Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Agguleckaaaa

Rak - czy można być nosicielem

Polecane posty

Gość Agguleckaaaa

Cześć może ktoś się zna mam 26 lat moja matka biologiczna ma raka , a jej matka zmarła na raka teraz też się dowiedziałam że najstarsza siostra ma też jakieś tam guzki mam pytanie czy są jakieś badania żeby zrobić , aby się dowiedzieć czy można zachorować . Nie mam z nimi kontaktu ja osobiście kontaktuje się tylko z jedną siostrą z resztą nie chce mieć kontaktu . Po za tym zostałam zaadoptowana więc nie wiem jak lekarzowi to powiedzieć bo w papierach widnieją inni ludzie jako rodzice , a nie koniecznie chciała bym tamtą kobietę (matkę) poznać może ktoś się na tym zna albo słyszał o podobnej sytuacji??

Gość Kasia..............
sklonnosci do niektorych rodzajow raka sa genetyczne. Ale to nie oznacza, ze jest sie "nosicielem". Chyba, ze mowimy o raku szyjki macicy powodowanej przez wirusa hpv. Tyle, ze wirus ow przenoszony jest droga plciowa. Natomiast taki np.rak piersi bywa ze atakuje najpierw matke, a kilka lat pozniej corke. Jesli wiesz, ze mozesz byc dziedzicznie obciazona po prostu czesciej sie kontroluj, wykonuj badania okresowe. Wspolczesna medycyna daje duze mozliwosci, a nie kazdy rak to wyrok. Tym bardziej wczesnie wykryty.

Gość Kasia..............
znajomy mial wykonywane badanie diagnostyczne na tzw.markery. W jego najblizszej rodzinie rak sie mocno rozpanoszyl i on byl tez w "kregu razenia". Ale zdaje sie, ze musial za nie kilka stow zaplacic. Nie bylo refundowane. Owe markery to takie jakby rozpoznanie, na ile procent grozi mu, ze zachoruje na to samo, co krewni.

Gość Agguleckaaaa
A może wiesz ile te badania kosztują i gdzie pójść po skierowanie bo na razie to jestem kłębkiem nerwów i strasznie się boję .

Gość Patelniaa
Każdy ma raka tyle że u niektórych się on budzi a u innych pozostaje w uśpieniu a ja nie chcę cię straszyć ale moja prababcia zmarła na raka i niestety też go miałam (wyleczony)nic nie wskazywało na chorobę oprócz powiększonej szyi,biopsji,Pet-ct i tomografii (miałam chłoniaka złośliwego)

Gość Agguleckaaaa
A jak sie dowiedziałaś jakie badani i jaki lekarz ??Ja ze swoja matka iologiczna nie mam zadnego kontaktu tyle co od jednej siostry wiem.

Gość Patelniaa
Mi jak spuchło to poszłam prywatnie na Usg i lekarz stwierdził że są komplety węzłów chłonnych czy jakoś tak i miałam podejrzenie że zerwałam ścięgno(szarpałam się z psem) chirurg zaprzeczył a moja lekarka od razu powiedziała że to rak i wysłała do wrocławia do szpitala gdzie zrobili mi wszystkie badania w tym biopsję po której próbki zostały wysłane do warszawy

Gość Patelniaa
Leżałam w szpitalu neurologicznym i musieli u mnie wykluczyć tarczycę(krew) oraz złamanie (chirurg)

Gość Patelniaa
Zależy w którym miejscu ma

Gość Kasia..............
a co to sa za guzki? Gdzie umiejscowione? Co do tych markerow, nie znam dokladnej ceny, nie pamietam.

Gość To powiedz lekarzowi jak
dokladnie sprawa sie ma. I moze dowiedz sie od siostry o jaki nowotwor chodzi bo przy roznych nowotworch oznacza sie rozne markery, i nie przy wszystkich nowotworach sie je oznacza. I z tego co sie orientuje to badanie ze skierowaniem jest bezplatne.

Gość wkładasz płlyte
poczytajcie jak Kris Carr wygra ła z rakiem Co poleca? Dietę wegańską, warzywa, owoce, orzechy i zboża. Najlepiej na surowo. Ale nie jest ortodoksyjna. Jeśli chcesz jeść mięso, to dwa, trzy razy w tygodniu, i tylko z ekologicznych gospodarstw. Przepis na zielony drink: 2 duże ogórki (jeśli nie pochodzą z ekologicznego gospodarstwa, należy je obrać) duża garść jarmużu lub sałaty rzymskiej duża garść kiełków groszku 4 5 łodyg selera 1 brokuł 1 2 gruszki lub zielone jabłka szpinak Przepuścić przez sokowirówkę. I pić na pohybel rakowi potwierdza ze dieta Gersona działa

Gość Agguleckaaaa
Z tym dowiadywaniem się gdzie i jaki rak to ciężko bo jak już pisałam to tylko z jednoą siostrą mam kontakt i ona wie tyle że babka , matka i siostra miały /mają raka . Zresztą tylko dlatego sie odezwała po tylu latach (nie wychowywałyśmy sie razem) żeby mnie poinformować że może zaistnieć sytuacja że ja też zachoruję. Pytałam się lekarza rodzinne to mi powiedział że powinnam od matki dowiedzieć się jaki to rak bo to jest potrzebne abym mogła dostać skierowanie na badanie . Więc na dobrą sprawe nic nie wiem .