Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pieluszki wielorazowe

pieluszki wielorazowe - używacie?

Polecane posty

Oglądałam dziś tv śniadaniową i był temat o wielorazowych pieluszkach, sama nie mam dzieci, ale zachwyciły mnie wzory i kolory, ciekawa jestem czy któraś z Was kupuje te pieluszki dla swojego dziecka/swoich dzieci? Jak to wygląda w praktyce (to, czyli używanie, pranie itp.) i czy nie ma problemu z kupieniem ich gdzieś "na żywo", czy np. tylko w sklepach internetowych?

Nikt nie używa?? Wszystkie gotujecie pupy swoich wyciumkanych bobasków w chemicznych pampersach? :o

Gość gugyhugy
kak

Gość ja uzywalam jak byla mala
ale mieszkam w uk i tutaj nie kosztuja az tyle co w polsce - nie dziwie sie ze tak malo mam je uzywa skoro sa takie drogie i trzeba je pozniej jeszcze prac....ja kupilam swoje z wkladem za ok 2.5 funta za sztuke. dokupilam wymienne wklady i bylo ok. Teraz moja corka ma poltora roku i od jakis 3 miesiecy nie chodzi w pieluszkach po domu. Ale to wszystko dzieki temu ze nie stosowalam pieluszek jednorazowych i jak zrobila siku to czula ze ma mokro - w zasadzie te pieluszki sa bardzo chlonne i doskonale trzymaja wilgoc zdala od ciala ale ja specjalnie wkladalam jej jeszcze kawalki tetry do pieluszki zeby czula ze ma mokro jak siusia i jak widac podzialalo

Aha. Jak widzę można tu liczyć na rzeczową dyskusję :o

O dziękuję za odpowiedź, bo już zwątpiłam. No właśnie podobno "drogo" jest tylko w momencie zakupu, bo potem się okazuje na koniec, że w gruncie rzeczy jest taniej niż przy jednorazówkach. Poza tym nie ukrywam, że dla mnie istotna jest kwestia utylizacji :D zużytych pieluch ( u mnie np. jest ZAKAZ wrzucania zużytych pieluch do ogólnego śmietnika :o), a tu tego problemu nie ma. Możesz mi jeszcze napisać ile tych pieluch potrzebuje jedno dziecko i czy one są w jakichś rozmiarach, czy rozmiar jest uniwersalny?

Gość ja używam
ja używam od wielu miesięcy. Sprawdzają się świetnie i wcale nie wymagają dużo pracy- są przecież pralki, proszki, więc z praniem nie ma problemu. Najlepsze są pieluszki kieszonki, które mają wyjmowane wkłady chłonne. Dzięki temu szybciej schną i można regulować chłonność pieluchy dodając lub odejmując wkłady. Zauważyłam, że pieluszki pokryte czymś w rodzaju pluszu wymagają założenia otulacza, natomiast pozostałe tego nie potrzebują (mówię o pieluszkach kieszonkach, nie o formowanych i składanych, bo te z założenia wymagają otulacza). Ważne jest właściwe założenie pieluszki, żeby nic nie przeciekało. Sprawdzają się też papierki do pieluch, które można wrzucić do toalety wraz z zawartością. Jednorazowo to dość duży wydatek, ale myślę, że się opłaca. Moje dziecko mimo starannej pielęgnacji w pampersach miało odparzenia,a tutaj nic się nie dzieje, mimo że nie stosujemy już żadnych kremów przeciw odparzeniom. Na początku warto kupić dwa odczulacze, kilka pieluch tetrowych do składania i kilka kieszonek. Nie trzeba kupować formowanych, bo działają podobnie jak składane a są dużo droższe. Gdy dziecko jest większe i już nie przewijamy go 10 razy na dobę, można przerzucić się na same kieszonki, bo są bardziej chłonne niż składane. Składane (np. tetrowe muślinowe - bardzo miłe w dotyku) wystarczy tylko odpowiednio (zależnie od płci) złożyć i założyć na nie otulacz. Kieszonki zakłada się tak jak pieluchy jednorazowe. Czasami tylko (tak jak pisałam wcześniej) potrzebny jest dodatkowo otulacz.

Ok, dziękuję :) A skąd się dowiedziałaś o tych pieluchach? Bo jestem ciekawa czy są jakieś miejsca gdzie można pójść i ktoś doradzi, pokaże, zaprezentuje różne opcje, czy do wszystkiego trzeba dojść samemu? Nie ukrywam, że właśnie planuję dziecko i zaczynam się interesować różnymi rzeczami z tym związanymi, a zdecydowanie bardziej przemawiają do mnie prezentacje na żywo, niż czytanie opisów w necie... Opinie użytkowniczek to jedno :), ale już samo meritum to co innego...

