Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 MalinowaKr贸lowa

Endometrioza

Polecane posty

Go艣膰 MalinowaKr贸lowa

Witajcie! Mam pytanie do kobiet z endometrioz膮. Objawy choroby pojawi艂y si臋 u mnie w styczniu 2010- okropne b贸le, wymioty, masakra og贸lnie. Przez rok (!) m贸j lekarz nic nie znalaz艂, zmieni艂am lekarza i dopiero on, w styczniu 2011 odkry艂 偶e mam torbiele. Mia艂am operacj臋 w marcu 2011- wyci臋to podczas laparoskopii trzy torbiele, ka偶dy ok 6cm :( Lekarz kaza艂 mi bra膰 leki- Visanne, wykupi艂am je, ale nie wzi臋艂am ani jednej- ulotka mnie przerazi艂a. Min臋艂o ju偶 7 miesi膮czek od czasu operacji, miesi膮c temu znowu mia艂am md艂o艣ci (lekkie) ale teraz ju偶 by艂o ok... Jakie mam szanse 偶e choroba si臋 nie odnowi? A mo偶e jednak bra膰 te leki mimo obaw? Po jakim czasie Wam si臋 odnowi艂a?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 MalinowaKr贸lowa
? Chyba 偶artujesz? 艢ciem膮 jest dla ciebie tworzenie si臋 torbieli, zrost贸w, zaburzenia hormonalne, operacje? Szok.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MalinowaKr贸lowa
To jak膮 diet臋 proponujesz? Je艣li mnie wyleczysz to dostaniesz Nobla bo jeszcze nikt nie znalaz艂 w 100% skutecznego leku.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MalinowaKr贸lowa
up

Udost臋pnij ten post

pij codziennie szklank臋 herbaty z krwawnika 艂ykami w ci膮gu ca艂ego dnia : 1 kopiasta 艂y偶eczka krwawnika zaparzy膰 1\4 l wody pozostawi膰 na kr贸tko do naci膮gni臋cia .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 trele morele30
U mnie endometrioza pojawila sie po cesarce. Kilka miesiec po. A pozniej szybko szpital, operacja i po krzyku. To bylo 10 lat temu i od tego czasu spokoj.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ht545456
tworz膮 sie wlasnie od jedzenia. zmien diete i tyle. jaka dieta? surowa

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MalinowaKr贸lowa
Nie uwierz臋 nigdy 偶e moja choroba jest przez z艂膮 diet臋 bo niby jaka jest w艂a艣ciwa? Jem bardzo zdrowo i na pewno to nie ma wp艂ywu. Ale herbat臋 b臋d臋 pi膰, co mi szkodzi. Endometrioza po cesarce to co艣 troszk臋 innego, u mnie pojawi艂a si臋 samoistnie- nie rodzi艂am nigdy, mam dopiero 22 lata.

Udost臋pnij ten post

hej dziewczyny, Ja chyba te偶 na to cierpi臋, ale musz臋 si臋 wybra膰 do lekarze, ale jako艣 mi schodzi z tygodnia na tydzien mo偶e wy mi co艣 powiecie na ten temat. Naczyta艂am si臋 na ten temat i moje objawy pasuj膮 do tego, a mianowicie: - jeszcze nie rodzi艂am i nie wsp贸艂偶y艂am. - bardzo mnie boli brzuch przed i wczasie miesi膮czki, - bol膮mnie plecy, - jest mi nie dobrze, ale wymiot贸w nie ma, - bol膮 mnie lydki, 偶e nie mog臋 sobie miejsca znale艣膰. - i boli mnie g艂owa - mam 29 lat.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MalinowaKr贸lowa
Anusiak- ci臋偶ko powiedzie膰 bo tak naprawd臋 endometrioz臋 ci臋偶ko jest zdiagnozowa膰, dopiero jak na usg wida膰 zmiany i podczas operacji wszystko dopiero wida膰 jak na d艂oni. Np ja mia艂am w czasie miesi膮czek tak okrutne b贸le 偶e wymiotowa艂am i traci艂am przytomno艣膰, do tego okropne md艂o艣ci, b贸l 偶o艂膮dka, plec贸w- generalnie KOSZMAR. Proponuj臋 id藕 jak najszybciej do ginekologa i na usg skoro a偶 tak boli Ci臋 podczas okresu, widocznie nie wszystko jest w pe艂ni ok- a trzeba i艣膰 jak najszybciej bo choroba bardzo szybko si臋 rozwija a nie leczona prowadzi do niep艂odno艣ci albo jak np torbiel p臋knie to si臋 rozleje na inne narz膮dy i wtedy to ju偶 w og贸le kicha bo torbiele b臋d膮 si臋 robi膰 wsz臋dzie !

