Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KBCEZAR

BIERZMOWANIE W PRZYSPIESZONYM TERMINIE !! PILNE

Polecane posty

Gość KBCEZAR

Witam, chcialem sie dowiedziec czy istnieje gdzies w Polsce ( najlepiej poludniowej ) mozliwosc dostania bierzmowania "od reki"?? Sprawa jest pilna poniewaz zostalem poproszony o zostanie chrzestnym a nie przyjalem tego sakramentu. Z racji tego iz ucze sie w dwoch szkolach (LO i Muzyczna) wychodze rano z domu i wracam wieczorem. Staralem sie zrobic w sposob normalny bierzmowanie jednak z uwagi na moje zajecia nie udawalo mi sie chodzic na wszystkie spotkania przez ksiadz nie dopuscil mnie. Tak wiec czy gdzies w Polsce da sie zalatwic ten sakrament ?? Jezeli tak to w jakiej parafii ?? Pozdrawiam

Gość KBCEZAR
Pomozcie ktos ??

Gość szalony joe mon
jeżeli chcesz zaliczyć bierzmowanie, musisz chodzić z tymi młodzikami, którzy będą w najbliższym terminie podchodzić do tego sakramentu, ja miałem w grupie 2 lata temu jakiegoś 60 latka, który sobie zaliczał bierzmowanie, TAK OD RĘKI TO NIE ZAŁATWISZ, NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO, PONIEWAŻ NA BIERZMOWANIU MUSI BYĆ BISKUP, KTÓRY ODPRAWIA CAŁĄ CEREMONIE, A NIE SĄDZISZ CHYBA, ŻE BISKUP PRZYJEDZIE DO TWOJEJ PARAFII SPECJALNIE DLA CIEBIE :D

Gość wszyscy szczesliwi sa
powiedzieć to rodzica chrzestnym i niech oni to załatwia z księdzem a bierzmowanie przyjmiesz później

Gość turkusova..
a nie możesz zapytać księdza

W jakichs wyjatkowych sytuacjach da sie to załatwić, ale nie wiem, czy chrzest zalicza się do takich sytuacji, byc może tak.. częściej to osoby, które chcą slub wziąć, a nie maja Bierzmowania, przyjmuja je w ekspresowym tempie... najlepiej to zapytac księdza o to, on ci wyjasni. ale z tego co się orientuję, to trzeba pojechac do kurii biskupiej, tam wyjasnic sprawe i tam przyjmiesz Bierzmowanie.. ale to od ręki się nie da.. Bedziesz miał pewnie kilka spotkan, spowiedź, egzamin.. tylko że nie bedzie to trwało rok czasu, jak zwykle, tylko np. miesiąc.. kilka zjazdów i tyle.

możesz ty, lub rodzice dziecka spróbowac porozmawiac z ksiedzem z kościoła , w którym będzie chrzest, abyś był "świadkiem chrztu", a nie ojcem chrzestnym. to jest roznica dla księży i nie trzeba miec wtedy wszytskich sakramentów. znajoma tak własnie zrobiła, wzięła kolezankę na chrzestną, która była po rozwodzie cywilnym. dogadała się z ksiedzem i koleżanka ta została wpisana jako właśnie "świadek chrztu". i rzecz miala miejsce na poludniu. :) ale wiadomo, wszytsko zależy od tego jaki jest wasz ksiadz.