Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

seat ibiza

stopy końsko szpotawe - które dziecko ma lub jest podejrzenie na usg?

Polecane posty

Witam! Chciałam popisać z mamami, których dzieci mają SKS. Jak sobie radzicie? Jak poważne są wady Waszych dzieci? Gdzie się leczycie i jakimi metodami? Postanowiłam założyć taki temat, aby rozpowszechniać metodę Ponsetiego.

Gość dzisiaj bez nika
Mojej siostry syn miał usg 4 d ale wszystko na nim widzieli (podobieństwo, wielkość siusiaka itd :]) a jakoś nikt nie zwrócił uwagi na okropnie wykrzywione stopy. Był niby leczony tą metodą + 2 operacje, teraz ma 4 lata czeka go kolejna operacja...........

Gość no to niezłego
mutanta spłodziłaś :O Trzeba było nie jarać zioła i nie łoić wódy :O

Gość zapada
znajomej syn ma ta chorobę...od urodzenias do 9-go miesiąca zycia nosił gipsy i miał jakieś tez operacje...teraz ma 7 lat i znów czeka na operację...chodzi do srodka stopami,w ogóle nie zgina stóp...nie ma tez mięsci na łydkach przez te gipsy i te wszystkie operacje

Może jednak jest jakaś mama. bo wolałabym porozmawiać z faktycznym opiekunem takiego dziecka, a nie że koleżanka, siostra, sąsiadka ma takie dziecko. itp. Jak ktoś nie zna tego problemu, to dla niego będzie to potworne, jak dla pomarańczy wyżej.

Mój syn,który ma teraz 12 lat urodził się z tą wadą.Leczenie zaczęliśmy bardzo wcześnie,bo jak miał tydzień,to było gipsowanie i ustawianie stopy,a w wieku 7 m-cy przeszedł operację.Wszystko byłoby super,gdyby nie to,że wada dotyczy jednej stopy i w związku z tym pojawiła się dysproporcja w długości nóg(wprawdzie niewielka,ale troszkę syn utyka)Jeśli chodzi o samą stopę,to inni lekarze byli i są pełni podziwu,że ma tak świetnie wyprowadzoną stopę i tylko jedną operacją...

Gość mój były miał tą chorobę
mój były miał tą chorobę, w tej chwili ma 25 lat i całe życie miał wiele operacji, niestety nie należy mu się żadna renta ani nic podobnego, co kilka lat operacja, wkładanie jakichś prętów aby rozprostować stopy, kilka miesięcy w gipsie, ogólnie chodzi normalnie, stopy tylko trochę brzydko wyglądają, ale nie może dużo chodzić, bo zaraz odczuwa ból...

Dr Zbigniew Lipczyk z CZMP w Łodzi,naprawdę polecam,choć nie ukrywam,że większość wizyt to były wizyty płatne,ale warto było!