Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jamochłonna

Kościół Katolicki to instytucja średniowieczna ... Czyż nie ?

Polecane posty

Gość mickiewicz nie żyje
Co ty Max gadasz. Żeby manipulować tłumem to trzeba mieć łeb na karku a nie umysł na poziomie średniowiecza. Biznes jest biznes.

Gość jamochłonek
a może masowe przejście na judaizm ? to jest religia !!! można pedofilkować z dziećmi do lat dziewięciu , można odesłać żonę gdy się znudzi , jesteś panem , a reszta ( GOJE , goje czyli bydło ) mają Ci służyć , a Ty możesz je dowolnie wykorzystać , pójdziesz na łono Abrahama , świat je Twój i tylko Twój , reszcie możesz zabrać dobra , któłre podobno mają tylko czasowo propozycja nie do odrzucenia ;)

Gość Golo Pan
judaizm to rzeczywiście sensowna religia za wyjątkiem obrzezania i koszernego jedzenia, które to obyczaje są archaiczne i głupie. Jednak, jak ktoś już zauważył, najlepiej zero religii !!!

Gość jamochłonek
sensowna ??? jeżeli jakaś religia wyznaje , że jej członkowie to LUDZIE , a reszta to BYDŁO , pozbawione duszy , to rzeczywiście gratuluję poczucia godności ;) nazizm tworzył rasizm , czyli lepsze i gorsze rasy judaizm dzieli na LUDZI i zwierzęta o ludzkim wyglądzie , kt,óre mają służyć tym LUDZIOM !!! myślę , że to coś wiele gorszego od rasizmu :O

Gość Golo Pan
ale uczy główkowania i nie toleruje zabobonów i fetyszyzmu jak chrześcijaństwo i częściowo islam.

Gość Golo Pan
poza tym oni mają jakieś podstawy do czucia się lepszymi np. przed wojna statystyczny Żyd był 3x bogatszy od statystycznego Polaka ... i to w sytuacji gdy im nieustannie kłody rzucano pod nogi.

Gość Golo Pan
a jeśli idzie o traktowanie innych jak bydło to nikt nie pobije chrześcijan z Zachodu - skasowali Indian i kupę Murzynów oraz Azjatów w czasach kolonializmu, potem Żydów i Słowian. I traktowali ich jak bydło właśnie.

Gość nast i azja
Dlaczego tylko katolicki to średniowiecze? Protestancki tak samo. Ale na protestancki nikt nie będzie najeżdżał bo za mało popularny... Taka prawda. A tak na powaznie dla mnie największym średnowieczem jest to co robią ludzie. Czyli zaglądanie do cudzego życia. Każe ci ktoś wierzyć i chodzić do kościoła? Nie. To czemu ty musisz obrażać innych? Boś głupi i tyle. Między nami, ja nie wierzę, ale zaczyna mnie wkurwiać ta cała nagonka. Co mnie obchodzi, ze se ktoś chodzi do kościoła? Ja nie chodzę i nie mam z tym problemów... Moja Corka nie chdzi na religię i też jakoś problemu ni mam. Śmieszni są natomiast ludzie, którzy delkarują się że absolutnie nie wierzą, ale wszystkie sakramenty przyjmują równo... Trzeba się zdrowo pier$#%$!!olnąć w łeb.

Gość a bo to...
kościół to instytucja starożytna... troche lekcji, troche wiedzy, mniej nienawisci i bedzie git.

Gość metrówka
wiara w Boga i chodzenie do kośćioła to średniowiecze , rozumiem ,ze to ma być obraźliwe , natomiast bzykanie siez kim popadnie to dowód na nowoczesność ? to 100 razy wolę średniowiecze niż takak nowoczesność .

Gość kościół w Polsce i Europie
to instytucja średniowieczna bo tak nasiąkł w średnioweczu zwyczajami pogańskimi - głównie germańskimi i słowiańskimi - że teraz ledwo przypomina chrześcijaństwo.

Gość JakiTakiMan
otóż to. Po co człowiekowi jacyś urzędnicy pomiędzy nim a Bogiem. Szczególnie tak marnej klasy jak polski kler.

