Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ania4268

Matma ! Prosze.

Polecane posty

Gość Ania4268

Czesc wszystkim ;) mam zadanie z matmy.. ale wogole nie potrafie sobie z nim poradzic a wczesniej w zeszycie nie mam takiego przykladu i w necie tez nie potrafilam znaleść. Prosze pomozcie mi i rozwaizcie to zadanie i chociaz zaznaczcie jakos głowne kroki co teraz robicie , byłabym wdzięczna.! " Na okręgu o promieniu rownym 3 opisano trójkat rownoramienny o kacie 120 pryzy wierzchołku. Znajdź obwod trójkąta." z Góry Wam dziekuje.

Gość faktycznie chyba jestes
patentowanym leniem, nie ma prostszych zadan

Gość Ania4268
a moze porsotu nie rozumiem tego zadania? bo mam problemy z matematyka. ?

Gość damiiiiiiii
trzeba bylo byc na lekcji

Gość ty masz totalne zaległości
które mozna jeszcze nadrobić, rodziców w towłącz, niech się zainteresują dzieckiem

Gość Ania4268
własnie nie mam to to zadanie dyktował nam nauczyciel.. i nie wiemy skad... i nie umiem jakkowiek wylapac co do czego kombinuje ale nie wiem jak mi to.

Gość Ania4268
mysle ze jakby moi rodzice potrafili mi poc z tym zadaniem to juz mialabym je zrobione i nie prosiłabym was o pomoc.. i nie wiem skad te bluzgi na mnie jak zadne z was nie zna mnie i nie wie dlaczego mam ew zaleglosci .

" Na okręgu o promieniu rownym 3 opisano trójkat rownoramienny o kacie 120 pryzy wierzchołku. Znajdź obwod trójkąta." niech : a - podstawa b - ramiona dzielimy kąt 120 na dwa po 60 rysując wysokość h z funkcji trygonometrycznych zapisz b oraz h jako zależne od a jak to zrobisz podaj co Ci wyszło, to podpowiem co dalej

Gość Ania4268
Podzielilam i wyszlo mi własnie 60 jak mowisz.. i teraz mysle zeby policzyc sinusa tego trojkata ktory powstał przez wysokosc .. bo przyprostokatna mam 3 .. jako ze promien. tlyko ze .. teraz wychodzi mi sin 60 = 3/c i nie ejstem pewna czy mam to zrobic jakos jako .. rownanie ? Nie iwem jak wykombinowac.

Gość Ania4268
Wsensie mam zrobic a = b/h ? Czy cos 60 = b/h ? przepraszam nie rozumiem porsotu .. matma jest dla mnie czarna magia.. :(

Gość eeeeeeeeeeeeee,
zadaniazmatematyki - dobra jestes, masz podejscie, podoba mi sie to, tylko na jak dlugo wystarczy Ci "pary"?

cos60 = h/b b * cos60 = h h = b * 1/2 h= 1/2 b sin60 = 0,5a / b b * sin60 = 0,5a b * pierw3/2 = 0,5 a /*2 a = b pierw3 teraz mamy te dane jako zależne od zmiennej a teraz powiedz mi, czy znasz wzór na promień okręgu wpisanego w dowolny trójkąt ??

Gość Ania4268
A mozesz mi jeszcze wyjasnic skad sie nagle wziely te liczby? Dlaczego nagle z "literek" zrobila sie 1/2 itp ? bo ja nie potrafe tego znalesc ani wydedukowac na rysunku

Gość taka sobie jedna ja mówię
A po co tak kombinować? :-) Masz trójkąt ABC, gdzie AB to podstawa a BC i CA to ramiona. Zauważ, że jak przeprowadzisz promień CS to on będzie dzielił podstawę na dwa odcinki równej długości, bo trójkąt jest równoramienny. Wtedy zauwaz że kąt ACS = 60st dalej AS = CS = 3 (promień) więc trójkąt ASC jest równoramienny, czyli kąty przy podstawie sa równej miary czyli kąt CAS = 60 st Czyli kąt ASC tez musi miec 60 st Czyli ramię tez ma 3 A połówka podstawy to wysokośc trojkąta równobocznego ASC czyli połówka podstawy ma (3/2)*pier3 Czyli podstawa ma 3pierw3 Czyli obwód wynosi 3+3+3pierw3 = 6 + 3pierw 3 Bez żadnego liczenia funkcji trygonometrycznych