Gość ja używam
aha, są rozmiary ale najlepsze są pieluchy w uniwersalnym rozmiarze regulowane dzięki napom - można je stosować od noworodka do czasu aż dziecko zacznie sikać do nocnika. Pieluchy są dość drogie ale mają świetną jakość. Piorę je bardzo często a ślady zużycia są niewielkie. Ja bardzo polecam

Gość ja uzywalam jak byla mala
a masz kogos w UK kto moze je tam kupic i Ci wyslac? bedzie o wiele taniej.

Gość ja używam
ja dowiedziałam się z telewizji, potem czytałam dużo w internecie (naprawdę wiele godzin spędziłam wczytując się w informacje, dociekając czym różnią się rodzaje pieluch)Ostatecznie i tak wszystko wyszło w praniu, gdy zaczęłam stosować i teraz już wiem, co jest rzeczywiście potrzebne i się sprawdza w naszym wypadku. niestety nie wiem, czy można gdzieś na żywo sprawdzić.

Nie, nie mam nikogo. Ale jak napisałam, dopiero zaczyna planować ciążę, więc wymyśliłam, że jak już zajdę i wszystko będzie przebiegało dobrze, to zacznę je kupować już w ciąży i w ten sposób uzbieram, zwłaszcza, że jak piszecie są też rozmiary uniwersalne. Bardzo dziękuję za opinie, ale faktycznie chyba mało popularne u nas są te pieluchy.

Gość ja kupilam na probe kilka
ale nie zdaly u mnie egzaminu. Przy dziecku jest tyle prania ze nie mam czasu jeszcze dodatkowo prać pieluch. Pampersy to wygoda dla matek i moje dziecko nie miało po nich odparzeń i też szybko zaczeła korzystać z nocnika więc ja jestem na nie pieluszkom wielorazowym

Gość ja używam
do ja kupiłam na próbę nie prałaś pieluch w pralce? dla mnie to żaden problem wrzucić pieluchy do pralki (wcześniej tylko warto je wypłukać) . Zajmuje praktycznie tyle czasu co wyniesienie pieluch jednorazowych do kosza.

Gość pieluchowa
podnisze

a jakie są właściwie argumentyza i przeciw pieluszkom wielorazowym? nie stosowałam u dziecka,ale czy wy myślicie, że to jest oszczędnośc używanie tetry czy tych pieluszek? a woda,prąd i proszek to darmo są ? jakby tak było to może i bym się skusiła na kupno wielorazowych,ale przeliczając ile ich trzeba by było kupić,jak często prać i doliczyć do tego proszek i prąd to hmm średnio to ekonomiczne. no i napewno nie jest takie "eko",bo przecież ta brudna woa po raniu z proszkiem też gdzieś idzie,a nie znika....

Gość gość
My mamy pieluszki z małego pingwina i są super! Najbardziej skusiły nas piękne wzory. Długo nie mogłam się przekonać bo pranie.. Ale moja córeczka to strojnisia i nie chciała chodzić w jednorazówkach! Mamy więc kolorowe pieluszki, które sama chce nosić i do tego zapinane na napy więc nie umie ich zdjąć sama!

Gość Justann
A ja mam z boblidera i trochę się sprawdziły, a trochę nie. Używamy zamiennie z jednorazowymi. TAK: bo zdrowsze dla dziecka, mniej śmieci itp. NIE: bo śmierdzą jak diabli, musiałabym co dzień robić pranie. Nie do końca da się je dopasować (za ciasno to dziecku niewygodnie, za luźno to wycieka), choć teraz i tak już jest lepiej, na początku zawsze mi wyciekało bokiem. Ogólnie jestem na tak, jeśli chodzi o takie pieluszki, myślę, że jak się zrobi cieplej to będę ich częściej używała.

