Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość torino

Nie zglosilam nabycie spadku do US-czy da sie jakos uniknac placenia podatku

Polecane posty

Gość torino

Przekroczylam ten 6 miesieczny termin.Teraz musze zaplacic podatek ok 10 000 Moze da sie jakos tego uniknac-podanie do naczelnika albo jakies kruczki prawne Zna sie ktos?

Gość ptasiek nastroszony
podatki trzeba płacić. potem tacy kombinatorzy narzekają oni najbardziej , że dróg nie ma , że tego i tamtego nie ma... teraz to możesz liczyć na rozłożenie na raty i cieszyć się , że unikniesz kary. odsetek raczej nie.

Gość torino
ale za co mam placic?nabylam spadek po rodzicach i jestem zwolniona z podatku dom stoi-place podatek od nieruchomosci wiec nie unikam platnosci Przegapilam tylko ten cholerny termin:O

Gość ptasiek nastroszony
jak po rodzicach to nie zapłacisz , tylko 5 lat nie możesz niczego z tym zrobić. ale od spadku się płaci od darowizn od najbliższej rodziny nie

Gość może spróbuj inaczej...
mało, że ci nie odpuszczą tego podatku, wiem ze swojego doświadczenia to poza tym i tak cię "znajdą"

Gość może spróbuj inaczej...
cd. jesli nie masz kasy to złóż podanie o rozłożenie na raty i zaproponuj w piśmie, jakiej wysokości raty możesz płacić, oni cię wezwą na "przesłuchanie" dot. twojej sytuacji materialnej i podejmą decyzję udaj idiotkę, że nie wiedziałaś ze musisz zapłacic podatek... nie wiem czy masz swiadomość ale będą ci naliczone odsetki karne od naleznej kwoty podatku, są naliczane od dnia wymagalności zapłaty

Gość torino
zaplace jak bede musiala-trudno ale moze da sie cos zrobic? ptasiek czyli 5 lat nie moge sprzedac? Dom po ojcu normalnie place podatki od nieruchomosci ite ale nie zglosilam do US w ciagu 6 miesiecy bo nie wiedzialam i dzisiaj mi wyliczyli ok 10tys tego podatku:O a moze jakies pismo do naczelnika z prosba?

Gość torino
tylko kiedy jest ta data i ile tego podatku?niby wyliczyli bo ja podalam wartosc ale moze da sie ja zanizyc zadne pismo wzywajace nie przyszlo termin minal w maju

Gość torino
to jest spadek po ojcu 1/2 domu druga polowa mojej matki dom stoi i pewnie bedzie stal ale nikt w nim nie mieszka

Gość spadkobiorca
Składa sie odpowiedni PIT- wykazuje sie co odziedziczyłas i w jakiej częsci. od tego nie ma podatku ale od sprzedazy domu ze spadku tak. US karze cie za niedopelnienie terminu. Watpie czy ci pójda na rekę, pot o jest ten termin. notairusz powinien cie powiadomic jaki masz czas na uregulowanie tego stanu. ja to zrobilam dzień po uzyskaniu aktu postepowania spadkowego. Natomiast jesli bedziesz chciała sprzedac ten dom to zapłacisz napewno podatek od gruntu, lub czesci tego gruntu ,który ci przypadł w spadku. jesli byłas zameldowana w tym domu dluzej niz rok to od domu nie zapłacisz nic. ja miałam rok temu taka sytuacje. Dom sprzedany, ulga meldunkowa mnie objeła( nie wazne w jakim czasie byłas tam zameldowana,wazne zebys była, jesli nie byłas zameldowana to równize zeznania swiadków, którzy poswiadcza ze mieszkałas tam ponad rok)), natomiast odziedziczona czesc gruntu poszła w podatek.

Gość torino
nie bylam tam zameldowana bo tam nie mieszkalam dom stoi pusty czyli nie ma sily trzeba zaplacic ten podatek?:O

Gość nie oglądałam!
Najważniejszy jest termin!!! Poszukaj soie w necie info o tzw. ?czynnym żalu", napisz donos sama na siebie i leć do urzędu złożyć to i wszystko inne co powinnaś, wtedy nie zapłacisz kary. Bo dla urzędu skarbowego najważniejsze jest żeby w terminie wpływały deklaracje, pieniądze już niekoniecznie, bo jak jest w terminie papier to i pieniądze kiedyś ściągną. A Ty szybciutko pisz ten czynny żal, ja dwa razy uniknęłam w ten sposób kary, ważneżebyś zdążyła zanim oni sie pokapują, albo ktoś cię podkabluje.

Gość torino
czyli co mam napisac? pomoz mi:)prosze:) jaki czynny zal?

Gość torino
nie ogladalam-jestes?

Gość torino
pomoze ktos?

Gość torino
da sie jakos to zalatwic?