Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kurlica

emigracja z przedszkolakami

Polecane posty

Gość kurlica

Czy któraś z was TO przechodziła? Na początku pracować będzie tylko mąż. Ja będę z dziećmi tak długo aż się zaaklimatyzują nowych przedszkolach. Biorę pod uwagę nawet kilka miesięcy na to... Dodam, że dzieci nie znają kompletnie języka - tak jak ja i mąż. Idziemy na żywioł. Umiemy tylko angielski (i w tym języku mąż będzie porozumiewał się pracy), a jedziemy do... Francji. Jeszcze przed wyjazdem zaczynamy ostry kurs dla siebei i dzieci i jesteśmy przerażeni :(

Gość lustereczko lustereczko
wspolczuje twoim dzieciom...

Gość kurlica
no ja niestety teżim współczuję, ale staram się, żeby przeszły to jak najbardziej bezboleśnie. Umówiłam się też do psychologa dziecięcego, żeby czegoś nie popsuć :(

Gość ja tu pisze zwykle pod czarnym
dowiedz sie czy przypadkiem tam nie trafią do szkoły, bo np jak jedziesz z szesciolatkiem do Anglii to on idzie od razu do 2 klasy i ma umieć czytać i pisać. Ja tak bede miała i teraz gadam do niego po ang i ucze go jak najwiecej bo tu jest jeszcze przedszkolakiem (ma 5 lat, jedziemy za rok). Też mu współczuję ale wiem że tam zapewnię mu lepszy start niż w Polsce. Dzieci uczą sie błyskawicznie jezyka. Ale bardziej wspolczuje zycia dzieciom w Polsce teraz i w przyszłości.

Gość ja tu pisze zwykle pod czarnym
bo w tym kraju nie ma na co liczyć, zwykłego obywatela mają w d...

Gość mama z irlandii
kurlica a gdzie jedziesz? ja jestem w irlandii ale urodziłam tu dziecko przyleciałam z mężem rok po ślubie więc było łatwiej. W Irlandii 4 latka możesz dać do szkoły ale nie musisz ale już 5 latka trzeba dać do szkoły.

Gość kurlica
MAM DZIECI w wieku 2,5 i 4,5 lat. Do Francji dobijemy za jakieś pół roku...

Gość mandarynki ,,pomarańcze
Do ja tu pisze zwykle pod czarnym A co ty mozesz powiedziec o zyciu w UK skoro wybierasz sie tu za rok dopiero ? Ale juz wspolczujesz dzieciom zyjacym w Polsce , sugerujac sie zapewne tym ze w UK zarobisz KASE . Pomieszkasz w tym kraju to wtedy sie bedziesz wypowiadac na temat komu czego nalezy wspolczuc . Mieszkam w UK 8 lat i naprawde wcale nie wspolczuje dzieciom mieszkajacym w Polsce . Nie mam powodow im wspolczuc a pewnie nie jedna osoba wspolczuje tobie ze nie mozesz sobie i dziecku zoorganizowac w Polsce zycia i bytu ogolnie . Smiesza mnie takie jak Ty i twoje podejscie do zycia .