Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mamuskaaniusika

Karmienie - nie mam już sił!

Polecane posty

Witajcie! Mam ogromny problem z 3,5 miesieczna córeczką. Jest alergikiem, dostaje nutramigen od 7 tyg życia. Bardzo malutko je i bardzo mało przybiera na wadze. Nigdy nie przepadała za Nutramigenem, ale to co się ostatnio dzieje doprowadza mnie do ruiny psychicznej. Każda próba karmienia jej kończy się straszliwym płaczem, mała rzuca się tak, że nie moge jej utrzymać. Je po 30ml, czasem w dzien przez 6 godzin potrafi nic nie przełknąć, a wiem, ze jest głodna, bo burczy jej w brzuszku . Jezdzimy po lekarzach, ale konczy się na tym, ze trzeba sobie samemu radzić. Gardełko ma zdrowe. Dziewczyny poradxcie coś, bo jestem u kresu sił!

spróbuj bebilon pepti albo enfamil (czy jakos tak) bez laktozy. U mnie tez był problem z nutramigenem w 3 miesiącu i pomogl bebilon pepti - enfamil dla synka chyba za slodki

Gość oddaj mocz dziecka
zrob jej bakteryjen badanie moczu!!i to szybko w przypadku mojego syna tak bylo okazalo sie ze to mocz:)

Współczuje... Może wybierz się do dobrego neonatologa-pediatry i spytaj co robić bo tak jak opisujesz nie może być bo dziecko za mało je. Czy ta nietolerancja laktozy była poparta konkretnymi badaniami? Oprócz nutramigenu jest też inny mlekozastępczy preparat... nie pamiętam nazwy i nie jest tak gorzki jak nutramigen, bardziej smakuje dzieciom... poradź się lekarza.

Gość jak ma juz 3,5mc
sprobuj dosypac kleiku kukurydzianego, mozesz tez dosladzac nutramigen glukoza, albo spobuj dac jej sinlac, to kaszka dla alergikow na wodzie sie ja pzrygotowuje jest bardzo kaloryczna dla niejadkow i z niska waga podawaj na pzremian z nutramigenem jedno karmienie sinlac jedno nutramigen, oczywiscie nie w pierwszy dzien, ale stopniowo niewiem co jeszcze doradzic tobie powodzenia

Gość jak ma juz 3,5mc
tylko ze bebilon peti moze uczulac tez, bo ma hydrolize bialka, a nutramigen kazeine bialka

Gość kikolec
a moze to mleko sojowe ISOMIL?

Gość mamama27
dosładzaj glukozą - ja też dodawałam bobotic na gazy do każdego mleka po 10 kropli i on jest bardzo słodki i zmienial smak mleka - wprowadź też moża pomału jabłkuszko i mieszaj z mlekiem - żeby zmienić smak - przeczekaj jeszcze chwile - zaczną się słoiczki, owoce, kaszki zmieniające smak - ja czasem dawałam miarke mniej mleka a miarkę więcej kaszki - i mały jadł - tylko że jadł wszystko z łyżeczki - z butli był wrzask i nie chcial się chwycić - moze spróbuj pokamić łyżeczką?

Gość morenaaaeee
to trza bylo piersia kuzwa karmic matko glupia wyrodna!!! bo kuzwa ci sie nie chcialo to teraz masz babo placek i dziecko cierpi!! pierdyknij sie w twoja pusta glowe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mamuskaaniusika Witajcie! Mam ogromny problem z 3,5 miesieczna córeczką. Jest alergikiem, dostaje nutramigen od 7 tyg życia. Bardzo malutko je i bardzo mało przybiera na wadze. Nigdy nie przepadała za Nutramigenem, ale to co się ostatnio dzieje doprowadza mnie do ruiny psychicznej. Każda próba karmienia jej kończy się straszliwym płaczem, mała rzuca się tak, że nie moge jej utrzymać. Je po 30ml, czasem w dzien przez 6 godzin potrafi nic nie przełknąć, a wiem, ze jest głodna, bo burczy jej w brzuszku . Jezdzimy po lekarzach, ale konczy się na tym, ze trzeba sobie samemu radzić. Gardełko ma zdrowe. Dziewczyny poradxcie coś, bo jestem u kresu sił! Witam wszystkich serdecznie:)! Słyszałam ze jak są takie problemy to lekarz wypisuje czami inne mleko zęby kupić w aptece :).Moi znajomi kupują specjalne mleko w aptece bo mała też ma alergie.

