Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość s92m3

ropa w zębie

Polecane posty

Gość s92m3

2 tyg temu byłam u dentysty z zębem, który miałam już robiony wiele razy. Dentystka mi nie dokończyła go robić, gdyż zaczął krwawić, dwa tyg potem zaczął mnie cholernie boleć a na drugi dzień pojawiła się opuchlizna i strasznie bolało. Poszłam do dentysty i częściowo oczyściła mi zęba z ropy, kazała zrobić rentgena. Dodam, że jest to jedynka. Czym to grozi?

Gość s92m3
no ale jedynke mi usuną? mam 18 lat ;///////

Gość sjdnlasfjalfnakljsnfdala
Potrzebny jest antybiotyk najlepiej Klindamycyna. Nie widziałam tego, ale najczęściej takie przypadki powodują bakterie gram dodatnie. Po prostu ząb został zainfekowany, trzeba infekcję rozpędzić antybiotykiem, a następnie najpewniej wtedy da się zrobić go kanałowo. Bez obaw, jeszcze nic too late :)

Gość sjdnlasfjalfnakljsnfdala
A jeśli ząb trzeba by było usunąć... no cóż, trzeba będzie wstawić sztuczny, ale zanim dasz sobie usunąć, skonsultuj się też u innego stomatologa. W moim przypadku było tak, że jedna dentystka chciała mi jedynki leczyć kanałowo, ale zanim się zdecydowałam, poszłam do innego dentysty i okazało się, że nie trzeba robić kanałowo i dziś mam jedynie plombę w jedynkach :)

Gość s92m3
mam ten atybioytyk, dzięki mam nadzieje, ze tak jak mówisz jeszcze nie jest too late

A czym Ty się martwisz? Usunie jedynką i wstawi koronkę.... Ja mam obie "jedynki" porcelanowe...

Gość dfdffddffgfg
jaka koronka? chyba IMPLANT

Gość Oczywiście że
możesz tego zęba stracić.Co to znczy że zaczął krwawić.Co to znaczy że częściowo usunęła ropę?Nie ma takiego pojęcia"częściowe usunięcie ropy".Bo ropa wtedy się będzie pojawiać od nowa.Ten dentysta to jakiś konował.Nie wiem gdzie mieszkasz ale z rego co piszesz to niedługo zostaniesz bez zębów.W przeciętnym obecnie gabinecie stomatologicznym wykonują rentgena na miejscu.Mają specjalną aparaturę z monitorami i na bieżąco,nawet przy kanałowym leczeniu mogą śledzić proces leczenia.Oczywiście problemem jesr cena.Ja ostatnio za kanałowe leczenie zęba zapłaciłem 700 zł.Coś za coś.Sztuczna szczęka też tana nie jest.Ale na zębach nie opłaca się oszczędzać.

Gość dfdffddffgfg
idiotko jak oni jej usuną zeba to zostanie jej tylko implant, bo na czym budowac korone jak zeba nie bedzie?

Gość Oczywiście że
koronkę buduje się na dwóch ,sąsiednich zębach.Spiłowuje się te sąsiednie zęby i robi się koronkę trójzębną,opierającą się na tych spiłowanych.Środkowy,ten usunięty wisi w powietru.Oczywiście jak masz dużo kasy/kilka ładnych tysięcy/to możesz sobie zafundować implanta w miejsce usuniętego.

Gość s92m3
nie należę do najbogatszych, ale nie będę chodzić z dziurą w środku, mam nadzieję, że jakoś się obejdzie bez wyrywania ! ;((((

Gość Oczywiście że
Życzę powodzenia.Można mieć bardziej proste czy krzywe nogi,małe czy wielkie piersi ale brak jedynki w paszczęce to tragedia.

Gość jakemjajakemjajakemjaoo
Moja siostra ma sztuczną jedynkę na klamrach i nic jej nie piłowali z sąsiedniego zęba. Proteza wczepiona jest pomiędzy dwa sąsiednie zęby na maleńkie klamerki i nikt jej nic nie piłował i wszystko jej się trzyma elegancko od lat. Nie straszcie dziewczyny, bo może tą jej ropiejącą jedynkę da się zrobić kanałowo ale... na pewno musi zmienić dentystę, bo najwidoczniej to konował!!! Dziewczyno, bierz antybiotyk (pierwsze efekty ulgi odczuwalne w około 3 dniu), a potem zasuwaj na konsultację do innego dentysty!!!

Gość Inżynier Małecka-Klecka
U pewnego polityka nigdy nie widziałam górnych zębów a i tak na niego głosują

Gość s92m3
już leczyłam tego zęba w kilku klinikach, u prywatnego byłam to kasy dużo wzięła a ząb w gorszym stanie.. na pewno zmienię jeszcze.

Gość jakemjajakemjajakemjaoo
Zdarza się, że prywatni jeszcze gorszy szajs robią i gorsze g..wno wmawiają i sugerują cuda wianki, bo oni na tym kasę zarabiają... Nie mówię że zawsze, ale mi omal prywatny zęba nie zrypał, a poszłam na konsultacje do przychodni i dało radę zrobić. Teoria, że jak płacisz to masz, nie zawsze się sprawdza, bo jak płacisz to zdarza się, że chcą z ciebie zedrzeć!!! Zwłaszcza jeśli chodzi o dentystów!!!

Gość Oczywiście że
najlepiej jest udać się do stomatologa z NFZ.Ale zanim trafi do niego,może za pół roku to już może stracić połowę zębów.A z zębami szuka się lekarza kiedy zaczynają boleć-niestety.I wtedy nie ma wyboru.Inna sprawa że tak jak i w każdej innej działalności gospodarczej,działalność taką prowadzą zwykle osoby najzdolniejsze.

Gość s92m3
denstystka mi powiedziała, że wątpi, że będzie trzeba wyrwać tego zęba, tylko naciąć dziąsło, także jestem dobrej myśli..