Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość swieczkaaromatyzowana

Formalności, gdy dziecko jest urodzone za granicą?

Polecane posty

Jak to jest z PESELEM, polską metryką? Podwójne obywatelstwo (tata Niemiec) dostaje się, jesli dziecko jest zarejestrowane w ciągu 3 msc. Czy mogę to zrobić w ambasadzie? A co z pozostałymi papierami? Będę wdzięczna za odpowiedzi mam, które mają to już za sobą!

Gość D.BillI
poszukaj info na stronie ambasady w swoim kraju

Nic nie mówią na ten temat.

up

Gość pesel i metryke
musisz wyrobic w Polsce, aby tego dokonac dziecko musi byc zameldowane w Polsce na pobyt staly, potem idziesz z tym zalatwiasz akt urodzenia i pesel, duzo chodzenia, duzo oplat :O

Gość gugugugu
nie wiem jak wygladaja prawa teraz ale sama posiadam obywatelstwo podwojne,moj ojciec irakyjczyk,w polskiej ambasadzie w bagdadzie mama wyrobila mi i bratu paszporty polskie i nie musielismy mieszkac w Polsce zeby je dostac :) radze zadzwonic do polskiej ambasady w kraju gdzie mieszkac i sie dowiedziec wszystkiego dokladnie :)

Cholera, ale ja nie chcę meldunku w Polsce, ja mam i mnie to tylko wnerwia, bo dziadkowie płacą za mnie wyższy czynsz, a jak dziecko dojdzie? ;/ Nie da się z tego zrezygnować, jak tata Niemiec?

teoretycznie wszystko mozna zalatwic przez ambasade. W praktyce zajmuje to duuuzo czasu. Zalatwianie samej w PL zajmuje troche mniej czasu ale jest bardziej stresujace. Jednym slowem ;'masz przerabane:-D Krok 1 musisz umiejscowic akt ur Niemiecki w Polskim urzedzie Krok 2 Aby to zrobic od razu wez papiery do tzw 'uzupelnienia 'wniosku tzn akt ur ojca dziecka z tlumaczeniem, akt ur swoj, jesli jestescie malzenstwem akt slubu. Krok 3 wystap do wojewody swojego wojewodztwa o tzw potwierdzenie obywatelstwa Polskiego Krok 4 zamelduj dziecko (tymczasowo) Krok 5 jak juz bedziesz miala akt ur polski plus papier od wojewody zloz wniosek o PESEL Krok 6 Zloz podanie o dowod (oczywiscie jak juz bedziesz miec akt ur, pesel i zameldowanie juz stale). Jak nie planujesz wyjazdow poza UE to odpusc sobie 'przyjemnosc' wyrabiana paszportu. Do ukonczenia 5 lat waznosc paszportu trwa rok. Czyli jak chcesz miec stale wazny paszport musisz sie bawic w zabawe z ambasada co roku, lepiej miec dowod na 5 lat i z glowy. Milej zabawy

Ha najlepsze że akty urodzenia muszą być pełne i sa ważne tylko miesiąc - to dopiero jest wyzwanie ;) my młodego już umiejscowiliśmy w PL nasz akt ślubu też, teraz tylko pesel wyrobić trzeba. U nas było łatwiej bo oboje jesteśmy polakami, wszystko zrobiły masze mamy (moje i męża) bieganiny masa, ale plusem jest że babcia tez może dziecku pesel wyrobić.

Czyli teoretycznie można wszystko załatwić w Berlinie??? Uff.. w ciągu tych 3 miesięcy wyjazd do Polski jest przynajmniej niewskazany - mam termin na sam koniec ferii semestralnych. Uspokoiłyście mnie bardzo. Jak myślę o polskich urzędach, to słabo mi się robi. Tym bardziej, że po zmianie meldunku nie zmieniłam dowodu, czyli teoretycznie nieważny, ale mieszkając za granicą, nie mam obowiązku posiadania ważnego dowodu - tylko paszport. A jak zacznę się kłócić z paniami z urzędu, to niczego nie załatwię. A już na pewno nie wyjaśnię, że Jagna Rebekka ma być przez dwa K, bo przez jedno każdy Niemiec puknie sie w czoło.

Gość mama z irlandii
Ja urodziłam 2 lata temu dziecka nie meldowałam bo Pni w urzędzie powiedziała że musi przebywać w danym miejscu zamieszkania min 3 miesiące ale z aktem urodzenia irlandzkim przetłumaczonym u tłumacza przysięgłego zarejestrowałam bez problemu, więc z rejestrowaniem nie było problemu a z meldunkiem i numerem PESEL niestety tak. Ale jeśli się nie zapytają to być może zameldujesz a jak zameldujesz to nie będzie problemu z numerem PESEL (moje znajome i siostra męża mają pomeldowane dzieci w PL)

Jakie są ogólnie zalety PESELU? Z EKUZ dzieciak będzie miał opiekę lekarską w Polsce, a poza tym? Pono konsul też może pośredniczyć w wydaniu PESELu, ale czy zmusza do meldunku, nie wiem... Ehhh, problem polega na tym, że polskie urzędniczki mają jedną procedure, a jak coś się nie zgadza, to głupieją i odsyłają z kwitkiem, zamiast się dokształcić.

Gość Bumbaryla
O, taka sama sytuacja jak u mnie. Najwazniejsze to zalatwic akt urodzenia. Paszport mozna zrobic pozniej, ale akt albo 3 miesiace od urodzenia, a jak sie przegapi, to dopiero pelnoletnie dzieckomoze tego dokonac. Bierzesz w swoim niemieckim urzedzie (ratuszu) miedzynarodowy akt urodzenia i dolaczasz formularze z konsulatu. O umiejscowienie aktu urodzenia w polskimurzedzie i o 'uzupelnienie' (choc nie wiem, jak mozna uzupelnic cos, czego nie ma, dlaczego nie robi sie od razu uzupelnionego - ale to specyfika polskich urzedow).Placii sie za to kolo 55 euro. Obydwoje rodzice musza to podpisac. Te papiery ida do urzedu w Polsce (gdzie jestes albo ostatnio bylas zameldowana). Po ladnych paru tygodniach dostaje sie - przez konsulat - odpis aktu urodzenia.

Gość Bumbaryla
I wcale nie musisz dziecka meldowac w Polsce. Ono jest polskim obywatelem. Nie musi w tym celu mieszkac w polsce.

Gość Bumbaryla
Oprocz tych formularzyktore wymienilam, trzeba tez zdaje sie dolaczyc akty urodzenia rodzicow, ale juz nie pamietam na sto procent. Napisz do konsulatu czy ambasady i popros, zeby ci dali wykaz dokumentow, ktore masz przyniesc i podeslali formularze do wypelnienia. Z doswiadczenia ci radze PISAC, nie dzwonic, bo przez telefon to z nimi jak grochem o sciane. Zadajesz pytanie, a odpowiedz dostajesz na jakies inne pytanie, ktorego wcale nie zadalas. Do tego nawijaja tym swoim hermetycznym jezykiem i po minucie czlowiek sie wylacza, bo i tak nic nie rozumie

Gość D.BillI
dziecko musisz zameldować, żeby dostać na nie PESEL, aczkowiek też słyszałam, że jak robisz wszystko przez ambasadę to się da to ominąć