Gość faktycznie mozesz doslodzic
glukoza, na poczatek tyle, nutramigen jest wstretny, moze bebilon pepti by mogla pic, ale tez to jest na recepte.Sinlac jest po 4 miesiacu dostepny w sklepach bey recepty jest. Jak z glukoza nie wyjdzie to sprobuj juz kleik kukurzdziany albo ryzowy. isomil jest na recepte ale moim zdaniem lekarz nie bedzie chcial przepisac bo to sojowe. sory za brak polskich znakow ale cos mi klawiatura siada. ja tez mam corke z alergia

Gość do morenaeeeeeeee
to se karm sama wiesz jaka byla pzryczyna ze autorka nie karmi piersia? wiesz nie kazda mama wytrzyma na diecie, gdy dziecko ma alergie ja wytrzymalam miesiac, na chlebie z margaryna, rosolem, dzemem dlugo nie pociagnie sie, to jest dodatkowe gotowanie nie kazdy ma czas, a i zmeczenie samym niemowlakiem, takie odzywianie odbija sie na zdrowiu

Witam! Dziewczyny dziękuję za odzew! Byłam dziś z córeczką w szpitalu, lekarka do której chodzimy przyjęła nas na swoim dyżurze. Mała ma lekki refluks i kwas żołądkowy zmieszany z nutramigenem stanowił dla niej mieszankę wybuchową. Ja ten nutramigen dosładzałam, dodawałam troszkę kaszki, ale nic nie pomagało. Lekarka powiedziała, że spróbujemy Bebilon Comfort bo w tym wieku mała już powinna trawić laktozę. Zwiększyła przy tym dawkę leku przeciwalergicznego. Zobaczymy jak zareaguje skóra, ale córeczka wypiła mleko bez krzyku, najpierw zrobiła niepewną minę, ale jak pociągnęła łyk to juz poszło. Lekarka musiała zmienić mleko, bo dziecko musi jeść, a ona dziś od godziny 5 do 14 zjadła na raty z wielkim płaczem 100ml. Teraz musimy czekać na reakcje, a potem bede powoli myslec o rozszerzaniu diety. A i ta lekarka powiedziała, ze zmiana z nutramigenu na bebilon pepti, to dla małej będzie żadna zmiana. A co do tego, dlaczego nie karmię piersią, nie będę się wypowiadać, chciałam karmić, ale niestety nie było mi to dane. Dzięki serdeczne. Pozdrawiam.

Według mojej najnowszej wiedzy karmienie sztucznym mlekiem może prowadzić do alergii na gluten, która może skończyć się niestety wieloma groźnymi schorzeniami, nawet autyzmem. Autyzm, jak i inne choroby mogą wystąpić, ale nie muszą. Tu mam link do http://reikivi.org/index.php?option=com_content&view=article&id=227%3Agluten-to-czego-nie-wiesz-moe-ci-zabi&catid=231%3Aywno&Itemid=63. Sprawdziłam, niektóre z mlek modyfikowanych nie zawierają glutenu i to jest bardzo dobra wiadomość jednak mleko matki wciąż jest najwartościowsze dla dziecka. Odnośnie artykułu, warto się z nim zapoznać, by wiedzieć, czego unikać w żywieniu starszego dzieciaczka.

Gość mamamama27
co? które mleko zawiera gluten? chybaś na głowe upadła