Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sweterkowa

Co jeśli nie mam aktualnego ubezpieczenia do porodu?

Polecane posty

Gość sweterkowa

Nie mogę znaleść informacji na ten temat, więc mam pytanie do Wszystkich zorientowanych w temacie: Prowadzę działalność gospodarczą, ale mam nie uregulowaną sytuację z zus-em. Mój mąż pracuje i jest ubezpieczony przez pracodawcę. Co w takiej sytuacji z porodem? Skoro nie mam aktualnego zaświadczenia o ubezpieczeniu? Bardzo proszę o informację

Gość powiem i ja.....
skoro mąż jest ubezpieczony to myślę że nie powinno być problemu z porodem....po za tym kiedyś słyszałam że dzieci do lat 18 i kobiety w ciąży mają opiekę zdrowotną za darmo jest ponoć na to nawet ustawa ....poszukaj może na stronach NFZ

Gość powiem i ja.....
Konstytucja RP: "Art. 68. Każdy ma prawo do ochrony zdrowia. Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych. Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa. Władze publiczne są obowiązane do zapewnienia szczególnej opieki zdrowotnej dzieciom, kobietom ciężarnym, osobom niepełnosprawnym i osobom w podeszłym wieku."

Gość hgfwehreh
ja tak mialam , ubezpieczenie nie jest ci w cale potrzebne. w trakcie ciazy porodu i pologu , jestes automatycznie ubezpieczona ;]

Gość sweterkowa
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedź:) Tylko właśnie po co na tych wszystkich stronach szpitali piszą, że trzeba mieć ze sobą aktualne zaświadczenie o ubezpieczeniu? Tylko straszą tym ciężarne;)

Gość malamiiii
ja rodziłam a ubezpieczona akurat wtedy nie byłam ! Tylko pielęgniarka była chamska po powiedziała , a co jak złamię nogę?? Ja do niej jak? na porodówce? psss Więc się nie martw! Mówisz tylko,że przysługuje Tobie ubezpieczenie ze względu na ciążę i 6 tygodni po porodzie .