Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matiii654321

prochnica miedzy jedynkami?

Polecane posty

Gość matiii654321

witam. kilka dni temu bylam u dentysty na przegladzie zabkow i nie moge uwierzyc w to co uslyszalam. podobno mam prochnice miedzy gornymi jedynkami.. nie mam tam zadnej dziury ani nic, tylko dentysta powiedzial ze jak 'swieci' (?) tym swoim lusterkiem to widac maly, ciemny przeswit.. czesto ogladam swoje zeby i to o czym mowi pamietam ze mam od lat.. myslalam ze to po prostu tak jest, a dowiedzialam sie ze na 90% jest to prochnica i trzeba leczyc.. bede miala rozwiercane miedzy jedynkami? dodam ze bedac u innych stomatologow zaden nie powiedzial mi zemoge tam miec prochnice.. czy ktos z Was mial taki przypadek:(?

Gość anka8889
sluchaj tak ci ona to zrobi ze nawet nie bedzie widac ze masz tam pruchnice uwierz mi.

Gość matiii654321
sama nie wiem.. w ogole nie wiem jak to mozliwe ze mam tam prochnice? nie ma zadnej dziury z zewnatrz, tylko takie przeswit.. juz sobie wyobrazam jak wypada mi plomba i czekajac tydzien na wizyte musze chodzic z wywiercona dziura miedzy gornymi jedynkami:(..

Gość matiii654321
hmmm a czy jesli mam zdjecie rtg calej szczeki, to mozna na nim cos zauwazyc, czy musze isc robic nowe typowo tylko jedynek?

Gość jak się niepokoisz
samych jedynek, na panoramie siekacze kiepsko widać

Gość matiii654321
dobrze w takim razie wykonam to zdjecie. troche sie zalamalam ta wiadomoscia:(..

Gość matiii654321
aseksualny jak nie masz zielonego pojecia to sie lepiej nie wypowiadaj.

Gość hjbkhbhkjbkj
mam identyczny problem tylko, że mi dentystka powiedziała, że mam próchnicę między górną jedynką, a dwójką i faktycznie mam tam taki ciemny osad :O wygląda jakby coś mi wlazło przy jedzeniu między zęby... :O a najgorsze jest to, że ona mówiła, że teraz nic się z tym nie da zrobić, bo jest zbyt świeże i trzeba zaczekać aż się rozwinie... :(

Gość Idz do innego dentysty
Jezeli rzeczywiscie dentystka ci powiedziala ze prochnica jest za swieza i trzeba czekac az sie rozwinie, to dupa a nie dentystka. Chociaz wydaje mis ie ze cos zle zrozumialas, bo zaden szanujacy sie dentysta by takiej bzdury nie powiedział.

Gość ghghghvvvvvvv
Ja też mam ciemną smugę między jedynką i dwójką (odwapnienie - najbliżej styku jest ciemne, dalej typowo białe - jak to przy odwapnieniu). Najbardziej widać, gdy to miejsce jest świezo umyte, potem ślina robi swoje. Dentysta stwierdził, że jest to tan przedpróchniczy i mam się zgłaszac na kontrolę co 3 miesiące. Ja jednak chciałabym już to miejsce wyleczć (wydaje mi się, że jest tam jednak dziura, bo nić dentystyczna mi się nieco szarpie - w pewnym miejscu czuję luz). Czy na zdjęciu na pewno wyjdzie, że mam albo nie mam ubytku?? I w ogóle ma problemy z odwapnieniami między zębami. Nie wiem, czy bardziej zawiniły zaniedbania z dzieciństwa, czy może przebyta anoreksja??

Gość Marzena5
Temat stary, ale może komuś przyda się ta informacja. Byłam dziś prywatnie u dentystki, bo miałam ciemną plamkę między jedynkami. Długo myślałam,że to osad na szkliwie. Jednak ostatnio zauważyłam, że to się troszkę powiększyło.Dziś więc zajrzałam do stomatologa, okazało się,że to próchnica.Miałam czyszczone krawędzie jedynek (tzn. wiercone, szlifowane?)nie chciałam znieczulenia, ostrzegam,że boli. Potem na obie jedynki plomba. Nic nie widać, jednak bardzo muszę dbać o te zęby, bo jednak tak jak dentystka powiedziała, plomba nie zastąpi zęba, więc wszelkie zaniedbania spowodują,że plomba zacznie odznaczać się od zęba. Cena takiego zabiegu to 240 zł, chociaż ja miałam liczone jak za jednego zęba, bo miał być robiony jeden, ale pani stomatolog musiała podobno zrobić od razu i drugiego, jednak go nie wliczyła w cene.

Gość gość
ja mam plombę między jedynkami od 20 lat i wygląda prawie tak samo dobrze jak gdy została zrobiona. a przy takich początkowych zmianach w szkliwie, to polecam elmex- bardzo spowalnia rozwój dalszych zmian. a podstawa, to nitkowanie, bo próchnica uwielbia przestrzenie między zębowe. ja niestety urodziłam się w czasach, gdy nikt nie nitkował zębów i chyba nie było tego produktu w sklepach nawet i bardzo tego załuję

Gość majeranek

ja nie bardzo rozumiem, czemu między jedynkami miałoby nie być próchnicy. Ale myślę, że jak się już tam pojawi, zresztą jak się gdziekolwiek pojawi to trzeba czym prędzej wybrać się do dentysty. 

Gość płatek

no właśnie, a przecież próchnica może się pojawić na każdym zębie. Ale jeśli nie chcemy mieć podobnych problemów po prostu wystarczy, że się znajdzie jakiś dobry gabinet, do którego będziemy chodzić regularnie. Ja powiem szczerze, że mam super opiekę w Bamedzie świetny gabinet, z fantastyczną opieką. Chodzę regularnie i dzięki temu mam zdrowe zęby.