Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prolaktynna1976

wysoka prolaktyna - prosze o pomoc !!

Polecane posty

Gość prolaktynna1976

witam Was mam 35 lat. Bardzo chcialabym zajsc w ciaze. lekarz zlecil mi wiec badania hormonalne tarczycy (TSh, FT3, FT4) - sa w normie. Ale jestem zaniepokojona prolaktyna. wynik - 153,70 mI/UI (norma to 102 - 496). Natomiast prolaktyna po 1h wynosi az 4 464,00 :-( jestem zalamana, co o tym sadzicie, to nie jest chyba prawidlowe.. Ponadto od jakiegos czasu sie zle czuje, nie ma sil na nicy, mam czeste mdlosci etc bede wdzieczna za kazda informacje,sugestie pozdrawiam

Gość xdxd
wysoka polaktyne można zbic lekami... nie polecam bromergonu bo ma wiele skutków ubocznych.... sama zazywalam norprolac wynik 153,70 jest ok nie rozumiem tego wyniku po 1 h ..... nigdy nie mialam tak robionych badan chyba ze na glukoze

Gość prolaktynna1976
witam, To sa moje dzisiejsze wyniki badan hormonalnych: tsh wynik - 1,640 (norma: 0,27 - 4,200) FT3 wynik - 2,94 (norma: 2,00 - 4,40) FT4 wynik 13,70 (norma:102,00-496,00) bardzo prosze o informacje :-(

Gość a to ciekawe
autorko ja też po godz miałam bardzo wysoką, (pewnie miałaś roboioną z tabletką tzw obciążeniem, ja też tak miałam). Moze nie miałabym robionych tych badań gdyby nie to,że nie mogłam zajść w ciąże. Nic się nie martw dostaniesz leki obniżające wysoką prolaktynę. Lekarka dała mi dwie opcje pierwsza to tanie leki (i fatane samopoczucie po nich) i długie leczenie a druga to drogie leki i szybsza możliwość zajścia w ciąże. Oczywiście wzięłam drugą opcję i po drugim opakowaniu DOSTINEX zaszłam w ciąże:)

Gość jdidjsj
podałs złą normę do ft4 podaj prawidłową

Gość prolaktynna1976
przepraszam, ze zdenerwowania podalam zly wynik wynik: 153,70 (norma:102,00-496,00)

Gość jdidjsj
nie denerwuj się, ale ten jest tes nieprawidłowy chyba, to jest chyba prolaktyna a nie ft4 :)

Gość prolaktynna1976
jezu, ja juz przestaje myslec przez to zdenerwowanie wynik dla FT4 to 1,15 (norma:0,93-1,70)

Gość jdidjsj
FT4 28.57% [wynik 1.15, norma (0.93 - 1.7)] FT3 39.17% [wynik 2.94, norma (2 - 4.4)] A więc tak, przeliczyłam twoje wyniki na procenty, po to, zebyś zobaczyła ich stosunek do siebie (powinny byc procentowo na równi) u Ciebie jest ft4 niższe od ft3 co wskazywałoby na lekką nieodczynnosć. dlaczego? bo prawidłowe hormony powinny byc na wysokości 60-80%. tak czy inaczej mnie sie wydaje, ze sa za niskie, poza tym ft4 powinno byc lekko wyższe lub równe ft3. to są hormony tarczycy jesli nie wiesz, a tsh jest hormonem przysadki mózgowej, ona reguluje czynnosc tych hormonów. Powiem ci tak, tsh masz w sumie ok ale dla ciąży najlepsze jest kiedy trzyma sie w granicach 1 lub nizej. trudna sprawa tak jak myslałam, bo lekarz nie da Ci nic poza lekami na zbicie prolaktyny, masz za dobre wyniki na leczenie tarczycy.... (zdaniem lekazry to Ci gwarantuję) u nas się leczy jak jest brdzo żle. ja gdybym była lekarzem dłabym Tobie tyroksynę (T4 w tabletce-czyli hormon produkowany pzrez tarczycę) by go podniesc i zmniejszyc tsh. te wyniki są w normach zgadza sie, ale do ciaży nawet ta norma nie jest prawidłowa. jeszcze ważne jest Twoje samopoczucie! jesli przy tych wynikach czujesz sie wysmienicie to super! ale jesli masz mdłosci, cos z włosami, sucha skóra, zaparcia, kołatania serca, trudno chudniesz lub trudno Ci przytyc, deprechy i inne... moge Ci poradzic jedynie: zrób sobie usg tarczycy, i zrób pzreciwciała antyTPO. moze masz subkliniczną postac niedoczynnosci tarczycy. A juz napewno poradz się na forum http://forum.gazeta.pl/forum/f,94641,Choroby_tarczycy_i_hashimoto.html tam ci dziewczyny pomogą, mi pomogły, jestem dzis w 20 tyg :) moja rada: najpierw zbadaj tarczycę porządnie -USG!!!! bo ona często jest winowajcą wysokij prolaktyny, leki na tarczyce w zadnym wypadku Ci nie zaszkodzą, a te na prolaktyne bardzo.