Gość MalusiaMilusia
każdy ma na temat i kościoła i księży i religii i Biblii swoje WŁASNE PODEJŚCIE. Każdy jest indywidualistą. popieram ludzi, którzy nie idą do kościoła ale nie wyśmiewają tych co chodzą, tak jak na odwrót. Nie akceptuje tych, którzy gnoją kogoś, że nie idzie. przestańcie ciągle patrzeć przez ogórdek co się dzieje u sąsiada. Dla mnie gorsze średnioweicze to bzykanie się z 5 innymi facetami czy kobietmi niż wiara w 10 przykazań kościelnych, bo one NIKOMU KRZYWDY NIE WYRZADZAJĄ. Nie zabijaj nie cudzołóż nie kradnij. Co do księzy- owszem są fałszywi, którzy np mają dzieci a uznają się za księdza i spowiadają- ale to jego indywidualne poczucie winy i czystość sumienia. ktoś kto wierzy uważa , że on otrzyma za to karę w niebie. Przestańcie gnoić ludzi wierzacych, czy nie wierzących. Po co wprowadzac takie tematy.

Gość może każdy i ma swoje
podejście do KK ale KK za pysk chce wziąć wszystkich

Gość Moglik
Nergalowi trzeba pomóć bo go psy kato-nacjonalistyczne rozszarpią i zgnoją. Tak jak to już zrobili z Nieznalską parę lat temu.

a ten wasz Nergal zachował się ok targając Biblie?? Zbeszcześcił to, co inni szanują. Najeżdzacie na księży a nie dostrzegacie, co ludzie czynią.

Gość zupako
on zniszczył tylko kupe papieru traktowanie ksiązki jako świętej to fetyszyzm

dla Ciebie to kupa papieru, dla innych rzecz święta. Tak trudno to zrozumieć?? gdyby ktoś zniszczył coś twojego, np zniszczył twój dom nie byłbyś zły, bo to tylko rzecz??

Gość jelonekkk..
ja czekam ...na pierwszego odważnego , który spali księgę rasizmu LUDZI i bydła , czyli GOI oczywiście , chodzi o Talmud :D może nie każdy wie , co to jest ale jak ktoś spali , to będzie wszystko wiadome

to bez sensu. Bo uraziloby się z kolei inną religię. Chodzi tylko o to, żeby człowiek umiał zaakceptować wairę innego, a nie bezcześcił tego.

Gość zupako
"Uważany za wcielenie bóstwa przedmiot naturalny (np. kamień, drzewo, zwierzę, strumień) lub wytworzony (np. figurka, bransoleta, wisiorek). Fetyszowi przypisywano magiczną moc, z tego powodu otaczany był religijną czcią, mającą zjednać ludziom jego przychylność." i co tu się nie zgadza ? Relikwie to fetysze, tak zwane św. Obrazy i posągi to fetysze, książka-biblia traktowana jak święta to fetysz. Czy tak trudno dostrzeć, że katolicyzm to nie monoteizm, a polski katolicyzm to już pogaństwo.

Gość zawsze prosto myślący
kardynał Dziwisz posłał Kubicy próbówkę uważając że ta ma magiczną moc leczniczą

jakoś nigdzie , a już szczególnie w KK nie zaobserwowałam ,zeby Biblię traktować jako bóstwo albo przedmiot magiczny . Co oczywiście nie oznacza ,zę jest ona " zwyczajna " . Wręcz przeciwnie , ale nie takim sposobem jak " magiczne ksiegi " np . W H Potterze .

Gość zawsze prosto myślący
Idolatria, termin wprowadzony do religioznawstwa na określenie bałwochwalstwa, czyli oddawania czci przedmiotom wyobrażającym bóstwa (obrazom, rzeźbom). Jest ono zbliżone do fetyszyzmu, ale w idiolatrii przedmiotowi nie przypisuje się cech naturalnych.

Gość jelonekkk..
jest niestety taki mały problemik - brak tolerancji :( a także jeszce większy - -wojujace z kk inne religie , których celem jest głównie walka z kk. , jako konkurencją nad zdobyciem 'terenu' i szerzeniem tej swojej 'kultury '

Gość a ty wiesz autorko
że człowiek jest starszy niż średniowiecze? co dla Ciebie z tego wynika?

Gość jelonekkk..
np. judaizm atakuje kk. za tzw. szerzenie bałwochwalstwa , czyli oddawania czci symbolom , obrazom i rzeżbom , co u nich jest zabronione ...ale te symbole płaczą czasamami , uraniajac prawdziwe i badane laboratoryjnie łzy albo krew ...i oni nie wiedza co powiedzieć , szaleja wtedy wprost , twierdząc , że cudów nie ma , a to tylko sztuczki ... gdyż w ich religiach ...to się nie zdarza ...i są w kropce , nie wiedzac , jak to wytłumaczyć :)

Gość kk dopóki mocny był
nie znał pojęcia tolerancji