Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość recepta

problem z receptą

Polecane posty

Gość recepta

Hej, mam pewne pytanie. Byłam dziś u ginekologa po receptę na tabletki antykoncepcyjne. Od kilku miesięcy biorę Syndi 35. Jednak lekarz nie mógł mnie przyjąć więc poprosiłam panią z rejestracji, żeby wypisała mi receptę. I tu pojawił się problem. Na mojej recepcie jest napisane Diane s.1x1. To oznacza, że dostanę Diane 35 chyba. A jeżeli tak, to czy mogę poprosić aptekarza, żeby dal mi zamiast tego Syndi 35? Proszę, pomóżcie.

Raczej nie ma możliwości, żeby Ci wydali inny lek antykoncepcyjny niż masz na recepcie. Zapytaj się w aptece jak to wygląda. Tabsy anty to nie to samo co inne, gdzie możesz dostać zamiennik, bo to tylko inny producent, a lek ten sam. Jak dla mnie to ten ginekolog nawalił, bo przepisała Ci nie to, co bierzesz. Może to zależy też od dobrej woli farmaceuty. Różni ludzie są. Zapytaj się, warto, najwyżej powie, że nie możesz, a będziesz miała pewność i rozwieje to Twoje wątpliwości.

Gość Perw w przelocie
A co za różnica skoro skład jest ten sam?

Gość Perw w przelocie
"Tabsy anty to nie to samo co inne, gdzie możesz dostać zamiennik, bo to tylko inny producent, a lek ten sam." Jak to nie? Jeśli skład jest ten sam to można dostać zamiennik.

Gość recepta
Dzięki:) No, niby ten sam, ale mimo wszystko nie chciałabym zmieniać. Zapytam farmaceuty i najwyżej znów pójdę do lekarza.

mogę Ci tak powiedzieć, że jak kiedyś miałam odpis od recepty (czyli mogłam to zrealizować tylko w tej jednej aptece) i poszłam tak na ostatnią chwile kupić tabletki, akurat moich nie było już na składzie, to dostałam po prostu ich odpowiednik bez problemu wiec jak sklad ten sam to myśle że spokojnie możesz powiedzieć a aptece że recepte wypisywała pielęgniarka bo lekarz poszedł na urlop i sie pomyliła zwyczajnie

Syndi i Diane to odpowiedniki. Powiedz w aptece który preparat wolisz, nie ma z tym problemu. Lekarz nie nawalił i pielęgniarka też nie, co wy za głupoty piszecie. Nie ma innej Diany niż Diane-35, podobnie jak Syndi35. Bez problemu wykupisz leki :)

Gość Perw w przelocie
Witaminę C też zawsze bierzesz tej samej firmy? 😴

Do wypisu wyżej - odpis recepty robi się tylko na leki 100% płatne, a Diane i Syndi są refundowane. A zamiennik zawsze możesz prosić i go otrzymasz. PS. Jestem farmaceutką, jeszcze ma ktoś pytania? :)

Gość recepta
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi:)

ale co to ma do rzeczy? ja biore inne tabletki, nie są refundowane i przytoczyłam swoja sytuacje nie ze względu na sam odpis tylko żeby powiedzieć, iż nie mając możliwości kupić w innej aptece swoich tabletek, dostałam bez problemu zamiennik :P

Gość Odpis
recepty mozna prosic zawsze. Wiec, zawsze usmiechnieta, chyba marna z Ciebie farmaceutka jak tego nie wiesz.

Gość Odpis
Nawet na leki refundowane. Poza tym lepiej nie mowic ze pielegniarka wystawila recepte bo lekarz byl na urlopie - a pieczatke to z nieba wziela? Np moje recepty sa na mnie kodowane, z wydrukowanym moim imieniem i nazwiskiem i jak jestem na urlopie to nikt nie ma do nich dostepu.

Coś źle rozumiesz. Ja mówię o odpisie recepty wystawianym w aptece, przez farmaceutę. Nie mówię o sytuacji gdzie pielęgniarka sama spisuje lek z karty pacjenta, bo to nie jest żaden odpis. Na odpisie recepty nie masz choćby kodu kreskowego recepty, który jest podawany do NFZ w celu refundacji. Widziałeś gdzieś refundację na odpis recepty?? To ci dopiero historia ;)

Gość Odpis
Ja tez o tym mowie. Bez problemu mozna wystawic odpis recepty na lek nierefundowany.

Gość Odpis
Na refundowany tez. Nie raz na recepcie sa napisane np 3 opakowania danego leku a pacjent wykupuje 1 op a na 2 nastepne ma odpis. Jedyne czego nie mozna to robic odpisu z odpisu.

A tu stosowny paragraf : 8. 4. Jeżeli recepta została wystawiona na leki oznaczone symbolem "Rp.", z wyłączeniem środków odurzających, substancji psychotropowych i prekursorów, a także leków, o których mowa w art. 36, 37 oraz 44-46 ustawy, osoba wydająca lek ma możliwość wystawienia odpisu, który może być zrealizowany za pełną odpłatnością wyłącznie w aptece, która odpis wystawiła.

Gość tsh, ft3, ft4, przeciwciała
No ale z tego co napisałaś można wywnioskować (ja mogę jako laik w temacie), że odpis można wykonać nawet jeśli lek jest refundowany, ale na podstawie odpisu wykupić bez refundacji. Czy się mylę? Wiem, że kiedyś chciałam odpis recepty na pełnopłatne pigułki i pani w aptece odmówiła :o

A Rp. oznacza refundowane czy co oznacza?

Gość Odpis
Leki refundowane mogą być wystawiane w formie odpisu, ale nie przysługuje im już refundacja. To nie znaczy ze się nie da, bo się da, pytanie tylko czy potem pacjent będzie chciał zapłacić 100%.

Gość Odpis
Znam ten paragraf, zawsze usmiechnieta. Tak, bywa i tak ze z lenistwa farmaceutow pacjent nie dostaje odpisu nawet na lek nierefundowany. A Rp. to recipe, z lacinskiego "weź" :) Potocznie oznacza lek recepturowy bo wiadomo ze od leku nie na recepte nie bedzie sie robic odpisu bo mozna kupic bez :)

cały czas mówiliśmy o tym samym :) Bo mi chodziło o to, że odpis recepty robi się i realizuje ze 100% odpłatnością, bez refundacji. Papier wszystko przyjmie, więc ja mogę zrobić odpis na lek refundowany, ale jego wartość na 100% często przyprawia pacjenta o palpitacje. Jak jest parę groszy to ok, nie ma sprawy. A że pani w aptece nie zrobiła odpisu na hormony...to już faktycznie przegięcie, ja bym się upierała. Przecież to minutę zajmuje.

Teraz bym się upierała, ale wtedy nie wiedziałam jak to jest z tymi odpisami. Po prostu nie poszłam więcej do tej apteki.

No jak uzasadniła, powiedziała, że nie może zrobić odpisu i już. Ja się nie wykłócałam, bo nie bardzo wiedziałam jak to jest z tym, a po prostu nie miałam kasy żeby od razu wykupić 3 opakowania, więc nie wiem, może ona myślała, że ja już nie wrócę, ale w sumie co ją to obchodzi? Nie była miła ogólnie, a wcześniej kupowałam w tej aptece i wszystko było ok, no ale nigdy nie chciałam odpisu.

No to faktycznie dziwna jakaś. Skoro piguły na 100% płatne to łaski nie robiła. Ale człowiek raz się sparzy to potem już wie :) Omijaj takie farmaceutki, niektórym faktycznie praca szkodzi ;)