyli jak zuzyje mniuej to mniej zaplace

Gość blok blokowi nie rowny, to
aha, o to chodzi... więc jeśli w czynszu jest wliczana woda to nie ważne ile zużyjecie to tyle samo zapłacicie

Gość odp. na zadane pytanie
Energię - płacę co miesiąc. Gaz - co miesiąc. Z tym, że zarówno za energię jak i gaz dostaje się fakturę prognozowaną na pół roku, potem jest rozliczenie. Co do wody jest chyba różnie. U mnie jest płatne co miesiąc 3 metry wody na osobę w czynszu, po pół roku przychodzi rozliczenie tej wody i jest albo nadpłata albo niedopłata. Natomiast u mojej mamy woda jest płatna osobno, poza czynszem. Co kwartał podaje stan licznika, płaci tyle ile wychodzi wg zużycia po 3 miesiącach.

Gość drgrthsrthsr
a o co chodzi z tymi nadpłatami i niedopłatami?? bo kurcze zielona jestem w tym temacie:( z tego co wiem to czynsz jest ruchomy- wiec to zalezy od tej wody??

''aha, o to chodzi... więc jeśli w czynszu jest wliczana woda to nie ważne ile zużyjecie to tyle samo zapłacicie '' Niekoniecznie. Ja płacę wodę w czynszu co miesiąc. Jednak po pół roku następuje spisanie liczników i rozliczenie tej wody. Dopłacam albo mam zwrot. Jeśli nie ma liczników na wodę i płaci się ryczałtem co miesiąc wtedy nie ma takowego rozliczenia. Ale to jak nie ma się wodomierzy w domu.

Gość drgrthsrthsr
mi jest tak głupio,że takie pytania zadaje, ale to dopiero moje pierwsze wynajmowane mieszkanie, a zawsze mieszkałam w domku jednorodzinnym, a teraz studia:(

Tak naprawdę to nasze odpowiedzi na niewiele ci się zdadzą, bo w każdej spółdzielni może być inaczej. Czynsz, woda, gaz ( u mojej mamy np płaci się za gaz w czynszu, bo ma tylko w kuchence gazowej a nie że woda ogrzewana na gaz) wszystko może być różne u każdego.

Gość flow
ja place co miesiąc czynsz, wode (wedlug zuzycia) fundusz remontowy, w innych spoldzielniach to sie nazywa fundusz lokatorski czy jeszcze inaczej co dwa miesiace place prąd a gaz na szczescie mam w ryczałcie i place jakies grosze razem z czynszem

Gość drgrthsrthsr
czekajcie juz wiem jak jest u mnie. Płacę czynsz co miesiac, w czynszu jest woda, a prad i gaz chyba co 2 czy 3 miesiace. Natomiast potem na koniec jak sie bede wyprowdzac to bedzie rozliczenie i wtedy chyba bedzie zwrot jak bedzie za duzo albo niedopłata.

Gość a co mi tam, mi tam, mi tam
Ja place co miesiac czynsz, w okresie od maja-pazdziernika odliczam od niego kwote jaka w pozostalych miesiacach idzie na ogrzewanie, takze w tym okresie mam czynsz nizszy o jakies 110 zl. Co dwa miesiace-prad; gaz dwa razy w roku i tak samo woda. No i oprocz tego kablowka, net i tel. stacjonarny- tez co miesiac. Z woda jest najgorzej, bo nie dosc, ze zawsze mam niedoplate, to jeszcze na dodatek co pol roku musze placic :O wczesniej mialam co dwa miesiace, to tak nie odczuwalam a teraz jak za szesc m-cy mi sie uzbiera to ciezko bedzie :O

Gość flow
a i jeszcze trzeba wspomniec o kwestii ogrzewania u mnie jest tak ze za ogrzewanie tez sie placi w czynszu i tak ok maja, czerwca pojawiaja sie panowie spisuja te "termometry" z grzejnikow i pozniej przychodzi rozliczenie.....jest albo nadplata (i wtedy ta kwota przechodzi na poczet czynszu... lub jest niedoplata i trzeba bulic)

Gość flow
drgrthsrthsr- wysokosc czynszu zalezy od metrazu no i jak chcesz wynajac to bedziesz bulic za wynajem.... nie lepiej akademik? taniej!

Gość drgrthsrthsr
jestesmy juz zdecydowane na to mieszkanie, liczyłysmy sie z tym,że bedzie drożej

Gość drgrthsrthsr
bazienka- a jak macie z ta woda??? potem wam przychodzi jakies rozliczenie?

Gość drgrthsrthsr
to tak jak u mnie