Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agawa_Agawa

Jak zrobić marchwiankę?

Polecane posty

Synek ma pół roczku i straszną biegunke. Lekarz nci niepokojącego nei widzi i mówi, że to najproawdopodobniej ząbkowanie. Zalecił dawać marchwinkę, ale ja, głupia, nie zapytałam się jak dokładnie ją zrobić. W necie znalazłam kilka przepisów, ale dla starszych dzieci (bo z solą, albo cukrem). Jak zatem przygotować marchwinakę dla 6-miesięcznego dziecka? Czy wystarczy ugotować marchwe i zmiksować czy trzeba jeszcze coś dodawać. Koleżanka wspominała mi o kaszy manny. Ktoś mi też mówił o kleiku ryżowym, ale w moim mieście nie udało mi się go dostać. Może być ugotowany i zmiksowany zwykły biały ryż? Dodam, ze synek ryżu jeszcze nie dostawał. Jak do tej pory - oprócz mleka - dostaje zupkę warzywną z odrobiną kaszy manny. Dawałam mu też kaszki Humana, ale słabo jadł, więc dałam sobie spokój.

Gość Tak, ugotuj marchewkę
z ryżem (dziwię się tylko, że podałaś kaszę mannę przed ryżem), możesz dodac trochę soli, ona zatrzymuje wodę w organiźmie. Zmiksuj i gotowe. Ryż i marchewka zatwardzają, więc powinno pomóc.

Dzięki. Kaszę manną podałam odrobinę do zupki, aby był gluten. Niestety w moim mieście kleiku glutenowego nie znalazłam, a każą przyzwyczajac dziecko do glutenu. Kasza manna to było jedyne, co mi przyszło do głowy (moja koleżanka też tak robiła).