Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aramelka

Rada w sprawie ślubu cywilnego, pozniej koscielnego...kto pomoze?

Polecane posty

Gość Aramelka

Hej , interesuje mnie zwlaszcza zdanie tych,ktorzy brali najpierw slub cywilny, a jakis czas potem koscielny. Chodzi o kwestie przeprowadzki i zamieszkanie razem z mezem. Jesli zamieszkaliscie razem po slubie cywilnym, to kiedy juz zdecydowaliscie sie na koscielny to jak to wygladalo? przygotowania w 1 domu? jakie odczucia? zalozmy ze rozbieznosc miedzy slubami to 2 lata.

Gość Aramelka
chodzi o to ze nie chce brac z brzuchem koscielnego,a chcemy razem opiekowac sie dzieckiem wiec musimy razem zamieszkac.

Gość Zamaist
Moja szwagierka tak miała. Wzięli cywilny, zamieszkali razem u jej rodziców. Potem do pół roku ciąża i decyzja od kościelnym. Do kościelnego wychodzili z domu w którym mieszkali a zapowiedzi mieli z jej panieńskim. Obrączki oczywiście te same. wg mnie bez sensu to było. Dwa śluby i dwa wesela do roku.

Gość Aramelka
yhy... bo ja wlasnie nie wiem jak zrobic...mojej kolezanki koscielny w ciazy sie nie odbyl bo wyladowala w szpitalu z zagrozona ciaza, donosila, dziecko zdrowe ale slubu do tej pory nie ma, to co zamowili to byla tylko strata pieniedzy.... co robic...:(

Gość witam cię ===============
ja jestem po cywilnym 2lata, braliśmy ślub w 7miesiacu ciaży, mieszkamy razem, za rok w lipcu mamy koscielny, wszystko organizujemy tak jak przy zwykłym weselu i ślubie, zapiowiedzi będą w mojej parafii jak i męża, ślub u męża w parafii, bo nie chcę brać u siebie, wyjście z domu, tu mamy dylemat, czy wyjście z domu męża czy już ode mnie, a mieszkamy u mnie, tylko ze u mnie to z wyjsciem jest nie możliwe ze wzgledu na mojego ojca, którego nic nie obchodzi, i ma to wszytstko gdzieś wiec, nie wiem jeszcze jak to będzie,

Gość .,,,,......
zameszkajce razem, a jak urodzi sie dzecko to weźcie ślub konkordatowy

mój kuzyn mieszkał z dziewczyną 2 lata przed ślubem i mieli już dziecko,nie robili żadnego wyjścia z domu,wszystkich gości zaprosili od razu do kościoła,wszyscy goście na własną rękę dojechali do kościoła a pod kościołem był autokar,oni tylko ze świadkami przyjechali pod kościól

Gość tryy tryyy tryyyyy
a my nie mamy dzieci i 2 lata mieszkaliśmy razem wzięliśmy ślub konkordatowy :) przyjechaliśmy wszyscy pod kościół i tyle :)

Gość Aramelka
acha,no ale jak np ten myk z suknia, zeby pan mlody tego nie widzial przed slubem?:D mam sie wyprowadzic przed slubem od faceta do domu i potem z powrotem do niego? heh:D kurde jakie to wszystko pokrecone.Myslelismy o konkordatowym ale chyba raczej odpada.Ale to niezle jest,zeby od razu wszystkich zaprosic do kosciola.Juz nie wiem nic.

Jeny, przestańcie zawracać sobie głowę takimi bzdurami! Wychodzenie z domu - co z różnica, gości zawołać do kościoła na tą i na tą godzinę i nie robić jakiegoś cyrku z jakimś "wychodzeniem". Druga rzecz - "bo pan młody będzie widział suknię przed"! No i co z tego?! Pecha Ci to przyniesie??? Wierzysz w takie bzdury i zabobony w 21 wieku?? Chyba nie masz większych problemów...

Gość ja mialam tak
slub cywilny w kwietniu 2010 dziecko urodzilo sie w czerwcu tego samego roku . od momentu jak wzielismy slub cywilny maz zamieszkal u mnie i moich rodzicow (mamy pietro w domku) slub koscielny byl we wrzesniu 2010 wszystko odbywalo sie u nas na naszym pietrze - maz normalnie sie ubieral u nas w sypialni, przyjechali jego rodzice na blogoslwienstwo itp jedynie co to moja suknia wisiala w szafe u mamy na dole i tam tez sie ja przebieralam i szykowalam

Gość Kindziaaa
yhy,dzieki za pomoc;)

Gość Aramelka
ja tez dziekuje, nie jestem sama widac...:)

Gość u mnie było tak
Mieszkanie kupiliśmy razem przed ślubem i zamieszkaliśmy razem.Ślub był po 3 latach naszego wspólnego życia.Jako ze oboje byliśmy zameldowani w tym mieszkaniu i to była inna parafia niż nasze poprzednie,więc zapowiedzi były w tej naszej nowej parafii.Co do wyjścia to każdy z nas ubierał się w innym pokoju.Do naszego mieszkania przyjechali tylko świadkowie.Wszyscy goście byli zaproszeni bezpośrednio do kościoła,po błogosławieństwo jeździliśmy do rodziców dzień wcześniej,najpierw do teściów potem do moich rodziców.Rodzice i cała rodzina czekała na nas w kościele.Gdyby goście przyjechali do nas do domu to byłoby niezłe zamieszanie.Mieszkamy w 6 piętrowym bloku na 4 piętrze a mieszkanko to 68 metrów.