Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość LittleBlacky

Imię dla dziecka?

Polecane posty

Gość LittleBlacky

Witam :) Jestem w drugim miesiącu ciąży, ale już chciałabym wybrać imię dla dziecka :) Syn to napewno będzie Tomek, ale co do drugiego imienia - nie mam pomysłu :( A jeśli dziewczynka, myślę nad Angeliką, bo to z kolei moje drugie imię, jakieś propozycje? :) Drugie pytanie do kobiet które już były w ciąży, w którym miesiącu zaczął wam 'wychodzić' brzuszek? Mi się wydaje że już trochę mi napęczniał.. ale to może tylko mi sie wydaje :)

Gość efnkfjrei
Imiona dla chlopca : Wiktor (moj syn ma tak na imie), Sergiusz Dla dziewczynki Sylwia, Kornelia Mnie brzuszek bylo widac ok 6 miesiaca, w ogole ja mialam malutki brzusio. Angelika nie podoba mi sie strasznie :( WYbacz

Gość LittleBlacky
Pies mojej mamy nazywa się Wiktor, więc trochę nie pasuje :) Wolę bardziej tradycyjne imiona, nie mówię o Marii, Annie itp, ale takie bardziej 'polskie'.

Gość LittleBlacky
Czyli z natury byłaś chuda? Ja nie jestem osobą otyłą, ale trochę brzuszek już miałam. Więc może wcześniej będzie widać

Gość efnkfjrei
Jesli Wiktor nie jest tradycyjne to nie wiem co masz na mysli

Gość efnkfjrei
Z natury jestem szczupla a brzuszka na prawde dlugo nie bylo widac i ubolewalam szczerze mowiac z tego powodu. U wiekszosci dziewczyn widac duzo wczesniej niz u mnie ;)

Gość LittleBlacky
Tradycyjnymi imionami jest dla mnie np. Tomek, Mariusz itp , nie są ani staromodne, ani nie oryginalne.

Gość LittleBlacky
A chodziłaś do pracy wtedy? Ja się zastanawiam, czy nie powinnam już zrezygnować, bo słyszałam że do 3ciego miesiąca na ciąże szkodzi nawet farbowanie włosów.. ;/

Gość vfcvxcvxcv
mi sie podoba Emma, Nina, Mila, Laura, Inga :D a chłopczyk nie wiem :P

Gość efnkfjrei
U mnie akurat byla taka sytuacja ze sama odeszlam z pracy bo mi nie odpowiadala a tydzien po tym fakcie okazalo sie ze jestem w ciazy. Podobno farbowanie mocnymi farbami owszem szkodzi ale jesli zastosujesz jakas delikatna to nie ma problemu ;) Ja osobiscie nie farbuje ale pamietam dylematy przyjaciolki ktora w tym samym czasie byla w ciazy co ja ;)

Gość vfcvxcvxcv
farbowanie szkodzi bowiem substancje zawarte w farbie do włosów mogą spowodowac nieprawidłowe rozwinięcie sie kończyn o ile wiem, to może to zaszkodzić aż do 20któregoś miesiąca i nie są to żadne dyrdymały, tylko uczyłam się na zajęciach z psychologii rozwojowej człowieka

Gość LittleBlacky
Mi się podoba również Amelia, nie nazwałabym np. dziecka Jessika lub Vanessa, bo to trochę krzywdzące moim zdaniem.. Kuzynka niedawno urodziła i nazwała dziecko właśnie tak.. Oczywiście nie uznali jej Jessiki, tylko DŻesike..

Gość LittleBlacky
Ja pracuję właśnie w chemikaliach, więc raczej powinnam zrezygnować z niej dla dobra swojego i dziecka.. Nie chcę ani poronić ani tym bardziej urodzić dziecka które do końca życia byłoby kaleką.. Czego najbardziej się wystrzegać aby nie zaszkodzić ciąży?

Gość efnkfjrei
Tego typu imiona nadaja dzieciom ludzie z nizszych klas spolecznych. Uczylam sie o tym na socjologii. Mnie sie podobaja polskie, tradycyjne. Amelia bardzo mi sie podoba ale kurcze jest juz tak niesamowicie oklepane ze ja osobiscie znam 4 male Amelki i piata ktora jest w brzuszku :(

Gość LittleBlacky
Nie nazwałabym też dziewczynki Monika, Anna.. pół świata już tak ma. :) Czytałam na innych forach o Fabiach, Massimach, Mnie osobiście najbardziej podobają się oryginalne i niespotykane imiona. Jeśli w przyszłosci będę miała córeczkę, chciałabym aby otrzymała imię Viridiana, Visenna lub Iwetta, zaś jeśli będę miała synka- Saturnin, Dragomir bądź Maksymilian. wyżej cytat z innego forum..

