Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość promenadaaa

na palcu której ręki nosi się pierścionek zaręczynowy???

Polecane posty

Gość promenadaaa

dziewczyny na której ręce nosicie pierścionek zaręczynowy?? mój chłopak niedawno mi się oświadczył i powiem szczerze, że nie mam pojęcia jak się prawidlowo nosi zgodnie z polską tradycją, ja noszę na serdecznym palcu prawej dłoni, ale np moja koleżanka nosi na lewej, że niby od serca

Każdy nosi jak chce , ja też noszę na prawej ale co za różnica , mnie po prostu na prawej jest wygodniej

Gość sefdsgfvdgvdfgvbgvb
a ja od poczatku na środkowym, jubiler zmniejszał ale i tak za mało

Gość ja na przykład noszę
na drugim od lewej palcu lewej ręki. a obrączkę na drugim od prawej prawej dłoni.

Gość tsh, ft3, ft4, przeciwciała
Ja noszę na prawym serdecznym i obrączkę i pierścionek. Tak mi jest wygodnie.

Gość poweselna
Tradycyjnie powinno nosić się na serdecznym palcu prawej dłoni, a w dniu ślubu na to miejsce zakłada się obrączkę. O ile wiem, jesteśmy jedynym narodem noszącym pierścionki zaręczynowe i obrączki na prawej dłoni - dawniej i u nas noszono na lewej dłoni, ale zdaje się, że w czasach zaborów Polacy zaczęli przekładać tę biżuterię na prawą dłoń, żeby jakoś odróżnić "swoich". Nie wiem, ile w tym prawdy, może to legenda, ale współcześnie i tak każdy nosi jak mu się podoba :) Dla mnie raczej jest dziwne, a znam osobiście taki przypadek, że dziewczyna zerwała zaręczyny i jest z nowym facetem, ale nadal nosi na serdecznym palcu prawej dłoni tamten zaręczynowy pierścionek. Może to dla niej nieistotne, dla mnie to ważny symbol i nie rozumiem tego.

Gość hmmm a ktory
to serdeczny :P bo wg mnie to powinno nosic sie na tym co obraczke, tzn na tym palcu kolo malego palca :D to jest serdeczny ?? wydawalo mi sie ze serdeczny to srodkowy ;P

Gość poweselna
Środkowy to po prostu środkowy, a serdeczny to ten między środkowym a malym :)

w Polsce nosi sie pierscione i obraczke na prawej dloni bo ta dlon podajesz zeby sie przywitac i dzieki temu witajacy sie wie ,ze jestes z kims zwiazana. na lewej rece pierscionei i obraczke nosi wdowa...z tych samych powodow. uwazam ze to ladna tradycja :)

po pierwsze to zrodlo jest troche niepwene bo wiadomo do wikipedii moze doadac kazdy co chce.A po drugie przekladanie pierscionka to tradycja wegierska. no ale tak tio juz jest ,ze kazdy robi jak uwaza a potem zanikaja najstarsze tradycje :(

Gość red fuzzz
zareczynowy na prawej na serdecznym w niu slubu przekladam na lewa na srrdeczny a obraczka na prawej na serdecznym

Gość poweselna
Zgadzam się z zakochaną_panną - szkoda, że nie podtrzymujemy tak wielu pięknych tradycji...

Gość hhhhhhhhhhhr45
na lewej

Gość mareczek29
Prawidłowo nosi się na serdecznym palcu prawej ręki, a w dniu ślubu przekłada się na palec serdeczny lewej ręki bo tak jest wygodnie i najprościej.

Gość fotografKA :)
zapraszam serdecznie katarzynazawistowska.pl

Gość kuternoha
najlepiej pierścionek sprzedać i kase przepić to nie będzie problemu