Gość jdidjsj
uwierz mi, w dzisiejszych czasach jest pogrom w chorobach tarczycy, ale u nas to temat tabu. ja sie leczę w niemczech i tu jest o 100x inaczej. narazie zrób usg, bo częsta jest zachorowalnosc na Hashimoto to choroba tarczycy koncząca się niedoczynnoscią :( i czesto na poczatku wyniki nic nie pokazują a prolaktyna juz wariuje. moja kolezanka tak miała, zle się czuła a wyniki tarczycy miała super, zbadała wiec antytpo i miała baaaaardzoooo wysokie co swiadczyło o Hashimoto. jak tylko zaszła w ciąze jej taczyca juz tego nie wytrzymała bo za dwoje nie mogła i poroniła. pzry kolejnej juz sie wspomagała lekami i ma slicznego synka. nie chce Cie straszyc! tylko warto zbadac to dokładnie, zeby potem nie żałowac. moze i jestes zdrowa jak rydz ale sprawdz. tarczyca bardzo jest wazna dla ciaży i wogóle :)

Gość prolaktynna1976
ojejku strasznie Ci dziekuje, ze poswiecilas mi troszke czasu. jesli chodzi o usg tarcycy to robilam ja 5 miesiecy temu i jest podobno ok. jest tam jakis malutki guzek na tarczycy ale pozniej poszlam do specjaisty - endokrynologa w enel-medzie i powiedziaa, ze jest wszystko w porzoadku i nie prepisze mi zadnych lekow. robilam jeszcze badanie: przeciwciala przeciwko peroksydazie tarczycowej (ATPO) i moj wynik to: 51,9 U/mI, a norma to

Gość jdidjsj
o własnie! jaka norma tego atpo?

Gość prolaktynna1976
norma ATPO to:

Gość jdidjsj
no ? jaka? :)

Gość prolaktynna1976
ja wpisuje ale sie nie pojawia, hehe norma to:

Gość jdidjsj
hmmm podaj liczbę -mniej niz?

Gość prolaktynna1976
norma dla ATPO to: mniej niz szescdziesiat

Gość
Z glikozą to masz chamowanie wydzielania prolaktyny , A autorce polecam jak najszybsze póście do dobrego Endokrynologa , Bo masz bardzo wysoki poziom prolaktyny . Pewnie miałas robiony tes z taka tabletką i co godzinę Ci pobieraja krew trzy razy. Zapomniałam jak sie dokładnie te badanie nazywa

Gość prolaktynna1976
qrcze, ja mam takie objawy jak przy hashimoto ;-( bardzo duzo cwicze i nie moge schudnac, ciagle jest mi zimno, mam duzy cholesterol..

Gość jdidjsj
kurde no niby ok! ale ten guzek bym sprawdziła wiesz, powtórz usg, koniecznie! wiesz dlaczego? bo ja tez tak miałam, ze poszłam na usg i wyszedł guzek, byłam załamana i skonsultowałam to z innym endo i powiedział , ze to stan zapalny a nie guz!!1 a ja mam hashimoto nie chce Cie wkrecac, bo ja mam fizia na tarczyce. powtórz usg u dobrego specjalisty, skad jestes? i koniecznie zapytaj na forum tym co ci podałam :) tam mają dziewczyny róne doswiadczenia z prolaktyną. a z tą glukozą to nie wiem nie znam się, ale co ma cukier do hormonów płciowych??/ nie kumam

Gość jdidjsj
no widzisz to moze byc subkliniczna postac czyli wyniki ok a samopoczucie do d...y. Tylko jak Ci pisałam u nas sie leczy WYNIKI a nie samopoczucie :((( mów wszedzie, ze msz takie objawy!!! to ważne!!! zrob sobie ten test http://www.chorobytarczycy.eu/test#0

Gość jdidjsj
na usg sprawdz dokładnie jakie masz wymiary tarczycy w ml , są tez normy do tego. jak jest pomniejszona to wskazuje na hashi.

Gość prolaktynna1976
jdidjsj - bardzo Ci dziekuje, zapisalam sie na czwartek do damiana na foksal. moja mama i sisotra sa obie po operacji tarczycy, wiec zawsze mialam na tym punkcie fiola, robila badanie usg i tsh. zzawsze bylam szczuplutka, 50 kg, a teraz tak od roku 60 kg, mimo diet i bardzo aktywnego trybu zycia. nigdy sie nie pocilam a teraz to bardzo.. masakra jakas, z dzidzia to juz moge dac sobie spokoj ;-( czuje, ze jest ze mna cos nie tak..:-(

Gość jdidjsj
wszystko jest do zrobienia, ciesze sie ze masz taką wiedzę o tarczycy, czasem tzreba podrazyc, bo z lekarzami to wiesz... pilnuj tego jak dotąd. spoko ja o dzidzie sie starałam 2lata, tylko ja miałam kanał z tarczycą, jakąs masakrę jak wyrównałam jest super! nie poddawaj się, napewno bedzie ok!

Gość prolaktynna1976
jdidjsj - prosze spójrz jeszcze na moj wynik usg tarczycy z dnia 7 stycznia 2011 r. Tarczyca położona w miejscu typowym, dolnymi biegunami nie schodząca poza wcięcie jarzmowe mostka. Echostruktura miąższu dyskretnie niejednorodna z obecnością pojedyńczych, drobnych obszarów zwyrodnienia koloidowego. W lewym płacie na granicy z ciesnią drobny, normoechogeniczny guzek około 4 mm. Poza tym tarczyca bez innych zmian ogniskowych. wymiary płatów bocznych: prawy 18X18Xokoło54 mm - obj. około 8,5 ml lewy 20X16Xokoło55mm - obj. około 8,5 ml Cieśn grubości 3,5 mm. w badaniu z marca 2009 roku mam napisane, ze echostruktura miazszu jednorodna, prawidlowa. wymiary platow bocznych: prawy 15X21X8 mm lewy49X21X16mm cieśń szerokości: 3 mm nie stwierdzam zmian ogniskowych. i co o tym sadzić ? :-(