Gość efnkfjrei
Kochana ja powiem Ci ze w ciazy bylam taka panikara ze unikalam prawie wszystkiego :D nie jadlam np pasztetu, serkow camembert, surowego miesa oczywiscie, wszystko musialo byc zdrowe. Codziennie kubek kakao, recznie wyciskany sok ze swiezych warzyw i owocow itd itd :D unikalam oczywiscie pomieszczen zadymionych i zanieczyszczonych. Moglabym wymieniac bez konca. Tyle ze ja to zawsze panikuje i wszyscy sie ze mnie smiali :D lacznie z mezem ktory sam mi te soczki musial robic :D oczywiscie witaminki codziennie lykalam. No ale wszystko to sie oplacilo ;) Siedzi sobie teraz obok mnie moj skarbek i lobuzuje :)

Gość vfcvxcvxcv
Emma Emma Emma :P piekne imie a jak pracujesz przy chemikaliach to bierz L4 bez zastanowienia!!! poza tym dużo odpoczywać, NIE DŹWIGAĆ, ładnie i regularnie jeść (zdrowo), dużo pić, łykac kwas foliowy i witaminki no i zero stresu, kłótnie

Gość vfcvxcvxcv
efnkfjrei i bardzo dobrze nalezy zminimalizowac każde ryzyko surowe mieso to mniejsz aszansa na toksoplazmoze sery cammembert tez mogą zaszkodzi a witaminy i zdrowe jedzonko sprawiają, że dzidzi jest silniejszy :) ah dziewczyny zazdroszcze Wam troche... my sie staramy już 1,5 roku i nic :(

Gość efnkfjrei
Emma? o Boze, jakas masakra. Zyjemy w Polsce. To nie Spice Girls

Gość LittleBlacky
Ja np. słyszałam że jak ktoś palił przed ciążą, i nagle przestanie, to to bardziej zaszkodzi niż jakby palił w ciąży. Nie wiem, czy to mit, czy prawda. Na szczęście ja pale sporadycznie, można by powiedzieć, że prawie wcale, nie pije, więc nie powinnam mieć problemów.

Gość LittleBlacky
vfcvxcvxcv musisz dokładnie obliczyć kiedy masz dni płodne, wtedy napewno się uda. :) ja np. tak zrobiłam. Tak to już jest. nastolatki wpadają przy pierwszym razie na dyskotece, usuwają ciąże narkotykami, a małżeństwo stara się o dziecko i nie potrafi.. :(

Gość efnkfjrei
Podobno tak jest ale ja nie palilam wiec sie nie dowiadywalam. Szczerze to nie wiem czy potrafilabym zapalic wiedzac ze w brzuszku mam dzieciatko. Alkoholu oczywiscie zero. Wkurzaja mnie ludzie ktorzy mimo ze bylam juz w widocznej ciazy probowali mi wmowic ze lampka wina czy szklaneczka piwa nie zaszkodzi. Tak sie sklada ze wiele na ten temat czytalam i kazda ilosc moze zaszkodzic. vfcvxcvxcv - trzymam kciuki zeby w koncu sie udalo. Na pewno w koncu i u Ciebie w brzuszku zawita maly czlowieczek ;)

Gość vfcvxcvxcv
oj ta owulacje to ja wiem kiedy mam biore leki hormonalne, które powoduja owulke póxniej leki, które ewentualnie podtrzymaja ciążę.. ale już nie wierze, że mi się uda.. :(

Gość i tak sobie mysle ze mam racje
Lianna:)Super imie znam dziewczynke ktora tak nazwano w skorocie rodzice nazywaja ja LIA. Normalnie bomba:)

Gość efnkfjrei
vfcvxcvxcv trzeba wierzyc. Na pewno sie uda ;) A robiliscie ewentualnie jakies badania??

Gość LittleBlacky
Kochana, może za bardzo się starasz? :) Musisz brać leki hormonalne? Może to właśnie ich środki działają odwrotnie, od pierwotnego zamierzenia.. A ja zazdroszczę Ci że masz mężczyznę przy sobie, ja ze swoim niestety nie mam kontaktu, ale szkoda mi mojego dziecka, że nie będzie miało ojca..

Gość vfcvxcvxcv
mnóstwo badań mąż ma wszystko ok to ze mna jest problem, z pęcherzykami poza tym miałam operacje wycinania mięśniaka wiosną, myślę że to macica nie chce przyjąć dzidziusia :( przez tego mięśniaka kiedyś sie udało, robiłam badania z krwi, ale poziom hormonu spadał, przyszła @ spóźniona i tyle było.. ahh sorry, że smęcę, ale wszystkie koleżanki - aż 3 - wokół w ciąży a ja dalej nic.. smutno mi troche ciesze się, że chociaż Wam się udalo, gratulacje

Gość vfcvxcvxcv
Litlle ojej.. przykro mi ale może spotka Cię jeszcze miłość! Spotkasz jakiegoś wartościowego faceta, który będzie ojcem dla Twojego dziecka, zobaczysz :)

Gość LittleBlacky
Współczuję naprawdę :( Co do operacji, ja w wieku 12? lat miałam wycinany torbiel.. 10x8 cm.. na jajniku.. powiedzieli mi że mogę mieć problemy z zajściem w ciąże.. ale na szczęście się udało. Co do mojego faceta.. On chciał tego dziecka. Poprostu ja stwierdziłam że jest zbyt dziecinny, i może mi zaszkodzić.. Wiedział, że jestem w pierwszym miesiącu, a potrafił np. mnie popchnąć lub wyzywać, a stres nie zbyt dobrze wpływa na ciąże.. Cieszę się, że już go nie ma.. Jak myślicie, informować go przy porodzie i dać dziecku jego nazwisko? To mój największy dylemat..

Gość vfcvxcvxcv
mysle, że ojciec mimo wszystko ma prawo wiedzieć o dziecku... dziecko nie zasługuje na to by mieć w papierach "ojciec nieznany" gdy jego ojciec faktycznie chciał go.. poza tym pomyśl.. może będzie fajnym ojcem? może będzie kochać to dziecko? pomoże Ci trochę, chociażby spędzając czas z nim gdy będziesz potrzebowała z nim załatwić no i rodzina ojca dziecka- dziadkowie, ciocie.. myślę, że Twoje dziecko zasługuje na więcej kochających bliskich osób..