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kama 22
Malinowa Kr贸lowa , masz racj臋 , du偶o wiesz na ten temat a ta od diety niech sama ni膮 si臋 leczy i z jak膮 pewno艣ci膮 bzdury gada :( Kilka razy mia艂am torbiele, raz mi p臋k艂a przy biopsji i mia艂am rozlan膮 otrzewn膮 , seps臋 i cudem prze偶y艂am, lekarze te偶 w to nie wierzyli bo szanse mia艂am znikome, radz臋 dobrego lekarza kt贸remu mo偶ecie zaufa膰 i bra膰 przepisane leki, a jak masz jakie艣 w膮tpliwo艣ci odno艣nie skutk贸w ubocznych to id偶 do lekarza i z nim porozmawiaj, :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 leczesie
Sluchajcie a jak pisze w wynikach cytuje; "Centralnie i w scianie tylnej obszar heterogenny 48 x 60 mm - miesniak. Endometrium 10,6 mm gruboscinormoechogeniczne." Czy to endometrium jest normalne? znacie sie na odczytaniu tego wyniku?

Udost臋pnij ten post

baby leczyc endomedrioz臋, bo potem na ci膮偶e ma艂a szansa :( To nie tylko b贸le brzucha itp. Po operacji trzeba brac hormony, bo choroba si臋 odnowi w bardzo szybkim tempie. U mnie po miesi膮cu od operacji by艂y ju偶 2 torbiele

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MalinowaKr贸lowa
kama 22 - boj臋 si臋 tych lek贸w bo bior臋 te偶 inne leki i obawiam si臋 interakcji ponadto te maj膮 tak gro藕ne mo偶liwe skutki uboczne 偶e mnie to przera偶a :( Nie wspominaj膮c o cenie- 230z艂/miesi膮c :/ :/ :/ Id臋 w tym miesi膮cu na prze艣wietlenie, pom贸dlcie si臋 za mnie aby nic nie by艂o !!! leczesie- no niestety nie pomog臋 bo nie potrafi臋 tego odczyta膰 :( A lekarz co m贸wi艂 ? Lico palaczki- o kurcze, szybko :/ Ja od marca czyli od czasu operacji by艂am tylko raz na usg- po ok miesi膮cu, od tamtej pory nawet nie by艂am u lekarza bo licz臋 po cichu 偶e 'samo minie' :/ Zreszt膮 na NFZ ci臋偶ko si臋 dosta膰 do mojego lekarza a prywatnie nie przyjmuje i chyba prywatnie teraz p贸jd臋 bo na NFZ 偶adnego dobrego nie mog臋 znale藕膰 :/ Masz racj臋 z t膮 ci膮偶膮! Ja ju偶 powoli my艣l臋. Teraz id臋 na usg jak nic nie b臋dzie to si臋 chyba wezm臋 do roboty bo co tu robi膰 innego ? Boj臋 si臋 ka偶dego okresu 偶e znowu zacznie bole膰, ka偶dego usg 偶e znowu co艣 znajd膮 ! Ju偶 mam do艣膰 tej choroby :( :( :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 leczesie
No wlasnie ginekolog nic nie powiedzial a ja zapomnialam sie spytac :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MalinowaKr贸lowa
Skoro nic nie powiedzia艂 to jest ok, pewnie by zareagowa艂 jakby co艣 by艂o nie tak. Endometrioza objawia si臋 przede wszystkim b贸lem, torbielami, zrostami...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 leczesie
JA MAM miesniaka Malinowa i lecze go ziolami i siemiem knianym . Mysle o endo bo mam plamienia miedzy miesiaczkami (malutkie) i do tego miesiaczki raz sa a raz nie ma :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 endomam
Endo rozwija si臋 w艂a艣nie podczas krwawienia, jak nie b臋dziesz bra艂a lek贸w to choroba b臋dzie rozwija膰 si臋 szybciej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 endo55555
dziewczyny, Was tez boli przy stosunku?