Gość gość
Serio nie rozumiem kobiet ktore decyduja sie na pieluchy wielorazowe. Tez mam male dziecko i chce dla niego jak najlepiej, ale nie wyobrazam sobie prania brudnych pieluch, Kto ma na to czas i ochote. Zeby nie smierdzialy trzeba je prac codziennie i to oddzielnie. No bo przeciez nie z posciela czy recznikami. A potem jeszcze wszystko suszyc. Zyjemy w 21 wieku, po co zadawac sobie tyle pracy. Wole poczytac dobra ksiazke, czy pobawic sie z moim dzieckiem, niz prac pieluchy wielorazowki

Tak! Wielorazowe kieszonki są świetne :) Odkąd zdecydowałam się na nie - kolekcja się powiększa ;) Zobaczyć uśmiechniętego maluszka w takiej kolorowej pieluszce - bezcenne :) Ostatnio kupuję w tym sklepie http://www.wielorazowepieluszki.pl/pol_m_Pieluszki_Kieszonki-521.html . Jestem zadowolona, zawsze są na czas, duża jakość materiału. Nic tylko brać ;)

Gość Amedu
Dołączamy się do dyskusji - jako rodzice stosujące pieluszki wielorazowe i jako założyciele sklepu Amedu.pl z takimiż pieluszkami i innymi ekoakcesoriami dla maluchów. My zdecydowaliśmy się na pieluchy wielo z kilku powodów. Po pierwsze dlatego, że są wykonane z naturalnych materiałów, przyjaznych skórze dziecka - nie uczulają ani nie odparzają, skóra malucha jest w o niebo lepszej kondycji niż po stosowaniu pampersiaków. Przekonała nas też idea eko w ujęciu ochrony środowiska - ekopieluszki są biodegradowalne. No i ostatnia sprawa, czyli niesamowite oszczędnośc****eniędzy: wyliczyliśmy nawet, że ekopieluchowanie przez 2-3 lata może być aż o ok. 5 - 8 tysięcy złotych tańsze (dokładne wyliczenie na naszym blogu https://amedu.pl/info/wiedza/ekonomiczny-aspekt-pieluszek-wielorazowych-1) ! Czy mieliśmy trudności z przestawieniem się z pampersiaków na pieluchy wielorazowe? I tak, i nie - zaczęliśmy je stosować, gdy nasza pociecha miała zaledwie 3 miesiące. Szybko nauczyliśmy się "obsługi" pieluch - od zakładania aż po pranie. I nie uważamy, by było to szczególnie trudne czy czasochłonne zadanie. Wszystkie "za" spowodowały, że teraz sami sprzedajemy pieluszki wielorazowe i bardzo cieszy nas fakt, że tak wielu rodziców szuka dla swoich dzieci zdrowej alternatywy :) Oferujemy naprawdę bardzo szeroki wybór pieluszek, wkładów oraz akcesoriów i kosmetyków - gorąco zachęcamy do odwiedzin w www.amedu.pl i przetestowania pieluszek (na start wystarczy jedna, dwie, by samemu przekonać się, czy "to jest to" :) Pozdrawiamy!

Gość gość
Ja używałam przy pierwszym dziecku i uważam że są ok. Tak jest to trochę klopotliwe bo trzeba je splukac wyprac rozwiesic potem składać, ale myślę że warto. Córka od 8 miesiąca życia kupkę robiła na nocnik. Całkowicie odpieluchowana jak miała 16 miesięcy. Ale to nie jest zupełnie dzięki wielorazowkom. Często ja wysadzalam a ona w miarę szybko złapała o co chodzi. Ale każde dziecko jest inne niektóre nocnik parzy lub poprostu jeszcze nie kontrolują potrzeb tak wcześnie. Zakup porządnych pieluch to duży wydatek ale przy 2 dzieci się zwraca poza tym funkxcjonuje ogromny wybór z drugiej ręki. Nie polecam tanich chińskich bo długo nie posłużą. Ja zakupiłam uzywany zestaw kieszonek bumgenius za 300 zl i 15 pieluszek spokojnie wystarcza na 2 dni. Uzyje je również dla synka bo nadal dobrze wyglądają. Zaznaczam jednak ze na noc i na wyjscia używam jednorazowek bo są dla mnie wygodniejsze. Nie polecam także pieluchowania od pierwszych dni życia bo pranie pieluch po porodzie to ostatnia rzecz jaka bym miała siłę robić zwłaszcza ze co chwilę się malucha przebiera.Pranie raz na 2 dni z dodatkiem odkazacza to miesięczny koszt ok 20 zl( prąd woda).Nie potrzeba odplamiac wystarczy suszyć na słońcu - klopotliwe zima. Z moich wyliczeń wynika że na jednorazowki przez cały okres pieluchowania wydalam 1400zl ( zaznaczę że do 4 miesiąca życia używałam tylko jednorazowek, dada z biedry bo corka nie miała odparzen a oryginały dla mnie strasznie śmierdzą )Ciekawa jestem ile kosztowałoby pampersy do 2 lat. Napewno zaoszczedzilam ale nie jest to jakas kolosalna kwota. Rekompensuje mi to poczucie ze oszczedzilam nasza planetę o jakąś tonę śmieci; )