Gość Ania4268
no bo jest napisane .. z e b * cos60 = h i w nastepnej linijce jest nagle h = b * 1/2 ta 1/2 skad ? ze podzielismy ten kat ? w sensieze to 60st.. jest polowa 120 ? i jako polowa jest 1.2 czy jak ? a poźniej masz b * sin60 = 0,5a b * pierw3/2 = 0,5 a /*2 i tu nagle wskakuje pierwiastek . i ogolnie rozumiem ale skad nagle liczby?

taka sobie jedna ja mówię A po co tak kombinować? Masz trójkąt ABC, gdzie AB to podstawa a BC i CA to ramiona. Zauważ, że jak przeprowadzisz promień CS to on będzie dzielił podstawę na dwa odcinki równej długości, bo trójkąt jest równoramienny. Wtedy zauwaz że kąt ACS = 60st dalej AS = CS = 3 (promień) więc trójkąt ASC jest równoramienny, czyli kąty przy podstawie sa równej miary czyli kąt CAS = 60 st Czyli kąt ASC tez musi miec 60 st Czyli ramię tez ma 3 A połówka podstawy to wysokośc trojkąta równobocznego ASC czyli połówka podstawy ma (3/2)*pier3 Czyli podstawa ma 3pierw3 Czyli obwód wynosi 3+3+3pierw3 = 6 + 3pierw 3 Bez żadnego liczenia funkcji trygonometrycznych szkoda, że wynik nieprawidłowy poza tym skąd wynika, ze AS = CS ?? przecież to nie są promienie tego okręgu (bo okrąg jest wpisany)

Gość taka sobie jedna ja mówię
Uppsss Faktycznie ja rozpisałam gdy trójkąt jest wpisany w okrąg. :-) Mój błąd. :-)

Gość Ania4268
aaa tędy .. o tym zapomnialam szczerze mowaic . no to czyli wychodzi mi ze h = 1/2 i a = b*pierwiastek3 Czyli teoretycznie mam dwie miary. to teraz mam to jakos pitagorasem ? z tych bokow co mam ?

Gość Ania4268
z tego co pamiętam z ostatniej lekcji to było ... r = 2 p / a+b+c gdzie P to pole trojkata ...

dokładnie o to chodzi : a = b pierw3 h = 1/2 b P = 1/2 * a * h P = 1/2 * b pierw3 * 1/2 b P = 1/4 pierw3 b^2 a+ b + b = b pierw3 + 2b = b (pierw3 + 2) i podstawiamy teraz do tego wzoru r = 2P/(a+b+c) 3 = [ 2 * 1/4 pierw3 b^2]/[ b(pierw3 +2) ] 3 = [ 1/2 pierw3 b ] / [ pierw3 + 2] 3(pierw3 +2)= 1/2 pierw3 b 6(pierw3 + 2) = pierw3 b teraz podziel sobie dobrze obie strony przez pierw3 usuń niewymierność i napisz co Ci wyszło ;)

Gość Ania4268
Nie wiem czy dobra zrozumialam .. ale pole trojkata wyszlo mi b pierwiastek3 / 2 i teraz podstawic do tego wzoru na r ?

Gość fgfdfdfdfdfdf
dla mnie to chora osoba, zeby za darmo robic komus zadania, nie pojmuje tego. zobaczcie jej temat, to jakas fanatyczka... charytatywna, nie rozumiem. mi by bylo szkoda energii, czasu i prądu, dzis wszystko kosztuje. no chyba ze jest milionerką to soryy ;)

sama jesteś chora skoro zajmujesz się tym, co i dlaczego robię... zajmij się swoimi sprawami i swoimi problemami, zamiast doszukiwać się niewiadomo czego u innych...