Udost臋pnij ten post

Witam u mnie podejrzewa si臋 r贸wnie偶 endometrioz臋. Poni偶ej art. z internetu: "U kobiet, kt贸re miesi膮czkuj膮, cz臋sto w jajnikach pojawiaj膮 si臋 tzw. torbiele (cysty) czynno艣ciowe. S膮 one wynikiem zmian hormonalnych, jakie zachodz膮 w organizmie w ci膮gu cyklu. Ot贸偶, gdy zbli偶a si臋 owulacja, dojrzewa i p臋ka p臋cherzyk Graafa i uwalnia si臋 z niego kom贸rka jajowa. P臋kni臋ty p臋cherzyk przekszta艂ca si臋 w tzw. cia艂ko 偶贸艂te, kt贸re zanika, je艣li nie dojdzie do ci膮偶y. Czasem jednak p臋cherzyk Graafa nie p臋ka, lecz si臋 powi臋ksza i powstaje torbiel p臋cherzykowa. Bywa te偶 i tak, 偶e cia艂ko 偶贸艂te nie zanika, mimo 偶e kobieta nie zasz艂a w ci膮偶臋. Z niego te偶 mo偶e powsta膰 torbiel czynno艣ciowa nazywana przetrwa艂ym cia艂kiem 偶贸艂tym. Torbiele czynno艣ciowe obu typ贸w zwykle nie wymagaj膮 leczenia. Najcz臋艣ciej zanikaj膮 po jednym, dw贸ch cyklach miesi膮czkowych. Niekiedy potrzebne jest jednak leczenie hormonalne. Czasem jajniki pe艂ne s膮 male艅kich torbielek czynno艣ciowych. Powstaj膮 one na skutek zaburze艅 hormonalnych z niedojrza艂ych p臋cherzyk贸w Graafa. Jest to wielotorbielowato艣膰 zwana zespo艂em policystycznych jajnik贸w. Zwykle trzeba j膮 leczy膰 hormonami, kt贸re sprawiaj膮, 偶e w jajnikach przestaj膮 pojawia膰 si臋 torbiele, a same jajniki zmniejszaj膮 sw膮 obj臋to艣膰. Czekoladowe i sk贸rzaste Je艣li kobieta choruje na endometrioz臋, tkanka endometrium - b艂ony 艣luzowej, wy艣cie艂aj膮cej macic臋 od 艣rodka - ma sk艂onno艣膰 do przemieszczania si臋. Mo偶e si臋 dosta膰 m.in. do jajnik贸w. To w艂a艣nie z tej tkanki powsta膰 mog膮 tzw. torbiele endometroidalne, nazywane czekoladowymi (wype艂nione s膮 g臋st膮, ciemn膮 krwi膮). Gdy taka torbiel p臋knie i jej zawarto艣膰 wyleje si臋 do jamy brzusznej, mo偶e doj艣膰 do niebezpiecznego zapalenia otrzewnej. 呕eby temu zapobiec, torbiele endometroidalne najcz臋艣ciej usuwa si臋 operacyjnie. Zabieg zwykle wykonuje si臋 technik膮 laparoskopow膮. Operacyjnie usuwa si臋 tak偶e torbiele dermatoidalne (sk贸rzaste) wype艂nione np. tkank膮 t艂uszczow膮 czy kostn膮. Prawdopodobnie kom贸rki macierzyste (czyli niezr贸偶nicowane, z kt贸rych mo偶e si臋 rozwin膮膰 dowolna kom贸rka organizmu) kumuluj膮 si臋 w jednym miejscu, w jajniku i z jakiego艣 powodu zaczynaj膮 si臋 r贸偶nicowa膰 - zmienia膰 w kom贸rki np. t艂uszczowe czy kostne. Badaj si臋! Nieleczone torbiele jajnika mog膮 by膰 gro藕ne. Zdarza si臋 bowiem, 偶e si臋 skr臋caj膮, p臋ka-j膮, powoduj膮c krwotok do otrzewnej, bywaj膮 przyczyn膮 ropni jajnika, uszkadzaj膮 tkank臋 jajnika (trzeba go p贸藕niej usun膮膰), niekiedy nowotworzej膮. By w por臋 rozpocz膮膰 leczenie (hormonalne, przeciwzapalne, operacyjne), trzeba najpierw torbiele wykry膰. Dlatego ka偶da kobieta po 35. roku 偶ycia i ka偶da stosuj膮ca antykoncepcj臋 hormonaln膮 powinna co roku podda膰 si臋 USG przezpochwowemu. Kiedy operacja jest konieczna - Form臋 torbieli miewaj膮 tak偶e nowotwory jajnik贸w. Poniewa偶 zwykle nie daj膮 dolegliwo艣ci, cz臋sto s膮 wykrywane za p贸藕no. Jedyn膮 metod膮 ich wykrycia jest USG przezpochwowe (badanie ginekologiczne nie wystarczy). Gdy lekarz wykryje podejrzan膮 zmian臋, zleca dalsz膮 diagnostyk臋 - badania hormonalne, czasem badanie tzw. marker贸w nowotworowych (CA 125 i CA 19,9). Je艣li wyniki potwierdz膮, 偶e to nowotw贸r jajnika, trzeba go usun膮膰 operacyjnie, zbada膰 guz i, ewentualnie, kontynuowa膰 leczenie, np. chemioterapi膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tez mam endo :(:(
MalinowaKr贸lowa - ja biore Visanne prawie rok, wczsniej pol roku Cerazzette i nic sie nie dziej....czyje sie dobrze a leakrz m贸wi ze moja terapai na endometrioze idzie swietnie. Wykryto u mnie cyste wielkosci 10 cm - miala operacje usunieto ja w raz z lewym jajnikiem tak ze teraz musze bardzo dbac oto by moj prawy jajnik nie zachorowal bo chce miec dzieciaczki kiedy艣. Prosze cie nie lekcewaz tej choroby, trzeba sie leczyc jesli chcesz mniec dziciaczki itd

