Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niebieska niezapominajka

Wazna decyzja do podjęcia.

Polecane posty

Witam Wszystkich! Z racji tego, że nie mogę nic sama wymyślić i porady też dają mało, piszę tutaj. Może potrzeba mi więcej porad własnie. Jestem bardzo niezdecydowana i 100 razy przemyślam w jedną i drugą stronę i z powrotem. Teraz bliżej o co chodzi. Otóż jestem po maturze i zaczynam niebawem studia. Do miasta w którym będę studiować mam 30 min. jazdy autobusem z domu. Od dawna juz planowałam, że wraz z rozpoczęciem studiów wyprowadzę się z domu i wynajmę sobie coś w mieście. Nawet znalazłam już pokój na stancji i niby chce ale nie chce. Dokładniej chodzi o to, że trochę szkoda mi kasy na płacenie czynszu, zważywszy na to, że będę sama musieć za to płacic i co gorsza wziąć kredyt studencki na ten cel. Czynsz 350 zł,, opłaty 130zł, i na życie zostanie mi jakieś 300 zł. Mama obiecała wykupic obiady w stołówce studenckiej, a na ojca nie mam zbytnio co liczyć. Z resztą główną przyczyną, z powodu której chce wyprowadzic sie z domu jest własnie on. Niestety jest alkoholikiem i w domu jest jak jest. Poza tym nie mam w domu zupełnie swobody, bo ojciec wszystko kontroluje i wypomina nawet jedzenie, o 22 zarzadził cisze nocną. Oprócz tego warunków też zbytnio nie będę mieć do nauki, bo nie mam swojego pokoju, Dziele go z dwiema młodszymi siostrami, które są w 4 i 6 klasie podstawowej szkoły. Przez liceum jakoś dawałam radę, ale nie wiem czy jest sens sie tak dalej męczyć. Zupełnie nie wiem co mam robić, Czy spróbować samodzielnego życia w spokoju, ale niestety robiąć sobie zobowiązania finansowe na dalsze życie czy męczyc się w domu przez okres studiów. Nie wiem co zrobić, wyprowadzić się czy zostać. Proszę o jakieś porady i dobre słowo. Może dzieki Wam łatwiej będzie mi podjąć decyzję. Piszę raz jeszcze by poznac więcej subiektywnych opinii.

Gość halens sklep dla xxl
wkraczasz w dorosłość, może raczej jesteś wypychana w dorosłość przez życie,warunki, problemy... moim zdaniem warto iść na swoje, ja miałam podobnie choć nie chodziło o alkoholizm, nie ma nic piękniejszego niż wolność, decydowanie o sobie, swoboda, samodzielność i samowystarczalność, dasz radę zobaczysz, zawsze możesz jako studentka dorobić sobie jako kelnerka czy ankieterka

:)

proszę o wiecej opinii...