Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość o masakraaaaa

Czy ściąganie na chomiku jest nielegalne i mam zapłacić karę?

Polecane posty

Gość o masakraaaaa

Ja pierniczę, ale wpadłam :( MAm konto na chomiku i ściągałam sobie książki i filmy. I jakis czas temu dostałam inf od chomika, że wydawnictwa zglosiły prawa autorskie do kilku książek i sa one zablokowane i widoczne tylko dla mnie. A dziś dostałam inf od kancelarii prawnej, która występuje w imieniu wydawnictwa i żąda zapłaty ok 400zł jako zadośćuczynienia za nielegalne rozpowszechnianie itd, itp. Wiem, że takie pliki powinny byc kasowane do 24h. Mam takie inf nawet na profilu. I teraz mam pytanie czy mam to zapłacić? I jak oni ewentualnie mogą mnie namierzyć skoro oprócz nick-u nie mają zadnych moich danych. Jedynie po IP mogliby mnie namierzyć ale opłacałoby się im to robić za parę stów?

Gość lalal ba lla
ja tez jestem ciekawa... tez mam konto i ściągnełam film ,, dziewczyny z kalendarza'' :P

Teoretycznie postaw się w sytuacji wydawnictwa. O samym autorze nie wspominając. Jak ty poczułabyś się, gdyby ktoś twoją pracę na którą poświęciłaś wiele miesięcy udostępniał nielegalnie na jakimś tam chomiku? :D

Gość martyyyysia
bez sens... przeciez to nie jest darmowe ściaganie, tylko sie płaci za to.. sama ściagam filmy już x lat i nigdy nic mi nie przyszło ;/

Gość o masakraaaaa
wiem, że wydawnictwo ma prawa autorskie i td, ale czy wysłanie maila przez kancelarię o zapłacie jest prawnie mozliwe? Jak oni nawet mojego imienia nie maja tylko wymyslony nick?? Na chomiku ściagałam za darmo