Gość gość
mnie najpierw przekonał aspekt ekologiczny, a potem zaczęłam zgłębiać temat i okazło się że te pieluchy wielo są też po prostu zdrowsze dla skóry dziecka bo nie zawierają żadnej chemii jak te wszystkie pampersy i to był dla mnie argument nie do zdarcia. przy jednorazówkach co chwilę są jakieś odparzenia, a takie delikatne lekkie wkłady mikrofibrowe nie zrobią pupie maluszka żadnej krzywdy. my postawiliśmy akurat na otulacze i sio z mommy mouse. do tego wkłady z mikrofibry i bambusa na zmianę z tymi z samej mikrofibry i polarek na chłodniejsze miesiące

Gość Wika Czika
A o co chodzi z tymi pieluchami sio? To to samo co aio?

Gość gość
No niedokładnie. Aio to all in one, czyli taka pieluszka mniej więcej w formie kieszonki która ma stały wkład. Jak dla mnie średnia opcja, bo nie można sobie wymienić samego wkładu no i taka duża pielucha jednak dłużej schnie. Sio to snap in one, jest podobna do kieszonki ale wkłady nie są wsuwane tylko przymocowywane za pomocą napek albo rzepów. Mommy mouse, których sama używajam mają akurat takie ciche wygodne napki. Tu masz więcej informacji https://mommymouse.pl/produkty/pieluszka-sio-system/

Gość gość
Raczej tak, są wygodniejsze dla małego od standardowych. Polecam zamówić na http://babymama.pl/ - tam jest masa tego typu pieluszek, wysokiej jakości, większość rzeczy stamtąd mamy :) (wpisujcie jakby coś w miejscu na kod rabatowy "dlamamy" - wyskakuje zniżka na wszystkie produkty!)

Gość mamapodprad
Ja używam przy swoim dziecku pieluch wielorazowych no i mieszkam w Polsce ;-) Według mnie wielorazówki to najwygodniejsza rzecz pod słońcem. Ale, żeby tak było: trzeba kupić bardzo dobre otulacze (ja kupiłąm marki Babyetta) oraz dobre bardzo chłonne wkłądy (jak kupiłam bambusowo-węglowe marki Pupus). Otulacz trzeba zapiąć tak, żeby nie był za wąsko ani za luźno. Na noc albo na spacer można założyć 2 wkłady chłonne tym samym zwiększając chłonność pieluszki. W tym momencie mój syn ma 8 miesięcy, ale już od dobrych kilku miesięcy zmieniamy pieluchę jedynie 3 razy dziennie. Rano około 9, około 13-14 i wieczorem około 19-20. No chyba, że dziecko zrobi kupę. Dziecko nie jest odparzone. Do sparowania pupy używamy tylko naturalnych olejów: olej ze słodkich migdałów, kokosowy albo masło shea. Pieluchy (wsześniej przepłukane wodą) wrzucamy do pralki z resztą prania. A jak prania się nie uzbierało, do wiaderka z pieluchami dolewamy płynu do prania i tak przez noc zostawiamy a rano przepłukujemy i gotowe. Raz na 2-3 dni pierzemy otulacze i wkłady. Płyn do prania zwykły nie specjalny do pieluch. Dodajemy jedynie olejki antybakteryjne (z drzewa herbacianeo albo lawendowy). Trochę więcej napisałam o tym w moim najnowszym poście na blogu: mamapodprad(kropka)blogspot(kropka)com/2017/11/nie-samymi-pa mpersami-rodzic-zyje(kropka)html. Zapraszam do lektury usmiech.gif

Gość Chmurka Biała
Witajcie! My używamy pieluszek wielorazowych od 3. miesiąca życia naszej starszej córki. Teraz ma 2,5 roku i od roku właściwie pieluszka tylko na noc. Mamy teraz bliźnięta i przy nich też używamy pieluszek wielorazowych. Więcej o nas można się dowiedzieć ze strony informacyjnej, którą stworzyliśmy jakiś czas temu pod adresem https://pieluszki.chmurkabiala.pl, gdzie można przeczytać o samych pieluszkach, ale także o nas. Mamy też nasz sklep pod adres https://chmurkabiala.pl gdzie można się wyposażyć w taki zestaw pieluszek. My na początek polecamy zapoznać się z pieluszkami albo korzystając z darmowej wypożyczalni, np. Pożycz Pieluszkę. Albo zapraszamy do grup na Fb, np. Pieluchy Wielorazowe oraz NHN