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tez mam endo :(:(
tutaj masz forum o tych tabletkach - kobietki sie wypowidaja to sobie poczytaj http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=476033 wiem ze te tabletki s膮 strasznie drogie i nie s膮 jeszcze refundowane w Polsce, ja na cale szcz臋艣cie lecz臋 sie w De i place tylko grosze za nie bo mam na recepte a tak tez kosztuja w aptece kolo 150 euro:( mam nadziej ze cos sie zmieni w Pl bo koszt tych tabletek to nie lada wyzwanie dla kieszeni

Udost臋pnij ten post

Drogie panie!! Tabletki ju偶 s膮 u nas refundowane, w艂a艣nie w poniedzia艂ek doktor mi przepisa艂,wcze艣niej bra艂am "danazol". Kosztuj膮 tylko 3.20 z艂.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 vdsd
roybusch zajebist膮 rad臋 da艂a艣, krwawnik przy endometriozie. No pogratulowa膰 pomys艂u, 偶eby jeszcze wi臋cej krwi do ty艂u wyrzuci艂o.

Udost臋pnij ten post

wiem, ze mam endo juz 12 lat ! u kazdej kobiety roznie sie ona rozwija, ponad 10 lat temu miala ostatnia operacje i do tamtego roku nie czulam wiekszych obajowow, mozna powiedziec, ze mialam spokoj z endo prawie 10 lat ! teraz po badaniu usg stwierdzono znowu torbiele no i naturalnie lekarze wysylaja na operacje.... a ja coz lecze sie akupunktura, ziolami chinskimi, suplementami, troche diety i u mnie to bywa tak - 2 miesiace luzu, 2 miesiace bolu uuuuu 13 stycznia mam znowu konsultacje ale juz ze specjalista endometriozy. Dodam jeszcze ze nie chce bran hormownow itp bardzo zle sie po nich czuje, licze na cud??? moze....

Udost臋pnij ten post

Cze艣膰 Dziewczyny, Postanowi艂am i ja napisa膰 moj膮 histori臋- i poradzi膰 si臋 Was, co robi膰??? W lipcu 2011r. po 5 latach starania o dziecko- wszystkie badania zawsze wychodzi艂y super- hormony, HSG, monitorowane cykle, wyniki m臋偶a te偶 super, okaza艂o si臋, 偶e na lewym jajniku mam torbiel 5/5 cm. W sierpniu torbiel by艂a ju偶 wi臋ksza i dwukomorowa, a we wrze艣niu- 20 wrze艣nia 2011r. by艂am operowana w Szpitalu Madurowicza w 艁odzi- 7/8 cm. Mia艂am laparoskopi臋- jajnik mi zostawili, ale okaza艂o si臋, 偶e mam Endo IV stopnia. Pomimo tego, 偶e jestem z Opola, zacz臋艂am je藕dzi膰 do 艁odzi do prof. Palaty艅skiego si臋 leczy膰. W pa藕dzierniku wzi臋艂am pierwszy zastrzyk Diphereline 3,75, kt贸re mia艂am bra膰 przez 6 m-cy. Mia艂am jednak takie skutki uboczne, 偶e my艣la艂am, 偶e ju偶 po mnie- jestem niskoci艣nieniowcem, a ci艣nienie skaka艂o mi do 160/110, norm膮 by艂o 150/100, t臋tno 120, uderzenia krwi do g艂owy praktycznie ca艂y czas, l臋ki, stany depresyjne, pierwsz膮 miesi膮czk臋 po zastrzyku dosta艂am 19.12.11r. Jeszcze w styczniu bardzo 藕le si臋 czu艂am- wizyty na pogotowiu, badania z powodu skacz膮cego t臋tna i ci艣nienia. W lutym w miar臋 si臋 unormowa艂o. Prof. Palaty艅ski zleci艂 mi kuracj臋 Orgametrilem, ale ba艂am si臋 stosowa膰, po przebojach z Diphereline. 23.02.12r. mia艂am USG w Opolu- na lewym jajniku mam znowu torbiele - 2 torbiele 艣rednicy oko艂o 3cm. Dosta艂am visanne, kt贸re stosuj臋 od 2 tygodni- dzisiaj 14 tabletka- od 3 dni mam b贸le tego chorego jajnika- dzisiaj ju偶 bardzo silne- wzi臋艂am pyralgin臋 i nosp臋. Boj臋 si臋 o co chodzi, po czytaj膮c na temat visanne, wiem, 偶e nie powinno by膰 偶adnych b贸li??? Nie wiem te偶 co dalej robi膰? Czy kt贸ra艣 z Was ma podobn膮 histori臋? ola ola ola

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 JOD!!!
Dziewczyny, wpiszcie w Google: endometrioza jod i szukajcie na stronach angloj臋zycznych. Prawdopodobnie to NIEDOB脫R JODU jest g艂贸wn膮 przyczyn膮 tej choroby!!! Lekarze w Polsce jak zwykle nic na ten temat nie wiedz膮... Ale zaznaczam, nikomu nie zalecam stosowania jodu, nie jestem lekarzem, pisz臋 to tylko w celu informacyjnym. Je艣li kto艣 zacznie stosowa膰 jod robi to na W艁ASN膭 ODPOWIEDZIALNO艢膯!!! Je艣li ju偶 kto艣 by pr贸bowa艂 - na w艂asne ryzyko - niech bada tarczyc臋. Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Bezp艂atne porady medyczne
Witam i zapraszam do odwiedzenia portalu medycznego http://porady-medyczne.com.pl Znajdziesz tam interesuj膮ce i napisane zrozumia艂ym dla pacjenta j臋zykiem artyku艂y z r贸偶nych dziedzin medycyny, a tak偶e porady ekspert贸w - lekarza i farmaceuty. Polecam artyku艂 o endometriozie - o tym, czym w艂a艣ciwie jest endometrioza, co to dla kobiety oznacza i jakie s膮 nowoczesne metody leczenia. http://porady-medyczne.com.pl/artykul.php?id=33 a tak偶e, artyku艂 dotycz膮cy nietypowych objaw贸w b贸lowych, kt贸re mog膮 by膰 spowodowane wyst臋powaniem endometriozy. http://porady-medyczne.com.pl/okiem_eksperta.php?id=24 Czym jest endometrioza, jak wp艂ywa na mo偶liwo艣膰 zaj艣cia w ci膮偶臋, a tak偶e czy zwi臋ksza ryzyko raka - te i inne informacje znajdziesz na naszym forum. Je艣li masz w膮tpliwo艣ci, chcesz o co艣 zapyta膰, masz k艂opoty ze zdrowiem lub wyniki kt贸rych nie rozumiesz... odwied藕 nas i zadaj pytanie lekarzowi albo farmaceucie Zapraszam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 panprzemas
przyczyna endometriozy jak sama nazwa wskazuje jest wszczepienie endometrium (nablonka wyscielajacego od wnetrza macice) w miejsce gdzie go byc nie powinno. jednakze jest on tak samo podatny na hormony kobiece jak ten znajdujacy sie w macicy czyli podlega podobnym cyklicznym zmianom, czyli tez krwawi. ta krew jest przyczyna dolegliwosci bolowych (nasilaja sie w okresie okolo-miesiaczkowym - bo wtedy endomerium krwawi zluszczajac sie). jesli wszczep endometrum wrosnie w okolice nerwow zaopatrujacych nogi (przebiegaja przez miednice) do dolegliwosci bolowych brzucha i plecow dolaczaja sie bole nog, etc ktoras z kolezanek miala "endo" po cieciu - przecinajac macice w trakcie zabiegu nablonek wszczepil sie do blizny. jego usuniecie operacyjnie nie stanowi problemu i skutkuje trwalym wyleczeniem. taki wszczep moze zawedrowac do wnetrza jajnika, otrzewnej, miesnia macicy. jesli znajduje sie wewnatrz tkanek i krwawi cyklicznie krew nie ma ujscia i gromadzi sie w postaci torbieli. zaden jod, melisa, krwawnik, akupunktura tego nie powstrzyma. to taki sam nablonek jak macicy. te metody nie powoduja znikniecia waszej miesiaczki, moga jedynie usmiezac bol.

Udost臋pnij ten post